Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Сексуальне здоров'я.

Сексуальність людини виражається в тому, як він чи вона себе по­водять як представники своєї статі. Потрібно не змішувати два понят­тя —-сексуальність і статева активність.

Сексуальність починає розвиватися з народження. Народження ди­тини, догляд за нею, годування її грудьми - все це є фізичним досві­дом, який може приносити як задоволення, так і незадоволення. Стате­ве виховання дитини відбувається безперервно. Дівчинку купають і одя­гають, вона починає вивчати власне тіло, проявляти інтерес до протилежної статі і з'ясовувати, звідки беруться діти; пізніше в неї відбуваються зміни, пов'язані зі статевим дозріванням. З реакції батьків на кожному з цих етапів вона дізнається, чи може вона почувати себе легко і вільно відносно свого тіла й одержувати від нього задоволення, чи його треба соромитись. Вона починає розуміти, що батьки відрізня­ються за статтю. Поведінка батьків дає їй ключ до поняття того, чи пов'язаний секс з любов'ю чи з владою, взаємною насолодою чи чимось таким, чому жінка повинна підкорятися, щоб зберегти мир.

Хлопчиків з раннього дитинства виховують більш жорстко і прище­плюють так звані атрибути "чоловіка" - сильний характер, наполегливість, прагнення до лідерства. Від хлопчиків чекають, що вони будуть рости діяльними, безстрашними і гратись з машинками і зброєю.

Дівчаток виховують більш ніжно. Будь-який прояв сильної волі роз­глядається як "нежіночність". Від дівчаток чекають поступливості, чем­ності, пристойної поведінки, дозволяють бавитися з ляльками. Всі засо­би масової інформації і реклама постійно втілюють в життя думку, що функція дівчинки в житті - бути привабливою для чоловіків, вийти заміж і мати дітей. Дитина, яку щиро люблять, розуміє, що вона гідна любові, і, в свою чергу, вчиться любити сама. Без такого захисту бать­ківською любов'ю відчуття самоповаги буде слабким, дитина не зможе довіряти кому-небудь І буде нездатна любити сама. Відчуття любові і турботи у ранньому дитинстві не тільки впливає на здоров'я і добробут дитини, але й має віддалені наслідки, розвиваючи здатність будувати взаємовідносини у зрілому віці.

Як і відносно всіх фізіологічних потреб, людство завжди старалось обмежити сексуальність і ставити межі задоволенню бажань людини. Дівчинка-підліток повинна боротися з новими почуттями статевого по­тягу, які вона відкриває в собі і в інших, і приводить його у відповід­ність із потребою відчувати та проявляти любов і приязнь.

Сексуальність хлопчиків-підлітків переважно буває наполегливою, фізичною і зв'язаною з бажанням зняти напругу, проявити свої чоловічі риси, а також завоювати певний статус серед ровесників.

Перші побачення у дівчинки можуть мати мало спільного з її влас­ною сексуальністю. Вона відчуває романтичне кохання і піддається на­полегливому бажанню юнака через страх втратити його, якщо вона від­мовиться, чи ж через бажання не відставати від свої подруг у тому, що вони вже відчувають.

Дівчина, яка не почуває себе любимою в сім'ї, може дозволити собі вступити в сексуальний контакт чи навіть прагнути до нього в пошуках любові і приязні, і вона може виявитись покинутою, якщо завагітніє. Вона може навіть свідомо народити дитину для того, щоб мати кого-небудь, хто її любить. Вона не усвідомлює тих вимог, які висуває дити­на, і того, що дитина може навчитися

 

любити тільки на прикладі ін­ших. Вона ж не буде здатна показати такий приклад, оскільки внутрі­шньо відчуває себе нікчемною.

У західному суспільстві люди сьогодні зазнають протилежних впли­вів, які здійснюють на них батьки, ровесники, школа, засоби масової інформації і особливості культури. З одного боку, секс розглядається як дещо, що накладає певні обов'язки, і можливе тільки в рамках сімей­ного життя. З другого боку, вони дізнаються, що всі сексуальні потяги можна негайно задовольняти і що всі мають право на задоволення сексу­альних потреб. Одним із результатів такої невідповідності є незапланована вагітність. Використання контрацептивів означає свідоме бажання вступити в статевий зв'язок, в якому ми зізнаємось перед іншими і, що найголовніше, перед самим собою. Збереження ілюзії спонтанності є одним із способів уникнути відповідальності за свої дії.

Кожна доросла людина повинна розуміти і знати, що секс - один із найважливіших біологічних інстинктів живих істот, зокрема, людини, спрямований на продовження роду. Тому ставлення до сексу, як до про­блеми, яка не потребує уваги і є чимось другорядним у житті, помилко­ве і хибне. Ані навмисне замовчування проблем сексуальності, сором'яз­ливе покриття її псевдоцнотливістю першородного гріха, ані надмірний ухил у бік висвітлення суто технічних аспектів сексу не сприяють його усвідомленому розумінню, визначенню реальної ролі у формуванні здо­рового способу життя людини. Викривлене уявлення про фізіологічну сутність статевих відносин може сформуватися як в умовах їх навмисно­го, штучного замовчування, так і відверто спотвореного зображення, зокрема, в художній літературі, мистецтві, кіно, телебаченні, відтво­рення в численних вітчизняних і зарубіжних порнографічних виданнях. Тому кожна свідома людина повинна опановувати сучасні наукові знання з фізіологічних і психологічних основ сексу, розуміння його значення у створенні доброзичливої сімейної атмосфери, фізичного і психічного здо­ров'я, у поліпшенні життя і формуванні умов активного довголіття.

Прищеплення культури сексуальних відносин має розпочинатися зі з'ясування фізіологічних особливостей статевого розвитку дівчаток і хлопчиків. У дівчаток статеве дозрівання відбувається на кілька років раніше, ніж у однолітків-хлопчиків. Тому поява статевого потягу і ха­рактер його прояву у них мають свої особливості. Зокрема, у чоловіків статева активність зростає до 25 років, тримається на відносно стабіль­ному рівні до 40-45 років, а потім, повільно послаблюючись, зникає в похилому віці. В осіб жіночої статі статевий потяг розвивається повіль­ніше, досягаючи максимуму до 30 років, потім залишається на приблизно однаковому рівні до клімактеричного періоду (менопаузи).

Однак активність сексуального прояву визначається часто не лише віком, але й численними іншими факторами, зокрема, індивідуальни­ми біологічними і психологічними особливостями людини, рівнем її за­гальної і сексуальної культури, виховання, способу життя, характером трудової діяльності, станом навколишнього середовища, атмосферою взаємних симпатій або антипатій.

Статеве збудження у жінок і чоловіків має свої особливості, які необ­хідно враховувати при вихованні культури сексу. Для його виникнення жінкам необхідно більше часу, аніж чоловікам. Активність статевого збу­дження у останніх здебільшого формується фізичними факторами (ін­тер'єр, зовнішня привабливість жінки, аромат навколишнього середовища, стан білизни), у жінок його посилюють насамперед психологічні фак­тори - прояви ніжності, ласки, тактовності, доброти.

 

Нерозуміння цих деталей або ігнорування ними часто призводять до помилкового уявлен­ня про статеві можливості подружжя: чоловік часто хибно вважає жінку байдужою і холодною, натомість жінка чоловіка - грубим і нетактовним.

Для досягнення гармонії статевих, а заодно і сімейних відносин, чоловік і жінка повинні знати притаманні певній статі психологічні осо­бливості. Чоловікам більше властивий узагальнений, абстрактний тип мислення, жінка частіше оперує конкретними категоріями. У гармоній­ній сім'ї при вирішенні проблемних, далекосяжних питань перевага на­дається думці чоловіка, коли ж необхідно вирішити конкретні сімейні питання - враховується, насамперед, погляд жінки. Від жінки значною мірою залежить загальна психологічна атмосфера у сім'ї. Яка вона- радісна, весела, оптимістична чи, навпаки, пригнічена, песимістична, похмура, насамперед, визначається і створюється жінкою. Вирішальна роль жінки і в створенні побутових умов життя, дизайну інтер'єрів, формуванні комфорту і затишку, дотриманні чистоти і порядку в жит­лових приміщеннях - важливих не лише матеріальних, але і психо­емоційних факторів сімейного благополуччя.

Виділяють різне ставлення чоловіків і жінок до суб'єктивних оцінок протилежної статі.

Жінки більше цінують у чоловіках духовне багатство та інтелекту­альний рівень, чоловіки віддають перевагу зовнішнім рисам жінки.

Шлюб може забезпечити близькі стосунки, гарантувати вихід сек­суальних бажань, домашній догляд і можливість сумісного виховання дітей. Розпад сім'ї сьогодні стає дуже частим явищем. Одним із пояснень є те, що люди сьогодні більше чекають від сімейного життя і меншою мірою, ніж їхні батьки, готові до того, щоб терпіти складні стосунки і недоліки один одного.

Ставлення до шлюбу і материнства в основному визначається досві­дом, який накопичений у дитинстві. Якщо молоді люди почувають себе любимими і захищеними, це є доброю основою для того, щоб створити атмосферу турботи і стабільності, в якій будуть рости їх майбутні діти. Якщо дітям не дають можливості відчути таку захищеність або вони відчувають незадоволення чи зазнають насильства, їм не вистачає доб­рого прикладу для моделювання власних батьківських почуттів.

Здорова сексуальність є важливим компонентом здорового материн­ства і батьківства. Проте в багатьох культурах і суспільствах ці питання все ще неправильно розуміються і недооцінюються. Багато людей живуть, погано розуміючи суть сексуальності в цілому і власної сексуаль­ності зокрема. Для багатьох людей це є джерелом труднощів в сексуа­льних відносинах, що, в свою чергу, призводить до труднощів у взає­мовідносинах із власними батьками, сім'ями та іншими людьми.




Дата добавления: 2015-04-20; просмотров: 25 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | <== 10 ==> | 11 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав