Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Історія російського орнаменту

Читайте также:
  1. Max Factor історія людини і бренду
  2. Горський В. С. Історія української філософії: Курс лекцій. – 3-тє видання. - К.: Наукова думка, 1997. - 286 с.
  3. Джерела, що можуть використовуватись при вивченні курсу «Історія філософської думки» в цілому
  4. Дидактичний тест: визначення, вимоги, історія розвитку, дизайн
  5. ІІІ розділ. Історія філософії у викладі першоджерел
  6. Ісаак Левітан – художник російського пейзажу
  7. Історія
  8. Історія кооперативу
  9. Історія ораторського мистецтва
  10. Історія розвитку Wi-Fi мереж

Орнамент ( лат. ornemantum - прикраса) - візерунок, заснований на повторі і чергуванні складових його елементів; призначається для прикраси різних предметів (посуд, знаряддя і зброя, текстильні вироби, меблі, книги і т. д.), архітектурних споруд (як ззовні, так і в інтер'єрі), творів пластичних мистецтв (головним чином прикладних), у первісних народів також самого людського тіла (розфарбовування, татуювання). Пов'язаний з поверхнею, яку він прикрашає і зорово організовує, орнамент, як правило, виявляє або акцентує архітектоніку предмета, на який він нанесений. Орнамент або оперує абстрактними формами, або стилізує реальні мотиви.

До особливостей орнаменту відноситься: декоративна стилізація; площинність; органічний зв'язок з, несучою орнамент, поверхнею, яку він завжди організовує, нерідко виявляючи при цьому конструктивну логіку предмета. Не всякий візерунок можна вважати орнаментом. За характером композиції, орнамент може бути стрічковим, центриченим, геральдичним, що заповнює поверхню або ж поєднує деякі з цих типів у більш складних комбінаціях.

За використовуваними мотивами, орнаменти ділять на: геометричний, що складається з абстрактних форм (точки, прямі, ламані, зигзагоподібні, сітчасто-пересічні лінії; кола, ромби, многогранники, зірки, хрести, спіралі; більш складні специфічно орнаментальні мотиви - меандр і т. п.); рослинний – стилізує листя, квіти, плоди і пр. (лотос, папірус, пальмет, акант і т. д.); зооморфний або тваринний, стилізує фігури або частини фігур реальних чи фантастичних тварин. В якості мотивів використовуються також людські фігури, архітектурні фрагменти, зброя, різні знаки та емблеми (герби). Особливий рід орнаменту представляють стилізовані написи на архітектурних спорудах або в книгах.

Орнамент супроводжував людину в її повсякденному житті. Рослинні, геометричні, зооморфні та інші мотиви прикрашали житло людини, культові та побутові предмети, одяг, рукописні книги. Візерунки, нанесені на предмет, несли в собі основи світобудови. Художник осмислював навколишній світ і прагнув висловити до нього своє ставлення, комбінуючи різні елементи, варіюючи лінію або колірне співвідношення. Орнамент міг суцільним килимом заповнювати весь вільний простір або прикрашати тільки деякі частини виробу, підкреслюючи їх художньо-пластичну виразність.

Орнамент побудований на ритмічному чергуванні зображуваних мотивів.

Час появи перших орнаментальних композицій в російській мистецтві невідомо, однак можна припустити, що інтерес до прикраси предметів розвивався одночасно з освоєнням навколишнього світу.




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 30 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Действ. об. компр. Понятия и определ. | Многоступ сжатие. причины перехода | Типы и констр РК |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав