Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Відображення в фінансовій, податковій та статистичній звітності інформації за власним капіталом на підприємствах харчової промисловості

Читайте также:
  1. Гендер як відображення соціальних реалій в економічній сфері
  2. Класифікація користувачі облікової інформації
  3. Класифікація маркетингової інформації.
  4. Лазер як засіб передачі інформації
  5. МЕТОД ЕКСПЕРТНИХ ОЦІНОК, МЕТОДИ УПРАВЛІННЯ БАНКІВСЬКИМ КАПІТАЛОМ В УКРАЇНІ
  6. Методи збирання вторинної інформації
  7. Методи збирання первинної інформації
  8. Організації з регулювання в галузі промисловості
  9. Перелік основних форм статистичної звітності, яка використовуються при проведенні економічного аналізу та їх характеристика

Інформація про капітал наводить у Балансі, Звіті про власний капітал та у Примітках фінансової звітності. У першому розділі пасиву Балансу відображаються складові капіталу в класифікації П(С)БО 2 станом на кінець звітного періоду.

 

 

Таблиця 1.4.1

Взаємозв’язок залишків на рахунках бухгалтерського обліку та статей балансу, за якими відображено власний капітал

Назва статті Код рядка Визначення статей згідно з П(С)БО 2 Рахунки Плану рахунків сальдо яких відображено у відповідних статтях звіту
       
І. Власний капітал
Статутний капітал   У статті «Статутний капітал» наводиться зафіксована в установчих документах загальна вартість активів, які є внеском власників (учасників) до капіталу підприємства. Кт 40 «Статутний капітал»
Пайовий капітал   У статті наводиться сума пайових внесків членів спілок та інших підприємств, що передбачена установчими документами Кт41 «Пайовий капітал»
Додатковий вкладений капітал   У статті «Додатковий вкладений капітал»акціонерні товариства показують суму, на яку вартість реалізації випущених акцій перевищує їхню номінальну вартість. Інші підприємства відображають у цій статті суму капіталу, який вкладено засновниками понад статутний капітал Кт 421 «Емісійній дохід» Кт 422 «Інший вкладений капітал»
Інший додатковий капітал   У статті «Інший додатковий капітал» відображається сума дооцінки необоротних активів, безкоштовно отриманих підприємством від інших юридичних та фізичних осіб, та інших види додаткового капіталу Кт 423 «Дооцінка активів» Кт 424 «Безоплатно одержані необоротні активи» Кт 425 «Інший додатковий капітал»
Продовження таблиці 1.4.1
Резервний капітал   У статті «Резервний капітал» наводиться сума резервів, створених, відповідно до чинного законодавства або установчих документів, за рахунок нерозподіленого прибутку підприємства Кт 43 «Резервний капітал»
Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)   У статті «Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)» відображається сума прибутку, або сума непокритого збитку. Сума непокритого збитку наводиться в дужках та вираховується при визначенні підсумку власного капіталу Кт 44 (Дт 44) «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)» для звіту на рік
Неоплачений капітал   У статті «Неоплачений капітал» відображається сума заборгованості власників (учасників) за внесками до статутного капіталу. Ця сума наводиться в дужках і вираховується при визначені підсумку власного капіталу. (Дт 46) «Неоплачений капітал»
Вилучений капітал   У статті «Вилучений капітал» відображають фактичну с/в акцій власної емісії або часток, викуплених у учасників. Сума вилучено капіталу наводиться в дужках і підлягає вирахуванню при визначенні підсумку власного капіталу (Дт 45) «Вилучений капітал»

 

Більш детальніша інформація про складові капіталу та рух окремих його частин наводиться у Звіті про власний капітал.

У Примітках до фінансової звітності розкривається характеристики та обставини змін у власному капіталі, які не знаходять відображення в інших формах фінансової звітності.

Досконала система складання фінансової звітності повинна базуватись на достатньо деталізованій інформації по рахунках капіталу, для чого необхідним є застосування додаткових субрахунків або аналітики, пристосованої до особливостей діяльності підприємства. Необхідними елементами забезпечення формування достовірних даних для фінансової звітності є погодження розділів облікової політики відносно власного капіталу з іншими розділами. Для підприємств із значними інвестиціями з точки зору формування достовірно картини відносно власного капіталу необхідною є підтверджена незалежними аудиторами звітність підприємств.

Податкова звітність містить інформацію про валові доходи та валові витрати, фінансові результати та розрахунок сум податків, що підлягають сплаті до бюджету, а також надмірно сплачених сум, що підлягають відшкодуванню. У податковій звітності власний капітал відображається лише в частині оподатковуваного прибутку в податковій декларації з податку на прибуток підприємства.

Статистична звітність призначена для статистичного вивчення господарської діяльності підприємств і галузей народного господарства та представляє собою систему кількісних та якісних показників, вимірювання та узагальнення яких не характерне для бухгалтерського обліку.

Метою складання звіту про власний капітал є розкриття інформації про зміни в складі власного капіталу підприємства на протязі звітного періоду. Порядок складання звіту наведено в П(с)БО №5 «Звіт про власний капітал».

Звіт про власний капітал складається по закінченні року на підставі бухгалтерського обліку. Звіт має вигляд шахової таблиці в розрізі статей розділу 1 Пасиву балансу та причин змін власного капіталу. Шахова таблиця складається 11 (по горизонталі) граф та 300 (по вертикалі) строк. Підсумок по графі 11 повинен співпадати з результатом та рядком 300. Умовно Звіт можливо розділити на дві частини. В першій наведені коригування, пов’язані із зміною облікової політики підприємства, виправленням помилок та іншими змінами, які впливають на капітал підприємства. В другій частині наведені чинники які теж приводять до змін капіталу: дооцінка та уцінка необоротних активів; розподіл прибутку -дивіденди, збільшення статутного капіталу, відрахування до резервного капіталу, безкоштовне отримання активів.

Крім того, в Звіті наведені статі: викуп акцій (частина), перепродаж викуплених акцій, анульовання викуплених акцій, вилучення в капіталі, зменшення номінальної вартості збитків. На підприємствах залізниці які відносяться до державної власності ці статті не заповнюються. Звіт має певний взаємозв’язок із даними інших форм річної звітності – балансом, Звітом про фінансові результати. (розділ ІІ).

До власного капіталу належить частка в активах підприємства, які залишаються після зменшення його зобов’язань. При такому підході капітал визначають за залишковим принципом, а це означає, що обов’язки перед кредиторами (О) та активами підприємства (А) є основою для розрахунку власного капіталу (К)

К = А - О

Для складання Звіту необхідно знати – вплив яких чинників приводять до зміни власного капіталу.

Таблиця 1.4.2

Чинники змін за статтями власного капіталу.

Зміни в статутному капіталі
Збільшення (+) Зменшення (-)
За рахунок перерозподілу прибутку в статутний капітал За рахунок ліквідації активів які були внесені до статутного капіталу
Зміни іншого додаткового капіталу
Збільшення (+) Зменшення (-)
Дооцінка необоротних активів; Безкоштовне отримання активів Інші Уцінка необоротних активів (якщо вона не перевищує суми попередньої дооцінки цих же активів)
Нерозподілений прибуток корегування залишків на початок звітного періоду
Збільшення (+) Зменшення (-)
- зміни в обліковій політиці - виправлення помилок - інші зміни - зміни в обліковій політиці - виправлення помилок - інші зміни
Зміни за звітний період
Збільшення (+) Зменшення (-)
Чистий прибуток звітного періоду Чистий прибуток звітного періоду

 

Між різними формами звітності є суттєвий зв’язок. Баланс та Звіт про власний капітал має зв’язок, який наведено в таблиці.

 

Таблиця 1.4.3

Співставлення балансу та звіту про власний капітал.

П(С) БО 2 П (С) БО5
Розділ пасиву Балансу (на начало та кінець звітного року) № рядку Графи Звіту про власний капітал (рядки 010 і 310) № рядку
Продовження таблиці 1.4.3
1.Власний капітал      
Статутний капітал   Статутний капітал  
Пайовий капітал   Пайовий капітал  
Додатковий капітал   Додатковий капітал  
Інший додатковий капітал   Інший додатковий капітал  
Резервний капітал   Резервний капітал  
Нерозподілений прибуток   Нерозподілений прибуток  
Несплачений капітал   Несплачений капітал  
Вилучений капітал   Вилучений капітал  
Разом за розділом І   Разом  

 

 

В Звіті про власний капітал суми, зменшуючи статті власного капіталу (значення граф), наводять в дужках, до річного звіту «Звіт про власний капітал» додають у вигляді двох таблиць – за звітний період та за попередній період. Це дає можливість проводити аналіз інформації про зміни капіталу.

Звіт про власний капітал складають після заповнення Балансу, Звіту про фінансової результати та рух грошових коштів.

Таблиця 1.4.4

Порядок складання балансу та Звіту про власний капітал

Звіт про власний капітал Баланс
1.Сальдо на початок року (рядок 010) Дорівнюють 1 розділу пасиву балансу
2.Коректування (рядки 020-040) Заповнюють, якщо були зміни в обліковій політиці, помилки
3.Скоректоване сальдо на початок року (рядок 050) Різниця між п.1 - п.2 наведеними в таблиці
4.Дооцінка – уцінка активів (рядок 060-120) Господарські операції за проводками Дт 10, 20, 22, 12 14,........... Кт 424
5.Чистий прибуток (збиток) за зворотний період (рядок 130) Звіт про фінансовий результат (рядок 220)
Продовження таблиці 1.4.4
6.Розподіл прибутку (рядок 140-170) За даними аналітичного обліку Дт44 Кт 40
7.Внески учасників (рядок 180-200) На Залізничних підприємствах відсутні
8.Виключення капіталу (рядок 210-250) На Залізничних підприємствах відсутні
9.Інші зміни в капіталі (рядок 260-280) На Залізничних підприємствах відсутні
10.Усього зміни в капіталі (рядок 290) Сума по графам (1-11) Звіту
11.Сальдо на кінець року Дорівнює 1 розділу пасиву Балансу (гр4)

В статтях «Залишок на початок року» (ст. 010) та «Залишок на кінець року» (ст. 300) показують суми власного капіталу, які наведено в першому розділу пасиву балансу підприємства, в відповідності, на початок та кінець звітного періоду.

В статті «Зміни облікової політики» (ст. 020), «Виправлення помилок» (ст. 030), «Інші зміни» (ст. 040) показують суми коректування згідно з П(с)БО 6 «Виправлення помилок» та зміни в фінансовій звітності.

В статті «Скоректований залишок» (ст. 050) на основі коректування показують суму залишку власного капіталу на початок звітного періоду, як суму попередніх статей.

Розділ «Переоцінка активів» (ст. 060-120). В розділи представлено дані з переоцінки активів (уцінка або дооцінка). До оцінка приводить до збільшення власного капіталу, уцінка – до зменшення власного капіталу. Але згідно з П(с)БО при складних ситуаціях бухгалтер повинен проводити до оцінку та уцінку в строго встановленій послідовності (див. розділ «Баланс» посібника).

В статті «Чистий прибуток (збиток)» (ст. 130) – сума чистого прибутку (збитку), яка повинна співпадати зі Звітом про фінансові результати (ст. 220,225).

В розділі «Розподілення прибутку» (ст. 140-170) показують суми нарахованих дивідендів, поповнення статутного капіталу, резервний капітал.

Розділ «Внески учасників» (ст. 180-200) включає дані про зростання статутного капіталу підприємства і зміни несплаченого капіталу в результаті збільшення або зменшення дебіторської заборгованості учасників по вкладах до статутного капіталу підприємства.

В розділі «Вилучений капітал» (ст. 210-250) приведені дані про зменшення власного капіталу підприємства внаслідок виходу власників, викупу або анульовання вилучених акцій акціонерним товариством, зменшення номінальної вартості акцій. Викуп акцій приводить до збільшення статті «Вилучений капітал», а їх перепродаж або анульовання до зменшення.

В розділі «Інші зміні у капіталі» (ст. 260-280) приводять дані про зміни у власному капіталі підприємства – списання неповернених збитків, безкоштовно отриманих або переданих активів.

В статі «Всього змін у капіталі» (ст. 290) наводять підсумок всіх змін та руху власного капіталу. Підсумок власного капіталу на кінець року розраховують на підставі скоректованого залишку на початок року (ст. 050) та підсака змін в капіталі (ст. 290).




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 33 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Розділ І. Організація обліку на ДП ПАТ «Київхліб» «Фастівський хлібокомбінат», фінансовий, управлінський та податковий облік власного капіталу | Організація обліку на ДП ПАТ «Київхліб» «Фастівський хлібокомбінат» та коментар його облікової політики | Фінансовий, управлінський та податковий облік власного капіталу на ДП ПАТ «Київхліб» «Фастівський хлібокомбінат». | Управлінський облік власного капіталу на підприємствах харчової промисловості. | Теоретичні основи, практичний внутрішній та зовнішній аудит за власним капіталом на підприємствах харчової промисловості | Загальні висновки та пропозиції | Список використаної літератури |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав