Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Морфіну гідрохлорид

Навчальна мета.

Знати: класифікацію засобів, що діють на ЦНС

 

Вміти: виписувати препарати у рецептах та вимогах лікувально –

профілактичних закладів.

 

Виховна мета: виховувати чуткість, уважність до хворих, зосередити увагу на правилах безпечного зберігання препаратів.

ПЛАН.

1. Загальна характеристика анальгетичних засобів.

2. Наркотичні анальгетичні засоби.

3. Ненаркотичні анальгетичні засоби.

І

Анальгетичними засобами називають лікарські речовини, які послаблюють або знімають біль (грецьк. Algos- біль, an - без). Вони не вимикають свідомість, не пригнічують інших видів чутливості. За хімічною структурою, характером і механізмами фармакологічної активності анальгетичні засоби ділять на дві основні групи: наркотичні й ненаркотичні.

В основі поділу лежать такі критерії:

 

Критерії Наркотичні анальгетики Ненаркотичні анальгетики
1. Сила і характер анальгетичної дії. Знімають будь-який біль. Пригнічують больові відчуття, зумовлені запаленням.
2. Здатність спричинювати ейфорію, сон, лікарську залежність. Зумовлюють ейфорію, сонливість, лікарську залежність. Не зумовлюють ейфорію, лікарську залежність, сонливість.
3. Вплив на центр дихання. Пригнічують центр дихання. Не пригнічують центр дихання.

ІІ

Наркотичні анальгетичні засоби за походженням ділять на:

1) природні сполуки, які одержують з опію - морфін, омнопон;

2) сполуки, одержані шляхом синтезу- промедол, фентаніл.

 

 

Морфіну гідрохлорид

Морфін - основний алкалоїд опію. Він легко всмоктується з травного каналу і підшкірної основи, проходить крізь плацентарний бар'єр. Морфін знижує больові відчуття при повному збереженні свідомості. Отже, морфін вибірково пригнічує центри кори і підкірки, яким належить провідна роль у сприйманні і відтворенні больових відчуттів, змінюючи структуру фосфоліпідів, мембран нейронів, що є рецепторами морфіноподібних сполук, у тому числі природних анальгетиків пептидної природи (енкефалінів та ендорфінів). Вже в малих дозах вибірково пригнічує центр дихання, завдяки чому зменшується частота дихання. Морфін сильно звужує зіниці, що пояснюється збудженням окорухового нерву, знижує збудливість кашльового центру, підвищує тонус блукаючого нерва і тому дещо сповільнює частоту скорочень серця. Морфін на початку своєї дії збуджує блювотний центр і викликає блювання, а згодом пригнічує його функцію. Під впливом морфіну скорочуються м'язи, при тривалому застосуванні виникає хронічний запор, порушуються функції ряду органів і систем.

Застосовується морфін тільки як анальгетичний засіб при травмах, після операції, хворим у шоковому стані, при інфаркті міокарда, опіках, злоякісних пухлинах. При болю, що пов'язаний зі спазмами непосмугованих м’язів внутрішніх органів, спочатку вводять атропін, а потім морфін.

Протипоказанням до введення морфіну є пригнічене дихання, бронхіальна астма, гострий біль у животі.

Гостре отруєння морфіном у людей може спричинити навіть одноразове введення препарату у дозі понад 0.05 г. При отруєнні великими дозами морфіну настає втрата свідомості та коматозний стан, поступово падає тонус серцево-судинної системи. При асфіксії зіниці раптово розширюються. Смерть настає від паралічу дихання.

Допомога:

Ø промивання шлунка 0,05 - 0,1 % розчином калію перманганату незалежно від шляху введення;

Ø прийом 20-30г активованого вугілля;

Ø призначають сольове проносне;

Ø для стимуляції дихання призначають атропін, кордіамін.

Ø внутрішньовенне і внутрішньом’язове введення антагоніста – налоксону;

Ø штучне дихання і зігрівання пацієнта.

Якщо смерть не настала в перші 6-12 год., то прогноз позитивний, оскільки більша частина препарату інактивується.

При повторних введеннях морфіну у людей виникає психічна та фізична залежність - наркоманія. Лікування морфінізму складне і здійснюється в стаціонарних умовах. Це методи детоксикації, введення антагоністу опіоїдів – налтрексону, симптоматичних засобів та здійснення заходів для запобігання контактам наркомана зі звичним середовищем. Однак радикальне виліковування досягається у невеликому відсотку випадків. У більшості пацієнтів виникають рецидиви, тому важливим є проведення профілактичних заходів.




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 21 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Класифікація індивідуальних засобів захисту (ЗІЗ) від ЗМУ | Засоби захисту шкіри (ЗІЗШ) та очей. | Медичні засоби індивідуального захисту від ЗМУ та правила їх використання | Технічні засоби безпеки | Кольори безпеки |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав