Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Класифікація індивідуальних засобів захисту (ЗІЗ) від ЗМУ

Читайте также:
  1. III. ПОРЯДОК ВИЗНАЧЕННЯ ПОТРЕБИ ТА ПРИДБАННЯ ЗАСОБІВ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ
  2. IV. ПОРЯДОК ВИДАЧІ ТА ЗБЕРІГАННЯ СПЕЦІАЛЬНОГО ОДЯГУ, СПЕЦІАЛЬНОГО ВЗУТТЯ ТА ІНШИХ ЗАСОБІВ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ
  3. VI. ДОГЛЯД ТА ОБСЛУГОВУВАННЯ СПЕЦІАЛЬНОГО ОДЯГУ, СПЕЦІАЛЬНОГО ВЗУТТЯ ТА ІНШИХ ЗАСОБІВ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ
  4. VII. ПОРЯДОК ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАЦІВНИКІВ ЗАСОБАМИ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ПОНАД ВСТАНОВЛЕНІ НОРМАМИ БЕЗПЛАТНОЇ ВИДАЧІ ЗІЗ
  5. АЕРОНАВІГАЦІЙНИХ ЗАСОБІВ
  6. Амінокислоти в складі білків:класифікація, представники,якісні реакції. Незамінні амінокислоти,їх роль в живих організмах.
  7. АНАЛІЗ РИНКУ ЗАСОБІВ ПОБУТОВОЇ ХІМІЇ В УКРАЇНІ
  8. Види банківських операцій, їх класифікація
  9. Виконання індивідуальних (обов’язкових і вибіркових) завдань студентами денної і вечірньої форми навчання.
  10. Використання екранно-звукових засобів навчання

 

Вміле і своєчасне застосування засобів індивідуального захисту дає можливість повністю уникнути ураження населення хімічною і біологічною зброєю, послабити дію світлового випромінювання ядерного вибуху і уникнути ураження радіоактивним порохом.

До засобів індивідуального захисту відносяться фільтруючі і ізолюючі протигази, респіратори, протипилові тканинні маски, ватно-марлеві пов'язки, спеціальний ізолюючий захисний одяг і пристосований одяг та медичні засоби захисту.

Всі ЗІЗ від ЗМУ можуть бути поділені в залежності від їх призначення, застосування і принципу захисної дії. За призначенням ЗІЗ поділяються на засоби захисту органів дихання (ЗЗОД), засоби захисту очей (ЗЗО) і засоби захисту шкіри (ЗЗШ), комплекти засобів індивідуального захисту (КЗІЗ). За принципом дії ЗІЗ бувають фільтруючі та ізолюючі.

 

 

2.1.Індивідуальні засоби захисту органів дихання (ЗЗОД)

 

Захисні характеристики сучасних ЗЗОД тісно пов`язані з можливою дією уражаючих факторів ЗМУ та промислових аварій. Так, радіоактивний пил, який випадає після ядерного вибуху, забруднює шар приземного повітря і поступово осідає на місцевість. Крім того, він може переходити повторно у завислий стан разом з пилом під дією вітру, при пересуванні людей, транспорту. В цьому випадку РР будуть потрапляти в органи дихання особового складу, якщо він не використовує ЗЗОД.

Високотоксичні отруйні речовини при бойовому застосуванні чи в результаті аварій можуть перебувати у вигляді крапель, різнодисперсного аєрозолю чи в газоподібному стані. В атмосфері, зараженій ОР в стані газу чи аерозолю, за один подих людина може отримати декілька смертельних доз.

Не виключена можливість застосування як зброї бактеріальних аерозолів, які складаються з мікроорганізмів особливо небезпечних інфекцій. При розмірі аерозольних частинок 1-5 мкм вони дуже легко проникають у легеневі тканини.

Сучасний протигаз надійно захищає органи дихання від усіх вище наведених факторів.

До основних ЗЗОД відносяться: протипилові тканинні маски, ватно-марлеві пов’язки, респіратори (найбільш поширені Р-2 і ШБ-1 («Пелюсток»)), фільтруючі протигази для дорослого населення – ЦП-5, ЦП-5М, ЦП-7, ЦП-7В; для дітей – ПДФ-Д, (ПДФ-2Д) – для дітей від 1,5 до 7 років ПДФ-Ш, (ПДФ-2ПІ)- для дітей шкільного віку, КЗД (камера захисна дитяча), ізолюючі протигази: ІП-4, ІП-5, шолом для поранених у голову ШР.

Фільтруючі протигази складаються із шолом-маски і системи фільтрації повітря та поглинання отруйних речовин. Вони призначені для очищення повітря, що вдихається, від аерозолів і парів ОР, радіоактивного пилу, бактеріальних аерозолів.

Очищення повітря від аерозолів здійснюється протиаерозольним фільтром. Він являє собою спресований картон (целюлоза), в який доданно до 3 вагових процентів асбесту.

Необхідно також пам`ятати, що фільтруючі протигази не ізолюють дихальні шляхи людини від атмосфери і не збагачують повітря, що вдихається, киснем, тому можуть бути використані в середовищі з вмістом кисню не менше 17% (за об'ємом).

Абсолютні протипоказання до застосування фільтруючих протигазів:

- кома, шок, колапс (різке зниження кров'яного тиску, занепад серцевої діяльності);

- легенева, носова, шлункова кровотечі;

- безперервне блювання;

- судоми;

- гостра серцево-судинна і легенева недостатності;

- набряк легенів, поверхневе дихання;

- струс головного мозку в гострому періоді.

 

Ізолюючі протигази. На підприємствах, діяльність яких пов'язана з виробництвом, використанням і транспортуванням СДОР, при аваріях, стихійному лихові можливі випадки зараження великих територій високими концентраціями небезпечних речовин на довгий час. Все це створює великі труднощі при проведенні рятувальних і інших невідкладних робіт тому, що треба забезпечити надійний захист органів дихання людей, які працюють в осередку ураження. Використання протигазів фільтруючого типу, як цивільних так і виробничих, при високих концентраціях СДОР, а також при нестачі кисню недопустиме.

У таких випадках використовують ізолюючі протигази ІП-4, ІП-5, які забезпечують захист органів дихання, очей, шкіри обличчя від будь-яких СДОР незалежно від особливостей і концентрації. Вони дозволяють працювати навіть там, де повністю відсутній кисень в повітрі. Використовуючи протигази ІП-5, можна виконувати легкі роботи під водою на глибині до 7 м.

До роботи в ізолюючих протигазах допускаються люди, які пройшли медичну комісію. Не допускаються до роботи в ізолюючому протигазі люди, які хворіють на туберкульоз легенів, всі форми ендокринної недостатності будь-якого ступеня, залишкові явища після закритої травми мозку, нейроінфекцію, глакуому, дерматит, екзему і т.п.

Респіратори застосовуються для захисту органів дихання від радіоактивного і грунтового пилу і під час воєнних дій у вторинній хмарі бактеріальних (біологічних) засобів. У військах використовуються респіратори Р-2. Респіратор Р-2 - це фільтрувальна напівмаска з двома клапанами вдиху, одним клапаном видиху з захисним екраном, наголовачем, що складається з еластичних шворок, які не розтягуються, і носовим затискачем.

Респіратори, протипилові тканинні маски і ватно-марлеві пов'язки від отруйних речовин не захищають.

Шолом для поранених в голову ШР. При пораненнях в голову створюються специфічні умови, що перешкоджають використанню штатних протигазів: болючість тканини, наявність пов'язки із фільтруючого матеріалу, що утруднює герметизацію, можливість блювання і.т.п. Тому для захисту поранених в голову використовують спеціальний шолом для поранених в голову.

Шолом ШР - це гумовий каптур з вмонтованими в нього окулярами, дихальними клапанами і гофрованою трубкою. В нижній частині шолома розміщено обтюратор (обтюратор являє собою смужку тонкої еластичної гуми і служить для утворення герметичності), з допомогою якого здійснюється герметизація шолома в ділянці шиї. Для зменшення шкідливого простору використовуються три пари шворок, які зав'язуються ззаду. ШР приєднується до коробки загальновійськового протигазу. Одягнення шолома ШР на пораненого не перевищує 1,5 хвилини, а первинна герметизація створюється за 10-30 секунд.




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 19 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Морфіну гідрохлорид | Медичні засоби індивідуального захисту від ЗМУ та правила їх використання | Технічні засоби безпеки | Кольори безпеки | Колективні засоби захисту в умовах надзвичайного стану |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав