Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Етапи розвитку сім'ї

  Утворення сім'ї Вступ до першого шлюбу
  Початок дітонародження Народження першої дитини
  Завершення дітонародження Народження останньої дитини
  "Порожнє гніздо" Вступ у шлюб та відділення із сім'ї останньої дитини
  Припинення існування сім'ї Смерть одного із подружжя

Щодо взаємин між батьками та дітьми розрізняють такі типи сімей:

1. Сім'ї з поширенням дружніх відносин між усіма членами родини. Батьки добре освідомленні про інтереси та проблеми дитини, намагаються підтримувати, допомагати їй, поважають власну дитину.

2. Сім'ї з доброзичливими стосунками між батьками та дітьми. Однак батьки намагаються контролювати та впливати на інтереси та уподобання дітей. Між батьками та дітьми існує певна дистанція.

3. Сім'ї, в яких батьки значну увагу приділяють благополуччю, навчанню, здоров'ю дитини тощо. Основна мета виховання - гарні успіхи у навчанні, вступ до ВНЗ, щоб дитина була одягнута не гірше за інших. Досить часто батьки не обізнані про внутрішній світ їхніх дітей і не намагаються його пізнати, заперечують навіть можливість існування у дитини власних, відмінних від визначених дорослими, інтересів, бажань, намірів.

4. Сім'ї, в яких батьки застосовують непедагогічні методи виховання: неповага до дітей, недовіра, прискіпливість, тілесні покарання. Зазвичай батьки демонструють недружелюбне ставлення до власних дітей, а у дітей виникають проблеми спілкування з ровесниками.

5. Невпорядковані сім'ї. В таких сім'ях батьки конфліктують між собою та з дітьми, зловживають спиртними напоями, проявляють жорстокість щодо дітей. Це може зумовлювати антисоціальну поведінку дітей.

Узагальнено названі типи сім'ї проектуються на: авторитарний, ліберальний, демократичний стиль відносин між батьками та дітьми

Авторитарний стиль характеризується суворістю, вимогою безапеляційного підпорядкування. З боку дітей виникає почуття страху, непотрібності, протест, агресивність або апатія.

Ліберальний стиль відзначається безмежним виявом любові до дітей, що з часом дратує їх, призводить до формування егоїстичного ставлення до батьків, безвідповідальності та недисциплінованості.

Демократичний стиль - найбільш оптимальний у стосунках між батьками та дітьми. Батьки гнучкі та наполегливі у своїх вимогах, у дитині цінується не лише слухняність, а й відчуття власної гідності, ініціатива. Дорослі дослухаються до думки дітей та аргументують власну позицію.

Велику увагу соціологів привертає сьогодні така проблема, як стабільність сім'ї. Аналіз причин розлучень показує, що в числі основних виступають:

Ø фінансові проблеми;

Ø житлові проблеми;

Ø стосунки з батьківськими сім'ями;

Ø професійне становлення;

Ø неспівпадання очікуваного від шлюбу з реаліями життя;

Ø лібералізація норм сексуальної поведінки та психологічна несумісність;

Ø релігійні, політичні мотиви.

Серед причин, які сприяють збереженню шлюбу, соціологи називають такі внутрішні та зовнішні обставини:

Ø кохання як головна мотиваційна основа відносин членів подружньої пари;

Ø соціальна зрілість подружжя;

Ø можливість гармонійного розвитку як чоловіка і жінки, так і їх дітей;

Ø державна підтримка сім'ї;

Ø тиск громадської думки;

Ø відповідальність перед суспільством і близьким оточенням щодо піклування про дітей.

Сім'я виступає органічною, цілісною, самодостатньою структурою, оскільки відтворює і моделює практично всі сфери життєдіяльності, соціальні зв’язки та функції: політику, культуру, мораль тощо. Тому, соціальні зрушення в суспільстві безпосередньо відбиваються на стані сім'ї та шлюбних відносин. Так, зокрема, соціально-економічні, соціально-політичні зміни, які мають місце в сучасній Україні сприяють деформації сімейних відносин, зростанню злочинності підлітків, обезціненню соціальних і моральних ідеалів молодим поколінням. Труднощі переходу до нових соціально-економічних відносин обумовили і демографічну кризу в Україні, яка виявляє себе у таких тенденціях: зниження народжуваності та зростання смертності; збільшення кількості бездітних сімей. Так, за даними останніх двох переписів населення кількість бездітних сімей збільшилася з 40,2% до 43,6%. Набуває поширення таке явище як однодітні сім'ї: 52% сімей, які мають дітей є однодітними. Внаслідок підвищення рівня розлучень, кожна п'ята сім'я в Україні віком від 16 до 29 років розпадається. Це призвело до зростання питомої ваги неповних сімей (13,5% від загальної кількості).

Криза сім'ї в Україні значно знижує її позитивну роль у суспільному житті, вихованні молоді, формуванні духовних засад особи, оскільки саме в сім'ї виникає індивідуальна, етнічно-самобутня картина світу. За цих умов, основна увага держави повинна бути спрямована на прийняття ряду заходів, які будуть спрямовані на зміцнення сім'ї. Першочерговим завданням у даній ситуації є ліквідація економічної кризи в Україні, що дозволить стабілізувати матеріальне становище сімей, покращити їх благоустрій та зміцнити соціальні і моральні засади шлюбних відносин.

Ø Концепція сімейної політики України включає:
створення оптимальних умов для сімейно-шлюбної орієнтації молоді;

Ø необхідність перегляду чинного законодавства відносно різних пільг матерям, тобто їх потрібно узгоджувати з реальною економічною ситуацією в країні;

Ø врахування не лише материнства і пов'язаних з ним проблем, але й батьківства як складової частини сімейного життя і повноцінного дитинства;

Ø вивчення труднощів спільного подолання виникаючих проблем.




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 24 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Схема 55 | ПРЕДМЕТ ЕТНОСОЦІОЛОГІЇ | Схема 56 | Схема 57 | РЕЛІГІЯ ЯК СОЦІАЛЬНЕ ЯВИЩЕ | Схема 63 | Схема 65 | РЕЛІГІЙНІ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА СОЦІАЛЬНО-РЕЛІГІЙНА СИТУАЦІЯ У СУЧАСНІЙ УКРАЇНІ | СОЦІОЛОГІЯ СІМ’Ї | ТИПОЛОГІЯ ШЛЮБУ |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав