Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Довбання і різання стамесками

Читайте также:
  1. Правила безпечної роботи при довбанні і різанні стамесками
  2. Рекомендовані вправи з повзання, прорізання, перелітання, лазіння
  3. Розрахунок режимів різання

 

Глухі й наскрізні отвори, що мають прямолінійні контури, роблять долотами й стамесками.

Долото (мал. 4-30) — це стержень прямокутного перерізу з інструментальної сталі, заточений з боку робочого кінця під кутом 30 —40°, а на другому кінці він має хвостовик під рукоятку. Щоб рукоятка мала упор, в нижній частині хвосто­вика є буртик. Рукоятка доло­та має два металевих кільця, з них верхнє запобігає розмо­чалюванню її торця, а нижнє — розколюванню.

Стамеска (мал. 4–31, а) має прямокутний переріз і значно менший кут загострення — 18 — 25°. Ширина долота 6— 20 мм, а стамески — 4—50 мм. За фор­мою поперечного перерізу стамески діляться на плоскі і на­півкруглі (мал. 4-31, б). Плос­кі стамески застосовують го­ловним чином для зачищення елементів шипових з'єднань, зрізування фасок, вибирання гнізд у тонких заготовках то­що.

Напівкруглими стаместками видовбують гнізда з криво­лінійними елементами й об­робляють криволінійні зовніш­ні поверхні.

Гніздо спочатку розмічають, причому наскрізне — з двох боків, і довбають до половини глибини з одного боку, а потім з другого. Для довбання заготовку міцно закріплюють, підклав­ши під неї кусок дошки, щоб не попсувати верстак. Великі за­готовки довбають сидячи на них.

Долото підбирають за шириною гнізда і на початку довбан­ня встановлюють його поперек волокон деревини так, щоб роз­мічувальна риска лишилася непорушною. Фаска долота при цьому повинна бути спрямована всередину гнізда (мал. 4-32). По рукоятці долота ударяють киянкою — воно проникає на деяку глибину в деревину. Потім долото виймають і встанов­люють так само, як і вперше, але відступають на 5-8 мм впе­ред і трохи нахиляють у бік гнізда. Знову ударяють киянкою, і відколюється частина деревини, яку забирають з гнізда. Так поступово вибирають перший шар деревини до середини гнізда. Потім такими самими прийомами довбають гніздо з цього ж боку заготовки, але з протилежного, кінця гнізда. Щоб вхідні частини гнізда вийшли чистими, без відколів і тріщин, спочатку акуратно роблять підрізи стамескою по всьому периметру. За­чищаючи гнізда, знімаючи фаски і підстругуючи кромки, стамеску тримають правою рукою за ручку так, щоб торець упи­рався в долоню, а лівою рукою беруть лопать в обхват (мал. 4-33, а). Деякі прийоми роботи стамескою показано на малюнку 4-33. Заточують долото й стамески на пісочному точилі з водою або на дрібнозернистих брусках, а правлять на бруску, змоченому кількома краплями мінерального масла. Для зато­чування інструменту користуються тими самими прийомами, що й при заточуванні залізок стругів.

Треба уважно стежити, щоб різальна кромка виходила рів­ною, без виступів і западин, а кут загострення був потрібних розмірів. Заточування закінчують, коли на лезі вже нема ніяких слідів дефектів і утворилася тонка суцільна задирка. Заточений інструмент правлять на бруску, переміщуючи його круговими рухами і повертаючи з боку на бік доти, поки задирка не від­паде по всій довжині леза.

       
 
Мал. 4-32. Прийоми роботи долотом.
 
   
Мал. 4-33. Прийоми роботи стамескою




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 28 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Свердління отворів ручними інструментами| Правила безпечної роботи при довбанні і різанні стамесками

lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав