Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Суть та види демографічних теорій

Читайте также:
  1. Аргументи якої з теорій щодо до походження Київської Русі, Ви вважаєте більш переконливими?
  2. Еволюція теорій управління
  3. Принципи побудови формальних теорій . . . . . . . . . . . . . . . . 71
  4. Система демографічних наук та її структура
  5. Теми контрольних робіт з модуля «Основи економічних теорій» для студентів заочної форми навчання
  6. Характеристика основних теорій мотивації, що відносяться до змістовних
  7. Характеристика теорій навчання.

Демографічний перехід - історично швидке зниження народжуваності і смертності, в результаті чого відтворення населення зводиться до простого заміщенню поколінь. Цей процес є частиною переходу від традиційного суспільства (для якого характерна висока народжуваність і висока смертність) до індустріального.

Початок демографічного переходу пов'язано з початком модернізаційних процесів, що ведуть до зростання виробництва ВВП на душу населення, поліпшенню якості харчування, санітарних умов, якості та доступності медичного обслуговування і т. П., Що в свою чергу призводить до значного зростання тривалості життя і падіння смертності. Модернізаційні процеси призводять в кінцевому рахунку і до не менш помітного падіння народжуваності, але відбувається це з відчутним запізненням.

У традиційному аграрному суспільстві діти розглядалися як додаткові робочі руки в господарстві. Тому народження дітей мало економічний сенс. Крім того, велика кількість дітей є гарантією продовження роду в умовах відносно високої дитячої смертності. Урбанізація і праця індустріального типу руйнують цей тип поведінки і призводять до зниження народжуваності, причому чим більше поколінь прожило в місті після міграції з села, тим нижче народжуваність. Наявність значної кількості дітей було також єдиною надійною гарантією скільки-небудь благополучної старості батьків в умовах відсутності системи соціального страхування / пенсійного забезпечення.

У розвиненому індустріальному суспільстві діти повинні тривалий час навчатися, щоб отримати кваліфікацію, відповідну сучасним вимогам. Це призводить до їх виключенню з господарського життя. Діти з помічників перетворюються на тягар для дорослих. Батьки змушені витрачати свій час і фінансові кошти для досягнення дітьми високого освітнього рівня. Вони воліють виростити лише одного-двох «високоякісних» дітей, тому що велика кількість дітей в сім'ї, як правило, негативно позначається на їх освітній рівень і подальшій кар'єрі. Крім того, тривалий період навчання сприяє підвищенню середнього віку жінки, яка народжує першу дитину (з 16 до 25 років і старше). В аграрному ж суспільстві діти, працюючи разом з батьками, набували необхідні трудові навички природним шляхом.

Практично всі країни з високим освітнім рівнем мають низькі показники народжуваності. І навпаки, лідери по народжуваності мають неграмотне населення (в арабських країнах 38% населення старше 15 років неграмотно, в країнах «чорної» Африки - 35%). Винятком є Ізраїль, де, незважаючи на дуже високу освіченість, на жінку припадає 2,44 дитини, тоді як у всіх країнах ЄС - менше двох. Частково це обумовлено дуже високою народжуваністю євреїв-ортодоксів (у любавічеських хасидів - в середньому 7,5 дитини на сім'ю) і ізраїльських арабів. Хоча всі євреї грамотні, група євреїв-ортодоксів отримує тільки релігійна освіта і залишається орієнтованою на традиційні цінності, що виключають можливість демографічного переходу.

Підвищення незалежності та освіченості жінок є додатковим фактором зниження народжуваності. В свою чергу підвищення освіченості жінок веде до зростання їхньої незалежності. Оскільки головне навантаження з виходжування та вихованню дітей лягає на жінок, вони об'єктивно не зацікавлені в багатодітності.

З'явилися люди, свідомо відмовляються від дітонародження.

Система пенсійного забезпечення також сприяє зниженню народжуваності, так як люди перестають бути настільки кровно зацікавлені в наявності великої кількості нащадків, що допомагають у старості.

Необхідно пам'ятати, що демографічний перехід - це тільки модель і не обов'язково може передбачати майбутнє. Тим не менш, вона дає уявлення про те, якими можуть в майбутньому бути рівні смертності і народжуваності країни, що розвивається, а також загальна чисельність населення. Головний недолік полягає в тому, що модель демографічного переходу ніяк не коментує зміни чисельності населення, викликані міграцією.

 




Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 27 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав