Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Заголовки

Читайте также:
  1. Заголовки
  2. Заголовки глав пишутся по центру строки прописными буквами.
  3. Заголовки с синтаксическим разбором
  4. Заголовки, названия мероприятий, посвященных Сергию Радонежскому

 

Текст основної частини ДРС поділяють на розділи, підрозділи, пункти та підпункти. Вони повинні мати заголовки, що чітко й коротко відображають їхній зміст і їх слід нумерувати араб­ськими цифрами; назви розділів слід друкувати по центру строки великими літерами, а підрозділи, пункти й підпункти - з абзацним відступом.

Заголовки структурних частин магістерської роботи "ЗМІСТ", "ПЕРЕЛІК УМОВНИХ СКОРОЧЕНЬ", "ВСТУП", "РОЗДІЛ", "ВИСНОВКИ", "СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ", "ДОДАТКИ" друкують великими літерами симетрично до тексту, не підкреслюючи. Заголовки підрозділів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу. Крапку в кінці заголовка не ставлять. Якщо заголовок складається з двох або більше речень, їх розділяють крапкою. Заголовки пунктів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу в розрядці у підбір до тексту, В кінці заголовка, надрукованого в підбір до тексту, ставиться крапка.

Заголовки підрозділів і пунктів слід друкувати напівжирним шрифтом з абзацним відступом з першої великої літери (всі інші - маленькі) без крапки в кінці та без підкреслень, а розділів – по центру великими літерами.

Слід звернути увагу на те, що такі структурні частини магістерської дипломної роботи, як "зміст", "перелік умовних позначень", "вступ", "висновки", "список використаних джерел" не мають порядкового номера, тобто не можна друкувати "1. ВСТУП", або "6. ВИСНОВКИ". Цифру, що вказує на поряд­ковий номер розділу, ставлять після слова "РОЗДІЛ", після неї крапку не ставлять, потім з нового рядка друкують заголовок розділу (додаток Т).

Підрозділи нумерують у межах кожного розділу. Номер підрозділу складається а номера розділу і порядкового номера підрозділу, між якими ставлять крапку. В кінці номера підрозділу повинна стояти крапка, наприклад: «2.3.» (третій підрозділ другого розділу). Потім у тому ж рядку наводять заголовок підрозділу.

Пункти нумерують у межах кожного підрозділу. Номер пункту складається з порядкових номерів розділу підрозділу, пункту, між якими ставлять крапку. В кінці номера повинна стояти крапка, наприклад: «1.3.2.» (другий пункт третього підрозділу першого розділу). Потім у тому ж рядку наводять заголовок пункту. Пункт може не мати заголовка. Підпункти нумерують у межах кожного пункту за такими ж правилами, як пункти.

Відстань між заголовком (за винятком заголовка пункту) і текстом зверху і знизу має становити два вільних рядки.

 

4.1.3. Переліки

 

У тексті пунктів або підпунктів можуть бути переліки. Перед кожною позицією переліку слід ставити дефіс або (за необхідності послатися в тексті на один із переліків) малу літеру, після якої ставлять дужку. Для подальшої деталізації переліку необхідно використовувати арабські цифри, після яких ставлять дужку.

Перелік першого рівня деталізації друкують малими літерами з абзацного відступу, другого рівня – з відступом відносно місця розташування переліків першого рівня.

 

Приклад

а)_________________________________________________;

б)_________________________________________________;

в)_________________________________________________.

1)_________________________________________________.

2)_________________________________________________.

- _________________________________________________.

 

Переліки, у разі потреби, можуть бути наведені всередині пунк­тів або підпунктів. Перед переліком ставлять двокрапку. Перед кож­ною позицією переліку слід ставити малу літеру української абетки з дужкою, або, не нумеруючи, - дефіс (перший рівень деталізації). Для подальшої деталізації переліку слід використовувати арабські цифри з дужкою (другий рівень деталізації).

Приклад:

а) Велика рогата худоба;

б) Свині:

1) Основне стадо свиней;

2) Свині на вирощуванні та відгодівлі;

в) Вівці.

Переліки першого рівня деталізації друкують малими літерами з абзацного відступу, другого рівня - з відступом стосовно місця роз­ташування переліків першого рівня.

4.2. Таблиці

Цифровий матеріал, коли його багато або є необхідність у зіставленні певних показників для уточнення та зручності їх порівнювання, як правило оформляють у вигляді таблиці.

Таблицю слід розташовувати безпосередньо після тексту, у якому вона згадується вперше, або на наступній сторінці. У правому верхньому куті над відповідним заголовком таблиці розміщують надпис «Таблиця» із зазначенням її номера. Таблиці (за винятком таблиць у додатках) слід нумерувати арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу. Номер таблиці складається з номеру розділу і порядкового номера таблиці, відокремлених крапкою, наприклад, “Таблиця 2.1” – перша таблиця другого розділу. Крапка після другої цифри не ставиться. Таблиці кожного додатка позначають окремою нумерацією арабськими цифрами з додаванням перед цифрою позначення додатка.

Кожна таблиця повинна мати назву, яку розміщують над нею і друкують симетрично до тексту. Назву і слово «Таблиця» починають з великої літери.

Назва таблиці має точно і стисло відображати її зміст. Назву слід розміщувати над один раз над першою частиною таблиці, над іншими частинами таблиці – при переносі, у правій стороні аркушу, пишуть “Продовження таблиці ___” з зазначенням номера таблиці.

На всі таблиці мають бути посилання в тексті,які складаються зі слова «табл.» із зазначенням її номера.

Заголовки стовпців і рядків таблиці слід друкувати з великої літери, підзаголовки стовпців — з малої, якщо вони є продовженням заголовка, або з великої, якщо вони мають самостійне значення. У кінці заголовків і підзаголовків таблиць крапки не ставлять, заголовки і підзаголовки стовпців друкують в однині.

Таблиці ліворуч, праворуч і знизу, як правило, обмежують лініями.

Розділяти заголовки і підзаголовки боковика і стовпців діагональними лініями не допускається.

Горизонтальні й вертикальні лінії, що розмежовують рядки таблиці, можна

Приклад побудови таблиці

Таблиця (номер)

(назва таблиці)

Верхня частина таблиці

  Заголовки стовпців
        Підзаголовки стовпців
          Нумерація стовпців
Боковик (заголовки рядків)

        Рядки
         
         

Стовбці

 

не креслити, якщо відсутність таких не ускладнює корис­тування таблицею.

Заголовки стовпців, як правило, друкують паралельно рядкам таблиці. За необхідності допускається перпендикулярне розміщення заголовків стовпців. Головку таблиці треба відокремлювати лінією від тексту таблиці. Допускається розміщення таблиці в альбомному форматі аркуша. Якщо рядки або стовпці таблиці виходять за формат сторінки, то таблицю ділять на частини, які розміщують одна під одною або поряд, при цьому в кожній частині таблиці повторюють її верхню частину й боковик.

У разі поділу таблиці на частини допускається її головку або боковик заміняти відповідно номерами стовпців і рядків. При цьому нумерують арабськими цифрами стовпці і (або) рядки першої частини таблиці.

4.3. Ілюстрації

Ілюстративний матеріал — рисунки (схеми, діаграми і т. ін.) розміщують у ДРС для встановлення властивостей або характеристик об’єкта, а також для кращого розуміння тексту ДРС. На графічний матеріал мають бути посилання в тексті ДРС.

Графічний матеріал треба розмістити безпосередньо після
тексту, в якому про нього згадується вперше, або на наступній сторінці, а за необхідності — у додатку.

За наявності розміщують у графічний матеріал — рисунки (схеми, діаграми і т. ін.) для встановлення властивостей або характеристик об’єкта, а також для кращого розуміння тексту ДРС.

За наявності у ДРС таблиць, що доповнюють графічний матеріал, таблиці слід розміщувати після графічного матеріалу.

Графічний матеріал може мати тематичну назву, яку розміщують під ним по центру.

За необхідності під графічним матеріалом розміщують пояснювальні дані. Слово «рис.» і назву подають після пояснювальних даних в тексті.

Графічний матеріал (за винятком графічного матеріалу додатків) слід нумерувати арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу.

Номер рисунка складається з номерів розділу та порядкового номера рисунка, відокремлених крапкою (Рис. 1.1).

Рисунок (діаграму, схему і т. ін.), як правило, слід виконувати на одній сторінці. Якщо рисунок не вміщується на одній сторінці, дозволяється переносити його на інші сторінки. При цьому тематичну назву розміщують на першій сторінці, пояснювальні дані— на кожній сторінці і під ними друкують «Рис...., аркуш...».

 




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 32 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав