Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Теоретичні відомості. Нагрівання металу - це процес, або попередній обробці металу тиском (прокатці, куванню), або вхідний як основна частина процесу термічної обробки металу

Читайте также:
  1. Uml; Основні теоретичні положення
  2. Uml; Основні теоретичні положення
  3. Банк - юридична особа, яка на підставі банківської ліцензії має виключне право надавати банківські послуги, відомості про яку внесені до Державного реєстру банків.
  4. Відомості про динаміку Землі
  5. Відомості про кримінальні правопорушення, вчинені неповнолітніми, за якими закінчено досудове розслідування за 6 місяців 2014 року
  6. Відродження української національної свідомості у першій половині 19ст. Діяльність Кирило-Мефодіївського братства.
  7. Вплив Визвольної війни (Національної революції ) середини XVII ст. на формування національної самосвідомості українців
  8. ГЛАВА 2. Теоретичні основи харчування
  9. Дослідження циклічних алгоритмів для формування та виводу на екран ASCII кодованих символів.Теоретичні відомості
  10. Загальні відомості

 

Нагрівання металу - це процес, або попередній обробці металу тиском (прокатці, куванню), або вхідний як основна частина процесу термічної обробки металу. Тому нагрів металу дуже часто зустрічається на практиці та має важливе значення. Від якості його залежить і якість кінцевої продукції, і робота прокатного (ковальського) устаткування. Нагрівання металу варто здійснювати по цілком визначеній технології, характер якої залежить від того, з якою метою ведуть нагрівання. Процес нагрівання металу супроводжується деякими небажаними явищами, з яких найбільш важливими є його окислювання (вигар) і зневуглецювання. Утворення окалини вкрай негативно впливає як на економічну сторону процесу нагрівання, так і на роботу устаткування, особливо при куванні і гарячому штампуванні. Тому необхідно всіляко прагнути до зменшення вигару металу.

Питання зменшення втрат металу мають велике значення в роботі нагрівальних печей.

Важливими показниками процесу нагрівання металу є температура і швидкість нагрівання. Температурою нагрівання називають кінцеву температуру, при якій метал видають з печі і яка визначається цілями подальшої обробки металу. Швидкість нагрівання - це зміна температури металу в часі.

В основі теорії нагрівання, яка відноситься до категорії нестаціонарних теплових процесів, лежить теорія теплопровідності, теорія температурних напруг та ін.

Необхідно помітити, що час нагрівання, що є важливим фактором технології нагрівання, служить разом з тим величиною на підставі якої визначають головні розміри робочого простору нагрівальних печей.

У процесі нагріву різні шари металу нагріваються неоднаково, і тому існує визначена різниця температур по перетину металу. Унаслідок цього в металі можливе виникнення напруги.

При неправильно обраній технології нагрівання можливо таке положення, коли велика різниця температур по перетину металу може викликати виникнення надмірних напруг і, як наслідок, утворення тріщин і раковин. Здатність металу витримувати виникаючі напруги визначається його властивостями. Тому при правильній технології нагрівання теплова сторона процесу нагрівання металу повинна бути ув'язана з його пружними властивостями.

Технологічний режим нагрівання металу, чи просто режим нагрівання, являє собою графік зміни температури металу в часі, що забезпечується тепловим режимом роботи печі.

Температурою нагрівання називають кінцеву температуру металу, при якій метал видають з печі.

Виходячи з припустимої швидкості нагрівання, визначають такі елементи режиму нагрівання, як кількість ступенів нагрівання, чи наявність відсутності зони витримки і, нарешті, час повної тривалості нагрівання (час нагрівання).

Температура нагрівання і швидкість, з якою її досягають, визначають також рівномірність нагрівання - найважливіший показник якості нагрівання металу.

Температура нагрівання металу залежить головним чином від того, яку мету переслідує процес нагрівання.

При термообробці температуру нагрівання вибирають відповідно до виду термообробки і критичних температур, характерними для металу даної марки.

Обробка металу тиском вимагає такої температури нагрівання, при якій метал має пластичні властивості, що вимагаються; температуру нагріву металу варто обирати з обліком того, яка мінімальна температура припустима наприкінці обробки. Це необхідно, тому що метал, що пропускається в процесі прокатки через валки, остигає. Однак до кінця прокатки він не повинний втрачати необхідних пластичних властивостей.

 

 




Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 46 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав