Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Аристотель. 2. А. Кваша. "Что такое демография"

Читайте также:
  1. TEMA 62. АРИСТОТЕЛЬ О ПРЕДШЕСТВУЮЩИХ УЧЕНИЯХ О БЫТИИ
  2. Анатомия и медицина древней Греции и Рима, их представители (Гиппократ, Аристотель, Гален).
  3. Античная философия периода расцвета (Демокрит, Платон, Аристотель). Начало формирования философских концепций права.
  4. Аристотель
  5. Аристотель
  6. Аристотель
  7. Аристотель
  8. Аристотель
  9. Аристотель

1. Е. Андреев, Б. Горзев. Статья "Шестой кризис". Журнал "Дружба наро-дов", № 7 за 1996 год.

2. А. Кваша. "Что такое демография". Москва: Мысль, 1993 год.

3. А. Ткаченко. Статья "Выходит ли Россия из демографического кризиса?". "Социально-политический журнал", № 5 за 1996 год.

4. Д. Шелестов, В. Минаев "Миграционные процессы в России". Журнал "Родина", № 10 за 1996 год.

5. Бондарская Г.А. "Изменение демографического поведения российских семей за 100 лет" / "Мир России", № 4 за 1999 год.

Платон

(428-347 рр.. До н. Е..) У вченні про ідеальну державу висував в якості обов'язкової умови обмежене число громадян 5040 осіб вільного населення. Пропонував встановити певні норми шлюбних відносин, вимагаючи, щоб чоловіки мали дітей лише у віці від 30 до 55 років. Він писав: "визначити число шлюбів ми надамо правителям, щоб вони по можливості зберігали постійне число чоловіків, беручи до уваги війни, хвороби і т. д., і щоб держава в нас по можливості не збільшувалося і не зменшувалася".

Аристотель

(384-322 рр.. До н. Е..) При розгляді проблем народонаселення ідеальним вважав державу з нечисленним вільним населенням. Нечисленність громадян сприяє виникненню соціальної гармонії, яка неможлива при надлишку населення. Надлишок населення сприяє зростанню числа збурень і злочинів внаслідок того, що частина громадян, не будучи забезпечена землею, впадає в бідність. На відміну від Платона, Аристотель не був прихильником колонізації як заходи регулювання населення, а пропонував, наприклад, узаконити умертвіння хворих дітей і частини "зайвих" новонароджених. Якщо правила держави не дозволяють цього, то суспільству слід встановити для кожної сім'ї число дітей, яке вона може мати.

В епоху феодалізму

(Може бути, за вирахуванням пізнього середньовіччя) в країнах Європи державна влада всіма заходами сприяла збільшенню населення. Це зумовлювалося прагненням влади підтримати і збільшити свою політичну фінансову та військову міць, що складається на ті часи в багатолюдності країни, в кількості воїнів, у розмірах податків, які могли зібрати з населення більшої чисельності. Тому й основна ідея полягала в тому, що багатство суспільства і сила держави визначається: чисельністю населення. Однак справжнє початок формування демографії як науки з усіма відповідними атрибутами орієнтацією на об'єктивність, націленістю на виявлення закономірностей, засобами для формування бази даних (емпіричних фактів), емпіричними узагальненнями, методами дослідження й обробки даних, математичними засобами вираження, розрахунків та моделювання демографічних процесів, - відноситься до другої половини 17 ст., коли розвиток капіталізму породило стійку потребу у вивченні народонаселення. Історично першим об'єктом наукового вивчення в демографії була смертність. Знання порядку вимирання покоління дозволяло визначити тривалість життя (а при сталості чисел народжень - також і чисельність населення) і розраховувати при страхуванні життя суми виплат залежно від дожиття.

Формування демографічних знань (XVI - початок XIX століття)

Народжуються нові цілі та завдання: визначити динаміку чисельності населення, її залежність від народжуваності, смертності, структурних і територіальних переміщень. В XVIII столітті були зроблені перші спроби спостерігати зміну числа померлих та народжених і кількості населення в окремих країнах.

Родоначальник демографічної статистики (політичної арифметики) - Дж. Граунт - звернув увагу на багато законів, зробив аналіз бюлетенів смертності, побудував першу найпростішу модель таблиці смертності. В 1693 Галлей побудував повну таблицю смертності для населення містаБреславля (Вроцлав), включив до неї дитячу і дитячу смертність.

В кінці XVIII - початку XIX століття в США були закладені основи сучасної перепису населення (1790), був налагоджений поточний облік населення. В Росії в середині XVIII століття М. В. Ломоносов перший звернув увагу на проблеми "збереження і множення російського народу".

Виникнення демографічної науки (XIX століття)

В XIX столітті постало питання про роль і місце демографії в соціально-економічному розвитку. Підвищується описовий характер, розглядаються склад і рух населення. В середині XIX століття робляться спроби вивчення соціальної диференціації народжуваності і смертності такими вченими, як Г. Ф. Кнапп (Німеччина), Л. А. Бертільон (Франція).

Виділяються демографічна статистика та демографічна динаміка (рух населення).

Затвердження демографічної науки (кінець XIX - перша половина XX століття)

Центральним об'єктом вивчення в демографії стає відтворення населення, у зв'язку з чим у ряді країн приймаються різні закони, що стосуються народонаселення. Дослідники другої половини XIX століття підходять до трактування відтворення населення як єдиного взаємопов'язаного процесу. В. Борткевич почав, а Р. Бек і Р. Кучинський завершили розробку показників, що характеризують результат відтворювального процесу.

В 20 - 30 -ті роки були зроблені кроки до міжнародного співробітництва. Робляться перші спроби вести демографічні дослідження у взаємозв'язку з іншими суспільними явищами. Демографія стверджується в ролі суспільної науки.

Сучасний розвиток (середина XX - до сьогоднішнього дня)

За останні півстоліття спостерігається тенденція до підвищення уваги до вивчення демографії з т.з. економічних і соціальних чинників загального розвитку.

В середині 70-х ООН публікує працю "Детермінанти і наслідки демографічних тенденцій", в якому зазначаються:

збільшення обсягу демографічної інформації та джерельної основи

швидке збільшення кількості демографічних досліджень і підвищення ступеня їх спеціалізації

успіхи в області демографічного аналізу

В XX столітті становлення і розвиток демографії знайшло відображення в працях Д. І. Менделєєва, К. Германа, П. П. Семенова-Тяньшанского, А. І. Чупрова. Ю. А. Янсон.

 

Методи демографії:

Вирішення багатьох демографічних завдань вимагає використання системи методів, серед яких основне місце займають статистичні (аналіз даних) і математичні (математичні моделі) методи аналізу, також останнім часом все частіше застосовуються соціологічні методи (суб'єктивні установки). Дослідити закономірності зміни в населенні можна тільки на прикладі безлічі осіб. Збір інформації можливий чотирма способами:

Перепису населення;

Поточний облік природного руху населення;

Поточні регістри населення (списки, картотеки);

Вибіркові і спеціальні обстеження (наприклад ВЦВГД)

Для вивчення демографічних процесів використовуються статистичні дослідження динаміки, індексний, вибірковий, балансовий і графічний методи. Також широко використовується математичне моделювання, абстрактне математичне моделювання, графічні, картографічні методи. Основним інструментом демографічного аналізу є описова статистика населення за статтю, віком, заняттям, за допомогою якої є можливість відслідковувати показники природного руху населення.

Конспект:

Методологія- сукупність методів певної науки. Є методи загальнонаукові, загально статистичні та специфічні.

Специфічні:

Метод статистичного спостереження,метод статистичних угрупувань, метод рядів розподілу, динамічних рядів, методи індексного (факторного) аналізу, кореляційно-регресивного та дисперсійного аналізу, методи моделювання процесів природного руху населення, метод повздовжнього аналізу, піраміди.

Загальнонаукові:

Філософія, діалектичний метод, логічний метод, метод системного підходу, системного аналізу, теорія ймовірностей та математична статистика

Відомі прізвища:

Джон Граунт - започаткував демографію як самостійну науку.

Дивіться розділ «Історія»

2.Народонаселення - сукупність людей, що живуть на Землі (людство) або в межах конкретної території, континенту, країни, району, міста. На відміну від універсального терміну «населення», термін «Н.» уживається переважно при соціально-економічній характеристиці населення.

Чисельність населення - кількість людей які проживають в певному населеному пункті, місцевості, країні.

Динаміка зміни чисельності населення є важливим демографічним показником. Чисельність населення змінюється в результаті народжування, смертності й міграції.

 

Щільність насе́лення — рівень заселеності певної території; кількість постійного населення, що проживає на одиниці площі (як правило, в розрахунку на один квадратний кілометр). При обчисленні щільності населення інколи виключається незаселена територія, а також великі внутрішні водні простори. Застосовуються показники щільності окремо сільського і міського населення. Щільність населення дуже нерівномірна по континентах, країнах і частинах країн залежно від характеру розселення людей, щільності і розмірів поселень. У великих містах і на урбанізованих територіях вона, як правило, набагато вища, ніж в сільській місцевості. Тому цей показник якого-небудь району в цілому є середньою з рівнів населеності окремих частин цього району, зваженою за величиною їхніх території.

Статева структура (склад) населення — це розподіл населення на чоловіків і жінок. У демографії використовують наступні характеристики статевої структури:
1. визначення абсолютних чисельностей чоловіків і жінок;
2. розподіл чоловіків і жінок за віком;
3. співвідношення статей у всьому населенні й в окремих вікових групах. Наприклад — співвідношення чисельності населення за статтю, або коефіцієнти маскулінізації та фемінізації (відповідно це кількість чоловіків, яка припадає на 100 або 1000 жінок, і навпаки, число жінок — на 100 (1000) чоловіків).

Віковою структурою населення називають розподіл населення за віковими групами і віковими контингентами. Інформація про вікову структуру населення необхідна для дослідження багатьох соціально-економічних і демографічних процесів. Знаючи особливості вікової структури населення в той або інший період часу, можна будувати досить обґрунтовані припущення про майбутні тенденції народжуваності і смертності, інших демографічних процесів, відтворення населення в цілому.

 

3. Поняття «сім'я»

Сім’я найдавніший осередок людського суспільства. Це організаційна форма, завдяки якій реалізуються основні процеси відтворення населення, соціального і природного відтворення.. Це одиниця статистичної сукупності, носій ознаки, яка необхідна для демографічної соц.-економ. характеристики населення. Сім’я - одиниця обліку в переписі.
Сім’я це група людей, що пов'язані між собою:
1. спільним проживанням
2. Кровною спорідненістю та свояцтвом
3. Спільним бюджетом

При виконанні всіх цих критеріїв це є статистична одиниця.

Є сім'ї:

1. Повні (Шлюбна пара-надалі ШП)

1.1. Однопоколінні(ШП без дітей)

1.2. Двопоклонінні(ШП з дітьми)

1.3. З іншим складом

1.3.1.1. ШП без дітей+ батьки подружжя або прабатьки

1.3.1.2. ШП без дітей+ родичі за бічними лініями подружжя (брат, сестра і так далі)

2. Неповні

2001 р.-введено поняття «домогосподарство»- воно ширше за поняття «сім'я»

1)складається з 2 і більше особин
2)складається з родичів і не родичів
3)може складатися і із 1 особини

Одинак-член сім'ї, що живе окремо, не підтримує регулярних матеріальних зв'язків із сім'єю, втратив її членів і не створив свою сім’ю.

Функції сім’ї історичні-з часом вони змінюються

 

4) Демографічний вибух

Демографічний вибух — різке прискорення кількості зростання населення. У загальносвітових масштабах розпочався з середини ХХ століття. У цей періоднароджуваність значно випереджає смертність, що призводить до прискореного збільшення кількості населення, неузгодженого з об'єктивними вимогами соціально-економічного розвитку суспільства. Перевищення кількості народжуваних над кількістю смертей досягає великих розмірів. Оскільки сучасні високі темпи росту чисельності населення Землі значною мірою визначаються темпами його збільшення в країнах, що розвиваються, де проживає 70% населення світу. За демографічного вибуху середньорічний приріст перевищує 2%. Це явище є тимчасовим.




Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 43 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав