Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

АКСИОМЫ СТАТИКИ. 1) Сутність грошей. Раціоналістична та еволюційна концепції походження грошей

Читайте также:
  1. А) Люди оспаривали бы аксиомы математики, если бы этого требовали их интересы. Но интересы людей не затрагиваются математическими аксиомами. Следовательно...
  2. Аксиомы вероятностей.
  3. аксиомы Пеано
  4. Аксиомы потребительских предпочтений
  5. АКСИОМЫ СТАТИКИ
  6. В лечении хронического гломерулонефрита применяют:B) ГлюкокортикостероидыD) Гепарин G)Цитостатики
  7. Заболевания при которых назначают цитостатики для лечения нефротического синдрома:A) Мембранозный нефрит C) Узелковый периартериит H) Люпус-нефрит
  8. Некоторые понятия статики.
  9. Некоторые понятия статики.

1) Сутність грошей. Раціоналістична та еволюційна концепції походження грошей.

Гроші одне з найдавніших явищ суспільства, яке відіграє найважливішу роль у господарській діяльності людини.

Гроші посідають значне місце у ринковій економіці. Вони забезпечують життєдіяльність кожної з ринкових структур, сприяють подальшому розвитку процесу суспільного відтворення матеріальних та нематеріальних благ, їх виробництву, обміну, розподілу та споживанню. Грошові відносини є найскладнішим елементом ринку. Вивчення сутності грошей, функцій, що виконують гроші, аналіз їхнього розвитку та, впливу грошей і грошової політики на стан економіки здійснює грошова (монетарна) теорія, яка є складовою загальної економічної теорії. Економічна ж теорія, як наука, виникла завдяки аналізу грошових відносин.

Існує дві концепції походження грошей: раціоналістична (Аристотель, Самуельсон П.) і еволюційна (Сміт А., Рікардо Д., Маркс К.)

Раціоналістична концепція пояснює походження грошей угодами між людьми, які переконалися в тому, що переміщення вартості у міновому обігу необхідні спеціальні інструменти.

Еволюційна концепція, стверджує що гроші з’явились не залежно від волі людей у результаті тривалого розвитку обміну, коли з величезного товарного світу виділився особливий товар, що виконував роль грошей.

В той же час гроші, на відміну від звичайних товарів, є особливим товаром:

споживча вартість товару, що виконує роль загального еквіваленту ніби подвоюється (крім конкретної споживчої вартості, вони мають загальну споживчу вартість, оскільки з їх допомогою людина може задовольнити будь-яку потребу);

вартість грошей має зовнішню форму прояву до їх обміну на ринку. Товар-гроші завжди можна обміняти на будь-який інший товар, необхідний власнику грошей. В той час, як вартість звичайного товару прихована і виявляється в процесі обміну, коли товар продається на ринку.

Таким чином гроші – історична категорія, яка розвивається на кожному етапі товарного виробництва і наповнюється новим змістом, що ускладнюється із зміною умов виробництва.

Гроші розв'язали протиріччя товарного виробництва: між споживчою вартістю і вартістю. З появою грошей товарний світ поділився на дві частини: одна – товар-гроші, друга – всі інші товари. Споживча вартість сконцентрована з боку всіх товарів, а їх вартість – з боку грошей. Товари, які беруть участь в обміні, виступають як споживчі вартості. Гроші стають виразником цих споживчих вартостей всіх товарів через свою вартість.

Таким чином, особливість грошей полягає в наступному:

- гроші – це товар, що виділився стихійно;

- гроші – це особливий привілейований товар, який відіграє роль загального еквівалента;

- гроші розв'язали протиріччя між вартістю і споживчою вартістю, властиві всім товарам, в тому числі і грошам.

 

2). Товар та його властивості. Труд, що вміщується в товарі.

Товар – це продукт труда, який був вироблен для обміну.

Товар має два свойства:

1) здатність задовольняти будь – яку чоловічу потребу (потребительна вартість);

2) здатністью в кількисному співідношенні обменіваться на інші товари (менова вартість).

 

3) Виникнення обміну і поява грошей як об’єктивний наслідок розвитку товарного виробництва. Зміна форм вартості.

Існують наступні форми власності:

Проста (випадкова)форма вартості відповідала ранній стадії обміну між громадянами, коли товар мав випадковий характер: один товар виражав свою вартість в іншому.

Х товара А = Y товара В

 

При натуральному господарстві надлишок продукції виникав лише періодично, час від часу. Товари, які вироблялися в надлишку, випадково змінювали свою вартість через посередництво іншого товару (наприклад, одна вівця дорівнювала одному мішку зерна). Мінова вартість при такому обміні могла часто змінюватися в часі і просторі. Однак вже в цій простій формі вартості були закладені основи майбутніх грошей. На ринку товар шукає свого антипода і грає активну роль, бо скотар прагне знайти зерно в обмін на свій товар. Зерно служить формою вартості вівці, тобто пасивно відображає суспільну працю витрачену на вирощування вівці. Отже, зерно стає зовнішнім проявом суспільної праці, тобто еквівалентом, і знаходиться в еквівалентній формі вартості.

Еквівалентна форма вартості має наступні особливості:

- споживча вартість товару-еквіваленту (зерна) служить формою прояву своєї протилежності – вартості товару (вівці);

- індивідуальна праця, витрачена на виробництво товару-еквіваленту (зерна), виражає свою протилежність – суспільну працю;

- конкретна праця, закладена в товарі-еквіваленті (зерні), служить формою прояву абстрактної праці.

Повна (розгорнута) форма вартості пов’язана з розвитком обміну, викликаного першим великим суспільним поділом суспільної праці – виділенням скотарських і землеробських племен. У зв’язку з цим в обмін включається численні предмети суспільної праці, а кожен товар, що має відносну форму вартості, протистоїть безлічі товарів-еквівалентів. З подальшим розподілом праці і зростанням виробництва все більше продуктів – товарів надходить на ринок. Один товар зустрічається при обміні з великою кількістю інших товарів-еквівалентів. Наприклад, один мішок зерна дорівнює:одній вівці,одній сокирі,одному аршину полотна тощо.

 

Загальна форма вартості. Подальший розвиток товарного виробництва й обміну проводить до виділення з товарного світу окремих товарів, що відіграють на місцевих ринках роль головних предметів обміну. Особливість цієї форми вартості полягає в тому, що роль загального еквівалента не закріпилася ще за жодним товаром, і в різний час її по черзі виконували різні товари.

 

N товара M
Y товара В

Грошова форми вартості характеризується виділенням у результаті подальшого обміну одного товару як загального еквівалента..

 

N товара M
Y товара В

 

В результаті розвитку обміну загальним еквівалентом протягом тривалого періоду стає один товар, здебільшого метал. Цей процес становлення товару, як загального еквіваленту, дуже складний і тривалий. Він визначив появу четвертої форми вартості – грошової, для якої характерні наступні риси:

- загальне визнання даного факту як покупцем, так і продавцем, тобто обидва суб’єкти не можуть відмовитися при обміні своїх цінностей на даний товар – гроші;

- наявність особливих фізичних властивостей у товару-грошей, придатності для постійного обміну;

- тривале виконання грошима ролі загального еквівалента.

Отже, цілком очевидним є висновок про те, що гроші виникли стихійно з обміну, а не за згодою сторін. В ролі грошей виступали різні товари, але більш придатними виявилися дорогоцінні метали: золото і срібло.

 

4) Еволюція грошового товару і функціональна роль грошей. Переваги дорогоцінних металів як грошового товару.

Історичні форми грошей: товарні (риба, перлина, скот), металеві гроші (медь, бронза, серебро, золото), грошові знаки (паперові та кредитні).

Переходу ролі загального еквіваленту до благородних металів сприяли їх властивості:

- однорідність;

- портативність;

- здатність діліться;

- естетична привабливість;

- м’якість, пластичність.

 

5) Функції грошей та їх взаємозв’язок.

1- Функція міри вартості. Гроші як загальний еквівалент вимірюють вартість усіх товарів. Але не гроші роблять товари порівнянними, а кількість витраченої на їх виробництво суспільно необхідної праці. За металевого обігу цю функцію виконували дійсні гроші (золото, срібло), що самі мали вартість, але вони виражали вартість ідеально, тобто у вигляді уявних грошей.

2- Функція засобу обігу. Особливість функції грошей як засобу обігу полягає в тому, що її виконують, по – перше реальні, або готівкові гроші, в по – друге, знаки вартості – паперові та кредитні гроші. На сьогодні коли золото демонитизується, функцію засобу обігу виконують кридитні гроші. Причому вони функціонують і як купівельний засіб і як засіб платежу: якщо поцес подажу одного товару та купівлі іншого не переривається, обіг товарів відбувається на основі грошей як купівельного засобу. Якщо ж між купівлею і продажем товарів розрив в часі, гроші виступають основою платежу.

3- Функція засобу утворенння скарбів, накопичень і заощаджень. Функцію накопичення скарбів раніше виконували повноцінні і реальні гроші – золото ісрібло. Оскільки гроші є загальним втіленням багатства, то виникає прагнення ддо їх накопичення. Але для цього необхідно перервати продаж одного товару і купівлю іншого. У цьому поцесі гроші випадають з обігу і перетворюються в скарб. Особливість кредитних грошей як засобі накопичення полягає в тому, що вони накопичуються в процесі постійного обігу. Якшо вони осідабть у скринях, то перетворюються з грошей на паперові символи.

4- Функція засобу платежу. Ця функція виниклла в результаті розвитку кредитних відносин в кпиталистичному господарстві. У цьому випадку гроші використовуються під час: продажу товарів в крелит, необхідність якого поязана з неодинаковими умовами виробнитсва і реалізаціхї товарів, різною тривалістю їхнього виробнитсва і обігу, сезоним характером виробнитства; виплати заробітної плати робітникам та службовцям.

5- Функція світових грошей. Ця функція грошей виникла в капиталистичних формаціях, але набула повного розвитку зі створенням святового ринку. На цьому ринку гроші скинули «національні мундири», тобто виступали у вигляді злитків золота (995 проби).

 

6) Демонетизація грошей.

Демонетизація грошей – процес втрити золотом грошових функції, процес замени золота грошовими знаками.

Можливість для демотизації золота виникла:

- монети знашиваються в поцесі обігу та тіряють свою масу;

- процес обміну Т-Д-Т відбувається настількі швидко, що є можливість використовувати неповноцінні гроші;

- державні чиновники фальсифікували монети.

В результаті Ямайскої валютної реформи (1976-1978 рр) золото історично препинило бути грошовим товаром. Були відмінени офіціальна ціна золота та золоті паритети. Золото виключли з розрахунків між МВФ та державами членами фонду.

 

 

 

 

АКСИОМЫ СТАТИКИ

1. Абсолютно твердое тело находится в равновесии под действием двух сил тогда и только тогда, когда эти силы равны по модулю, действуют по одной

прямой и направлены в противоположные стороны (рис. 1.3).

2. Не нарушая состояния абсолютно твердого тела, к нему можно прикладывать или отбрасывать уравновешенную систему сил.

3. Две силы, приложенные к телу в одной точке, имеют равнодействующую, проходящую через эту точку и равную их геометрической сумме. • ц




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 37 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Основний зміст теми| ТЕОРЕМА О СУЩЕСТВОВАНИИ РАВНОДЕЙСТВУЮЩЕЙ СХОДЯЩИХСЯ СИЛ

lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав