Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Економічна культура юриста та його значення в умовах ринкових відносин.

Читайте также:
  1. ADD / SUB пам’ять-безпосереднє значення.
  2. CMP безпосереднє значення –пам’ять
  3. D) Отечественная культура в условиях тоталитарного общества.
  4. II. Правовая культура: понятие, функции и виды.
  5. III. Культура как процесс – фактор социальных изменений.
  6. Puc. 2. Класифікація ринків за призначенням і структурою
  7. Адаптивная физическая культура- составнаячасть комплексной реабилитации инвалидов
  8. Адукацыя, навука і культура ў БССР у 1945-1985 гг.
  9. Адукацыя,навука і культура Беларусі 1990-2012
  10. Акт проголошення незалежності української держави (1941р.) та його значення.

Показником економічної культури юриста (наприклад, юриста банківської системи, оперуповноваженого по боротьбі з економічни­ми злочинами, слідчого податкової міліції, державного виконавця, судді господарського суду) є наяв­ність і юридичного мислення, і системного економічного мислення. Таке мислення дає можливість юристові при вирішенні юридичних справ не допустити економічних помилок, економічно обгрунтувати свої професійні дії. Так, юрист не може впадати в оману, що знижен­ня ставок і величини державних податків є відоме благо для грома­дян держави. Оскільки податки — головне джерело бюджетних надходжень, їхнє зменшення завдає прямого удару бюджетному фінансуванню соціальних програм, освіти, охорони здоров'я, культу­ри. Юрисконсульт повинен глибоко розбиратися в економіці підпри­ємств; працівник податкової адміністрації — у податках і податковій системі; юрист—працівник банку — грошовому обігу і грошовій системі, знати ринок цінних паперів і т. д.

При виконанні службових повноважень юристові не слід опус­катися до рівня споживчого відношення до суспільства, фірми або підприємця. Він не повинен бути підданий стереотипові економічної корисливості або прагненню до загальної зрівнялівки. Економічна свідомість юриста, орієнтована на зміцнення економічної безпеки держави, включає моральну відповідальність. Вона не сумісна з мо­ральною деформацією, що виражається в прихованні злочинної дія­льності окремих економічних структур або соціальних груп (напри­клад злочинного бізнесу). Будучи обізнаним, як тіньовий сектор економіки може впливати на циклічне коливання виробництва, як незаконні операції в економіці (застосування фіктивного або навми­сного банкрутства з метою «відмивання» або використання грошей не за призначенням) стримують розвиток ринкового механізму дер­жави, юрист повинен вчасно розпізнати і припинити злочинну діяль­ність.

Юрист, що працює в системі органів податкової адміністрації, використовує свої економічні знання (про сутність податкової сис­теми, види податків, податок на прибуток, податок на додану вар­тість, податковий механізм інвестиційного виробництва й ін.), щоб: 1) здійснювати контроль над дотриманням податкового законодав­ства; 2) допомогти громадянам і юридичним особам додержувати­ся податкової дисципліни; 3) виявляти дійсні причини податкової заборгованості підприємств (наприклад, приховання доходів від оподатковування) та ін.

Економічна культура працівника податкової міліції виражається в особливостях його підходу до виявлення, попередження і припи­нення податкових злочинів і правопорушень, що відрізняють його діяльність від співробітника системи інших правоохоронних органів: МВС, СБУ, прокуратури. Якщо зазначені органи завантажені боро­тьбою із «загальнокримінальною» злочинністю й орієнтовані на ви­явлення злочинів, то більшість податкових правопорушень не ма­ють кримінального характеру. Працівник податкової міліції (поліції) використовує негласні форми діяльності, властиві оперативно-розшуковим службам, а не податковій інспекції, оскільки він шукає зло­чинців.

Боротьба проти «відмивання» грошей і економічної злочинності є найважливішим елементом стратегії боротьби юриста проти ор­ганізованої злочинності. Запорука успіху цієї боротьби полягає в установленні широких контактів юристів різних країн, узгодженні відповідних механізмів їхніх дій, активний участі в ініціативах, спрямованих на державу і території, які пропонують офшорні фінансові послуги, що дозволяють «відмивати» доходи від злочинів.

Економічна культура дозволяє юристові проникати в економічну сутність правових інститутів, розкривати закономірності їхнього розвитку, установлювати причинно-наслідкові зв'язки між економі­чними і правовими явищами.

Високий ступінь оволодіння економічними знаннями й уміннями дає можливість ефективно виконувати практичну юридичну діяль­ність: попереджати і припиняти невиконання фінансової дисципліни посадовими особами і громадянами; не допускати фінансово-госпо­дарських зловживань у державі; активно сприяти перетворенню ті­ньової економіки в державну; підтримувати чесне підприємництво і ставити заслони злочинним махінаціям та ін.

У здійсненні юристами-професіоналами державного контролю над економічною сферою життя суспільства виражається їхній за­хист економічної безпеки держави.

 




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 35 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав