Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Запуск Delphi.

Читайте также:
  1. Аварии при запуске ракет-это
  2. В марте 2011 года тоже говорилось о перезапуске бренда и о появлении электронных носителей.
  3. ЗАДАНИЕ 1.Запуск программы Outlook Express
  4. Запуск и функционирование ОС Unix
  5. Запуск интегрированной среды программирования Турбо Паскаль
  6. Запуск компьютера
  7. Запуск програми
  8. Запуск программы установки Windows XP
  9. Запуск процесса, который может завершиться авторизацией и определением содержания нового проекта - это

Delphi — це середовище візуального програмування. Програма, створена користувачем у Delphi, називається проектом.

Після запуску середовища на екрані отримаємо чотири вікна: вікно форми, вікно інспектора об'єктів, вікно коду і головне вікно, що містить головне меню, панель інструментів і палітру компонентів (рис.1).

Запускається Delphi звичайним способом, тобто вибором з меню Borland Delphi 7 команд Delphi 7 (мал. 1).

 

Мал. 1. Запуск Delphi

Вид екрану після запуску Delphi дещо незвичайний (мал. 2). Замість одного вікна на екрані з'являються п'ять:

 

Вікно редактора коду майже повністю закрите вікном стартової форми.

Мал. 2. Вигляд екрану після запуску Delphi

Вікно стартової форми (Form1) є заготівкою головного вікна застосування, що розробляється.

У головному вікні (мал. 3) знаходиться меню команд, панелі інструментів і палітра компонентів.

 

Мал. 3. Главное віккно


Головне меню активізують клавішею F10. За допомогою головного меню можна створити нові проекти, форми, зберегти створені файли, закрити їх, змінити значення властивостей будь-якого компонента на формі: розмір, масштаб, послідовність відображення; компілювати, нагоджувати та запускати програму-проект на виконання; налаштовувати параметри середовища для особистих потреб користувача тощо.

На панелі інструментів розташовані кнопки, які дублюють найважливіші команди головного меню.

Палітра компонентів складається з закладок. На кожній закладці є набір компонентів. Компоненти (текстові поля, поля редагування, кнопки, меню тощо) зображені тут відповідними піктографічними кнопками.

Компонент вставляють у форму методом клацання мишею спочатку на його піктограмі на палітрі, а потім у точці вставляння на формі. Потрібні властивості компонентові надають за допомогою інспектора об'єктів або шляхом програмування.

Мовою програмування в Delphi є об'єктно-орієнтована мова Pascal (Object Pascal). Деякі задачі, що не потребують аналізу чи перетворення даних, можна розв'язати без застосування програмування, але у загальному випадку без складання програми не обійтися. Програма має вигляд набору підпрограм-процедур, які об'єднані у модуль (unit) користувача з назвою unitl.pas.

Коли конструювання розв'язку закінчено, Delphi-проект запускають на виконання командою Run і отримують на екрані створену користувачем форму, на якій відображаються результати. Закривши вікно програми, знову переходять у режим конструювання розв'язку (форми). Після виходу з середовища на диск будуть записані два основні файли: Unitl.pas та Projectl.dpr, а також декілька інших допоміжних файлів з назвами Unitl чи Project1, але з іншими розширеннями. Наприклад, у файлі Unitl.dfm автоматично створюється програма опису форми. Цей файл під'єднується до основного модуля директивою {R *.dfm}. Усім файлам можна надавати інші імена.

Вікно Object Inspector (мал. 4) — вікно редактора властивостей об'єктів призначене для редагування значень властивостей об'єктів. У термінології візуального проектування об'єкти — це діалогові вікна і елементи управління (поля введення і виводу, командні кнопки, перемикачі і ін.).

Властивості об'єкту це характеристики, що визначають вигляд, положення і поведінку об'єкту. Наприклад, властивості width і Height задають розмір (ширину і висоту) форми, властивості тори і Left — положення форми на екрані, властивість caption — текст заголовка.

Мал. 4. На вкладці Properties перераховані властивості об'єктів і вказані їх значення

Мал. 5. Вікно редактора коду

У вікні редактора коду (мал. 5), яке можна побачити, відсунувши убік вікно форми, слід набирати текст програми. На початку роботи над новим проектом це вікно редактора коду містить сформований Delphi шаблон програми.

 




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 39 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав