Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Кримське ханство і Україна. Московсьво-Литовська конфронтація

Читайте также:
  1. E) Казахское ханство
  2. Взаимоотношения между Московским государством и Сибирским ханством в XVI веке (до похода Ермака).
  3. Демократизація суспільства. Перебудова. Декларація про державний суверенітет. ДКНС і Україна. Розвал СРСР.
  4. Казахское ханство в начале XVIII в.
  5. Крымское ханство в середине XVII века,Ислам-Гирей II
  6. Определения границы с Крымским ханством
  7. Соціально-політичні рухи в Україні в першій половині XIX cт. Декабристський рух і Україна.
  8. Спроба державного перевороту в СРСР 1991 р. і Україна. Акт про незалежність України.
  9. Тема 10. Казахское ханство в XV-XVIII вв.

Розпад Орди, що розпочався в сер. XIV ст., призвів до відособлення Криму, поступового перетворення його на окреме державне утворення. Ординські намісники почувалися там повновладними господарями. На поч. 30-х pp. XV ст. перемогу в боротьбі за владу між різними феодальними татарськими родами здобув Хаджі-Прей. 1449 р. його проголосили першим кримським ханом.Татарське населення Криму вело кочовий спосіб життя, займаючися скотарством. Але примітивне скотарське господарство не могло прогодувати таку чисельну людність Кримського ханства. Феодальна його верхівка намагалася жити коштом сусідів. Головним об'єктом кримської агресії з перших літ існування ханства були українські землі. Кров і жах, тисячі забитих і проданих у рабство людей, розорені, спалені міста і села, витолочені поля і луки — ось що несло Кримське ханство українському народові протягом чотирьох з половиною століть свого існування.

Литовсько — московська війна 1500—1503 років — Конфлікт який поклав початок низці військових сутичок міжВеликим князівством Литовським, Руським та Жемантійським (далі ВКЛ), (до складу якого входили руські князівства) іМосковією за спадщину Київської Русі. У травні 1500 р., ще до офіційного оголошення війни, московські війська трьома групами розпочали наступ на східні землі ВКЛ й захопили: Брянськ, Гомель, Любеч, Мценськ, Мосальськ, Новгород-Сіверський, Оршу, Рильськ, Серпейськ (нині село Калузької обл., РФ), Стародуб, Путивль, Дорогобуж.14 липня 1500 р. під Дорогобужем на р. Відроша (басейн Дніпра) відбулася битва між литовськими (близько 7—8 тис. — під командою князя К.Острозького) і московськими (близько 20—25 тис. — під командою князя Д.Щені) військами, яка закінчилася поразкою литовців і полоненням князя К.Острозького.У лютому 1501 року литовські посли в Москві запропонували припинити військові дії, проте князь московський Іван III Васильович відмовився.У травні 1501 московські війська продовжили наступ на ВКЛ. 4 листопада вони здобули перемогу над литовцями підМстиславлем. Проте на кінець року литовським військам таки вдалося завдати поразки частині московських полків біля озера Смолина, що на Вітебщині.Влітку і восени 1502 та в лютому 1503 московські війська здійснили кілька успішних рейдів у внутрішні райони ВКЛ з метою розорення територій. У березні 1503 до Москви прибули литовські посли з новою пропозицією миру. Проте московський уряд погодився лише на 6-річне перемир'я. Згідно з його умовами, ВКЛ передавало Московії вже фактично захоплені ним 20 міст і 70 волостей і визнавало за Іваном III Васильовичем титул «Государ всієї Русі». Угода була ратифікована королем польским і великим князем литовським Олександром у Варшаві в червні 1503 р.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 33 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав