Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Зав. кафедри_______________д.м.н. Бабієнко В.В.

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

 

Кафедра ЗАГАЛЬНОЇ ГІГІЄНИ

 

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

з практичного заняття для студентів

 

Навчальна дисципліна «ОСНОВИ ЕКОЛОГІЇ»

 

МОДУЛЬ № 1 «ОСНОВИ ЕКОЛОГІЇ»

 

Змістовий модуль № 2 «Джерела, шляхи та масштаби забруднення навколишнього середовища. Охорона навколишнього середовища. Природоохоронні заходи та нормативно-правові основи захисту навколишнього середовища

 

Заняття № 3 «Методика розрахунку ГДС та ефективності водоохоронних споруд.»

 

Курс 1 Факультет фармацевтичний

 

Спеціальність 7. 12020101 -фармація

 

 

Затверджено

На методичній нараді кафедри

Р.

Протокол №______.

Зав. кафедри_______________д.м.н. Бабієнко В.В.

 

Одеса – 2015 р.

 

 

МОДУЛЬ № 1 «ОСНОВИ ЕКОЛОГІЇ»

Змістовий модуль № 2 «Джерела, шляхи та масштаби забруднення навколишнього середовища. Охорона навколишнього середовища. Природоохоронні заходи та нормативно-правові основи захисту навколишнього середовища

1.Тема № 3 «Методика розрахунку ГДС та ефективності водоохоронних споруд.»

 

 

2. Актуальність теми

 

У теперішній час надзвичайно загострилась проблема забезпечення людства чистою водою. Окрім того, що запаси води на Землі небезмежні, різні галузі господарства, використовуючи воду, повертають її в меншій кількості та іншої якості. Ці стічні води містять велику кількість різних речовин неорганічного та органічного походження (в тому числі і мікроорганізми), які згубно діють на зоо- і фітопланктон, рибу і накопичуючись, передаються по харчових ланцюгах живлення.

Тому, з метою запобігання забруднення водних джерел, необхідно встановити гранично допустимі скиди стічних вод, а також розробити ефективну очистку на водоохоронних спорудах.

 

3. Цілі заняття:

3.1. Загальні цілі:

 

Знати поняття “гідросфера”, джерела забруднення і основні забруднювачі гідросфери.

Знати основні забруднювачі річок України, Чорного і Азовського морів, роль води у

виникненні і розповсюдженні захворювань інфекційної та неінфекційної природи.

 

3.2. Виховні цілі:

 

Сприяти формуванню у студентів екологічного мислення щодо захисту водних джерел від забруднення та раціонального використання водних ресурсів.

 

 

3.3. Конкретні цілі:

- знати:

 

- основні джерела та шляхи забруднення водних об’єктів;

- методику розрахунку гранично допустимих скидів;

- методику оцінки ефективності роботи водоохоронних споруд;

- заходи і методи охорони водних джерел від забруднення.

 

3.4. На основі теоретичних знань з теми:

- оволодіти методиками /вміти/:

 

- оцінювати небезпечність скиду стічних вод для навколишнього середовища;

- розраховувати гранично допустимий скид та ефективність роботи водоохоронних споруд;

- розробляти довгострокові та термінові заходи по захисту і забезпеченню якості води.

 

4. Матеріали доаудиторної самостійної підготовки (міждисциплінарна інте­грація).

 

Дисципліни Знати Вміти
1. Забезпечуючі: - хімія   - математика   - принципи розрахунків концентрації хімічних речовин у воді, - вплив концентрацій речовин, температури води на ефективність очистки води; - послідовність виконання математичних дій   - розраховувати концентрації хімічних речовин у воді   - визначати температуру води     - виконувати різні математичні розрахунки
2. Забезпечувані: - комунальна гігієна     - принципи визначення необхідного ступеня очистки стічних вод - принцип роботи очисних споруд   - визначати гранично допустимий скид   - визначати ефективність роботи пісковловлювачів, відстійників, аеротенків
3. Внутріпредметна інтеграція: - Методика розрахунку ГДВ та ефективності атмосфероохоронних споруд     - природні та антропогенні джерела забруднення повітря; - методику визначення ГДВ шкідливих речовин; - заходи з боротьби із забрудненням атмосферного повітря     - визначати ГДВ шкідливих речовин за певними формулами; - оцінювати стан забруднення атмосфери при наявності кількох забруднювачів; - оцінювати ефективність атмосфероохоронних споруд.

 

5. Зміст теми (текст або тези), граф логічної структури заняття.

 

Підвищення якості очистки стічних вод і зниження затрат на очистку у значній мірі залежить від рівня експлуатації очисних споруд каналізації. Всебічна грамотна оцінка технологічної ефективності роботи очисних споруд каналізації необхідна під час пуску і наладки після будівництва, ремонту або реконструкції; зміні розходу і складу стоків; розробці заходів щодо інтенсифікації і реконструкції споруд; розробці технологічних регламентів очистки стічних вод; одержання дозволу на спецводокористування і регламентування окремих стадій очистки, а також для встановлення нормативних показників очистки.

Оцінка технологічної ефективності роботи споруд потрібна також для організації раціональної експлуатації споруд і для вияснення причин незадовільних показників очистки.

Технологічна ефективність очисних споруд визначається співставленням проектних показників ступеня очистки стічних вод з фактичними. При відсутності проектних даних, а також при відхиленні розходу і складу стічних вод, які поступають на очистку, від проектних параметрів розробляються нормативні показники роботи очисних споруд, які включаються у клопотання для одержання дозволу на спеціальне водокористування.

Новозбудовані очисні споруди працюють ефективно, якщо показники якості очищених стічних вод відповідають проектним показникам. Ці показники слід встановлювати розрахунковим шляхом, виходячи із складу споруд, умов очистки, розходу і якісних характеристик стоків. Встановлені нормативні показники можуть не відповідати вимогам Правил охорони поверхневих вод від забруднення стічними водами. В такому випадку розробляються заходи з інтенсифікації роботи споруд або їх реконструкції для доведення нормативних показників до вимог, встановлених органами з регулювання використання і охороні вод.

Фактичні показники ефективності очистки визначаються на основі хімічних аналізів середньодобових проб стоків, відібраних в контрольних точках.

При необхідності оцінки ефективності роботи кожної окремої споруди (пісковловлювача, відстійника, аеротенка), які входять в склад очисних споруд, відбір проб проводиться на вході і на виході кожної споруди і розраховується стосовно кожного окремого етапу очистки.

При перевищенні числових значень показників фактичної якості очистки стічних вод над проектними або нормативними величинами контрольованих показників, а також у випадках, скидання очищених стічних вод, які внаслідок перевантаження очисних споруд не забезпечують додержання вимог «Правил охорони поверхневих вод» (1991), власники очисних споруд повинні розробити план заходів щодо забезпечення ефективної очистки стічних вод, реалізація якого повинна забезпечити додержання цих вимог.

В план заходів, у відповідності з місцевими умовами, включається перелік водоохоронних заходів, в тому числі проектування споруд, їх будівництво, реконструкція діючих споруд, терміни їх реалізації (вводу в експлуатацію), об’єми фінансування і нормативні показники якості очистки стічних вод в даний період до здійснення заходів і які будуть досягнуті за рахунок вводу в дію водоохоронних заходів, передбачених планом. Вказаний план заходів погоджується з органами державного нагляду, затверджується Радами народних депутатів і включається в план економічного і соціального розвитку галузі.

При виявленні поступлення на очисні споруди токсичних промислових стоків, внаслідок чого може виникнути порушення режиму роботи очисних споруд або при проведенні аварійно-відновних робіт, які привели до скидання неочищених або недостатньо очищених стічних вод у водні об’єкти, власники очисних споруд повинні негайно інформувати органи з регулювання використання та охорони вод.

Стічні води підприємства хіміко-фармацевтичної промисловості, які забруднені мікроорганізмами, необхідно постійно знезаражувати.

На підприємстві (згідно МВ 64У–1–97) повинна бути розроблена стандартна робоча методика, яка встановлює порядок відбору проб стічних вод. Підприємство повинно регулярно проводити відбір проб стічних вод і їх контрольні дослідження. Характеристика скиду повинна бути запротокольована. Крім цього, необхідно контролювати і реєструвати кількість стічних вод, додержання питомих норм водоспоживання і водовідведення та скидання стічних вод в каналізацію і поверхневі водойми або їх передачу на очисні споруди.

 

При виборі очисних споруд необхідно керуватись характеристикою і складом стічних вод, які залежать від специфіки виробничих процесів і повинні бути наведені в технологічних регламентах виробництва.

 




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 25 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав