Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Основні теорії походження релігії

Читайте также:
  1. Автобіографія (від грец. autos – сам, bios – життя, grafo – пишу) – це документ, у якому особа повідомляє основні факти своєї біографії.
  2. Алгоритм формування комплексу маркетингових комунікацій, його основні етапи.
  3. Антропологічний матеріалізм Л. Фейербаха. Критика релігії та ідеалізму у філософії Фейербаха.
  4. Буддизм. Основні положення вчення. Культ. Історичний розвиток буддизму. Основні напрямки буддизму: хінаяна і махаяна. Регіональний буддизм
  5. Буддійське віровчення та культ. Поширення буддизму. Основні напрями в буддизмі
  6. Види банків та основні банківські операції. НБУ та його стратегічні завдання
  7. Види і основні вимоги до виробничого освітлення
  8. Виникнення і розвитокеконом.теорії. основнісучасні напрямки економ.думки
  9. Виникнення релігії
  10. Вступ. Основні визначення в галузі охорони праці.

Теологічні теорії походження релігії. Вони ґрунтуються на твердженнях про надприродні причини та обставини походження релігії.

Традиціоналістська теорія. Згідно з нею релігію відкрив людям безпосередньо Бог. У християнстві це викладено в біблійній оповіді про спілкування перших людей Адама та Єви в раю з Богом, а також про надприродні контакти з Богом Мойсея, інших біблійних персонажів. Базуючись на беззастережній вірі, вона не спирається ні на які аргументи, не апелює до розуму.

Теїстична теорія. Ідейним джерелом її є теїзм, який визнає буття Бога як істоти, принципово відмінної від світу речей і явищ, істоти абсолютної, вищої за людину і природу, тобто надлюдської й надприродної. Бог є джерелом усього, а отже, і релігії.

Концепція вроджених ідей. Згідно з нею ідея Бога притаманна людині від її народження. Уявлення про Бога як найдосконалішу істоту передбачає визнання його існування: людина мислить про Бога, отже, він існує.).

Містичні теорії. їх єднає визнання надприродного походження релігії, яка є наслідком Одкровення, але не назавжди даного людям Богом, а результатом постійного впливу Божества на дух людини, що діє вічно.

Православно-академічна теорія. Сформувалася вона в другій половині XIX ст. у російському богослов'ї. Засновником її був професор Московської духовної академії Федір Голубинський (1797—1854). Згідно з цією теорією виникнення релігії зумовлене дією двох джерел:

· об'єктивного, що існує поза людиною і виявляється у впливі Бога на дух людини;

· суб'єктивного, яке залежить від людини, від засвоєння нею цього впливу. Для

Наукові теорії походження релігії. Головна їх особливість полягає у намаганні пояснити релігію як результат реалізації певних потреб, інтересів чи неспроможності людини подолати свою залежність від зовнішніх сил.

Політико-державна теорія. Започаткована вона у V ст. до н. е. давньогрецьким філософом Крітієм (460—403 до н. е.), який висловив припущення, що релігія є вигадкою законодавців.

Цю гіпотезу розвинули гуманісти (ідейний напрям у культурі Відродження, який обстоював право на існування незалежної від релігії світської культури) та енциклопедисти (французькі мислителі-просвітники Дідро, Монтеск'є, Вольтер, Руссо та ін.), Релігію вони вважали ошуканством, вигадкою, результатом неуцтва, свідомої нечесної змови для досягнення чиїхось інтересів чи загального суспільного спокою.

Євгемеризм. Його автором був грецький філософ Євгемер (340—260 до н. е.), який гадав, що релігія бере початок із вшанування й обожнювання найдавніших царів.

Натуралістична (матеріалістична) концепція. Поставши одночасно з євгемеризмом, вона ґрунтувалася на твердженнях, що сфера духовного, зокрема релігія, є похідною від матеріального світу. її прихильники вважали релігію фантастичним відображенням світу в свідомості людей.

Мифологическая теория. ее исповедовал английскийлингвист Макс Мюллер (1823-1900), который, изучая языки давних народов, сделал предположение, что религия берет начало из мифа о Солнце, из обожания Солнца. Это было ударом по теологической концепции,потому что в определенной степени отрицало сверхъестественное происхождение религии.
Мифологическую теорию происхождения религий исповедовали братья Гримм, О. Потебня и др.

Анимистическая теория.. Распространилась в конце XIX - вначале XX ст. Основателем ее был английский этнограф,религиовед Е. Тайлор. Он считал, что религия сформировалась от веры в духи и в душу. Эту веру онназвал анимизмом (лат. anima, animys - душа, дух),.

Английский философ и социолог Г. Спенсер выводит происхождение анимизма из идеи "двойника":первобытный человек видел своего двойника или двойника другого человека во сне или в бреду, и у него появлялась мысль о двойной сущности человека. Теория анимиста побуждала к признанию умственных способностей первобытного человека.

 

 

Магічна теорія. Джеймс-Джордж Фрезер пояснював духовний розвиток людства як процес, що проходить три стадії: магії, релігії, науки. Основу первісної релігії, на його думку, становить магія, що впливає на волю надприродних сил.

Психологічна теорія. В основу її взято тезу, що зародження релігії зумовлене особливостями природи людини, її започаткував австрійський психолог, автор теорії психоаналізу 3. Фрейд. Релігія, згідно з його вченням, є наслідком психічних переживань людини в стресовій ситуації. Духовний світ первісної людини подібний до світорозуміння душевнохворого, бо він, як і первісна людина, вірить у силу своїх ідей. Тому психічне передує соціальному, зумовлює, визначає його, а значить, психічне сприйняття світу первісною людиною є джерелом її релігійного світорозуміння.

 

 




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 42 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав