Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Інструктаж і навчання працівників правилам техніки безпеки і виробничої санітарії

Читайте также:
  1. II. Вимога до безпеки перед початком занять
  2. III. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС РОБОТИ
  3. III. Вимоги безпеки під час роботи.
  4. Quot;Заходи безпеки під час експлуатації електроприладів.
  5. quot;Правила санітарно-протиепідемічного режиму та техніки безпеки
  6. V. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях.
  7. V. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНІЙ СИТУАЦІЇ
  8. А) мытье рук согласно разработанным правилам
  9. Адміністративна і дисциплінарна відповідальність медичних працівників
  10. Аналіз небезпеки підприємства

Усі працівники при прийнятті на роботу і в процесі роботи проходять на підприємстві інструктаж (навчання) з питань охорони праці, надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, а також правил поведінки під час виникнення аварії відповідно до Типових положень, затверджених Державним комітетом України з нагляду за охороною праці.

Допуск до роботи осіб, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з охорони праці, забороняється. У разі незадовільних знань працівники повинні пройти повторне навчання. Особи, які під час повторної перевірки показали незадовільні знання, звільняються або переводяться на іншу роботу відповідно до чинного законодавства. Відповідальність за організацію навчання і перевірку знань з охорони праці на підприємстві покладається на його керівника.

Система інструктажу охоплює кілька стадій: вступну, первинну, повторну, позапланову, цільову.

Вступний інструктаж проводиться зі всіма працівниками, які поступили на роботу або знаходилися у відрядженні на підприємстві, а також з учнями і студентами в навчальних закладах перед початком лабораторних і практичних занять. Його проводять за спеціальною програмою і роблять відповідний запис у журналі.

Первинний інструктаж здійснюють на робочому місці перед початком роботи. Програма його розробляється керівником цеху, ділянки, узгоджується зі службою охорони праці й затверджується керівником підприємства. Він проводиться індивідуально або з групою осіб, які мають спільну спеціальність. Після цього на робочому місці всі працівники повинні впродовж 215 змін пройти стажування під керівництвом досвідчених фахівців.

Повторний інструктаж проводиться на робочому місці зі всіма працівниками; на роботах із підвищеною небезпекою - один разу квартал; на інших роботах — один раз у півріччя.

Позаплановий інструктаж проводиться індивідуально або з групою осіб. Обсяг і зміст інструктажу визначаються у кожному окремому випадку залежно від причин і обставин, що спонукали до його проведення.

Цільовий інструктаж проводиться з працівниками під час виконання разових робіт (ліквідації аварій, стихійного лиха тощо), не пов’язаних із безпосередніми обов’язками за фахом.

Усі інструктажі фіксуються у журналі, в якому повинні бути підписи тих, кого інструктували, і тих, хто інструктував.

Керівник зобов’язаний видати працівнику примірник інструкції з охорони праці (залежно від професії) або вивісити його на робочому місці працівника.

Посадовці, згідно з переліком посад, затвердженим наказом Держкомітету України з нагляду за охороною праці від 11 жовтня 1993 р. № 94, до початку виконання своїх обов’язків і періодично (раз на три роки), відповідно до наказу керівника підприємства, проходять навчання і перевірку знань із питань охорони праці.

Міністерство освіти і науки України організовує вивчення основ охорони праці у всіх навчальних закладах системи освіти, а також підготовку і підвищення кваліфікації фахівців з охорони праці з урахуванням особливостей виробництва відповідних галузей народного господарства за програмами, узгодженими з державним комітетом із нагляду за охороною праці.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 72 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав