Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Безпека в надзвичайних ситуаціях

Читайте также:
  1. V. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях.
  2. Безпека в надзвичайних ситуаціях
  3. Безпека в надзвичайних ситуаціях
  4. Безпека експлуатації герметичних систем, що працюють під тиском.
  5. Безпека експлуатації систем під тиском
  6. Безпека життєдіяльності”, як наука, синтезує досягнення цілого ряду наук і є комплексною, інтегральною дисципліною.
  7. Безпека праці під час роботи з комп’ютерними та мультимедійними засобами
  8. Безпека праці при виконанні основних видів робіт
  9. Безпека праці при проведенні робіт познесенню будівель

Під надзвичайною ситуацією (НС) розуміється не очікувана, раптово виникнена ситуація на певній території або об'єкті економіки внаслідок аварії, катастрофи, небезпечного природного явища або стихійного лиха, що може спричинити людські жертви, загрозу здоров'ю людей або навколишньому середовищу, матеріальні втрати та порушення умов життєдіяльності людей. Надзвичайні ситуації в мирний час можуть виникнути під час техногенних аварій, катастроф, стихійних лих, конфліктів (диверсій, терористичних актів тощо). До локальних НС відносять ситуації, в результаті яких постраждало не більше 10 осіб, або порушені умови життєдіяльності не більше 100 осіб, і зона НС не виходить за межі території об'єкта виробничого або соціального значення [75-80].

План дій щодо попередженню та ліквідації надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру на об'єкті, розробляється виходячи з характеристики виробництва установи за структурою, елементів його підрозділів, устаткування, наявності потенційних небезпек на ньому, прилеглої до нього території та враховує:

- можливий характер і масштаби виникнення і розвитку НС техногенного характеру;

- можливий вплив на життєдіяльність об'єкту виникнення НС природного характеру;

- організацію і порядок дій щодо попередженню НС техногенного характеру;

- організацію і порядок дій щодо зниження можливих наслідків НС природного характеру;

- забезпечення захисту та життєдіяльності працюючих в умова НС;

- порядок функціонування виробництва або установи в умовах НС.

В цій частині розділу необхідно стисло проаналізувати техногенні та природні(стихійні) надзвичайні ситуації які можливі на об'єкті, охарактеризувати причини та характер розвитку, а також можливі наслідки, що небезпечні для людини. Серед техногенних НС, що найбільш часто трапляються на виробництві та установах, слід звернути увагу на: можливість ураження електричним струмом, аварії на системах електропостачання, системах тепло- та водопостачання, комунального забезпечення, витік шкідливих хімічних речовин, руйнування будівель та будівельних конструкцій, можливість пожеж (вибухів). Також необхідно дати оцінку можливості прояву природних (стихійних) НС: ураганів, ожеледиці, снігопадів, злив, граду, підтоплення, затоплення тощо.

Техногенні та природні НС можуть справляти негативний безпосередній вплив як на роботу об'єкту (підприємства, установи) в цілому, так й на кожного працюючого під час трудової діяльності, виконання службових обов'язків на робочому місці та під час переміщення по території об'єкту.

Виконуючи цю частину розділу, студент повинен більш детально зупинитись на аналізі конкретної НС згідно індивідуального завдання, що обирається студентом самостійно та узгоджується викладачем-консультантом розділу «Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях». Під час такого аналізу розглядаються наступні питання:

-причини виникнення, уражаючі фактори,

-масштаби НС,

-характер розвитку,

-можливі наслідки НС,

-дії працюючих під час НС,

-ліквідація наслідків,

-засоби попередження НС.

До відбуття на переддипломну практику студентам на спеціальних заняттях групи. або індивідуально, надаються рекомендації по підбору необхідних матеріалів по розділу ЦЗ. В період проходження переддипломної практики на ОГД студент збирає необхідний матеріал по отриманому питанню через штаб ЦЗ ОГД і керівника практики. При проходженні практики студенти повинні ознайомитись у штабі ЦЗ (цивільний захист) ОГД (об’єкт господарської діяльності) з:

-Планом цивільного захисту ОГД при НС (надзвичайна ситуація):

-План-графіком нарощування сил і засобів при загрозі виникнення НС:

-Безаварійною зупинкою виробництва при загрозі або при виникненні НС:

-Паспортом небезпеки ОГД:

-Впливом ОГД, при виникненні НС на ОГД, на сусідні об’єкти:

-Впливом сусідніх потенційно небезпечних об’єктів на ОГД при різних рівнях НС.

Об’єм підрозділу визначено в межах 4-5 сторінок машинописного тексту А4. Розділ розрахунково-пояснювальної записки дипломного проекту по питанням ЦЗ повинен складатись з: стислого введення, яке обгрунтовує необхідність заходів ЦЗ до 1- сторінки; основної частини, де викладається обумовлені в проекті засоби ЦЗ або рішення з необхідними розрахунками і урахуванням дії вражаючих факторів до 2-3 сторінок та висновків, де вказується можливість впровадження розглянутого питання в практику і в якому ступеню рекомендовані засоби (рішення) забезпечують роботу об’єкта ОГД під час НС до 1 сторінки. Варіант обирається студентом самостійно за узгодженням з консультантом. При отриманні вихідних даних для виконання робіт по ЦЗ, в залежності від теми дипломного проекту, ураховуються нові тенденції у даній галузі




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 41 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав