Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Безпека праці при виконанні основних видів робіт

Читайте также:
  1. IV. Вимоги до технологічних процесів лісосічних робіт
  2. Аварією першої категорії, що розслідується у порядку, встановленому законодавством про охорону праці, є аварія, внаслідок якої загинуло _________ і більше осіб.
  3. Автоматизований вибір заходів (АВЗ) з профілактики виробничого травматизму з охорони праці
  4. Адміністративна і дисциплінарна відповідальність медичних працівників
  5. Актуальні проблеми охорони праці в наукових дослідженнях.
  6. Амортизація основних засобів та нематеріальних активів
  7. Аналіз і оцінка стану охорони праці
  8. Аналіз і оцінка стану охорони праці
  9. Аналіз основних факторів впливу на працюючих на робочому місці
  10. Аналіз розумів праці на обраному робочому місці

Всі об'єкти, розташовані на будівельному майданчику, повинні мати під'їзди і внутрішньомайданчикові дороги.

На будівельному майданчику для тимчасового зберігання матеріалів і конструкцій організовуються відкриті, напівзакриті і закриті склади. Найбільшу небезпеку, що може призвести до травматизму, спричиняють відкриті склади з розташуванням у зоні дії монтажного крана. Майданчики складування повинні мати ухил у межах від 2° до 5° для водовідводу, підсипку щебенем або піском (5-10 см) і визначений запас матеріалів і конструкцій, що встановлюються у залежності від методів, темпу і термінів будівництва.

Тільки після влаштування цих майданчиків, навісів і складських приміщень дозволяється завозити матеріали і вироби на територію ділянки робіт. Безладне зберігання і розкидання матеріалів, виробів і устаткування забороняється, тому що вони можуть явитися причиною порушень техніки безпеки і призвести до нещасних випадків.

Організація відкритих приоб‘єктних складів проводиться, як правило, біля будівель і споруд із розбивкою на зони дії монтажних кранів, вказівкою місць зберігання збірних елементів, приймання розчину і бетону, розміщення для тимчасового зберігання підмостів і різноманітних пристроїв для виконання робіт. Штабелі з важкими елементами варто розміщати ближче до крана, а більш легкі - у глибині складу.

Відвали піску, гравію, щебеню й інших сипучих матеріалів повинні мати укоси з крутістю, що відповідає кутові природного укосу даного виду матеріалу причому кут природного укосу, щоб уникнути завалення, зберігають при кожній зміні кількості зберігання матеріалів.

Матеріали, що утворюють пил (цемент, алебастр) слід зберігати в закритих ємкостях, вживаючи заходів проти розпилення в процесі навантаження і розвантаження.

З метою попередження виникнення пожежі балони з газами зберігають в окремих складських приміщеннях або під навісами, захищеними від прямого попадання сонячних променів, у кількості не більш 50 штук. З протипожежним розривом від складів пального і мастил не менше 15 м і від інших складів не менше 10 м. Не дозволяється виконувати роботи з застосуванням відкритого вогню ближче 10 м від складу балонів.

При розробці будгенпланів особливі вимоги ставляться до тимчасових будівель і споруд для організації нормальних побутових умов праці працюючих. По призначенню тимчасові будівлі діляться на адміністративні, санітарно-побутові, житлові, громадські і виробничо-складські. До адміністративних будівель відносяться будівлі: контори управління будівництвом, начальника ділянки, виконроба, диспетчерської і прохідної, а до санітарно-побутових - гардеробні, приміщення для сушіння одягу, душові, їдальні тощо.

Електропостачання варто здійснювати від зовнішніх джерел живлення або від постійних енергетичних об'єктів будівництва дотримуючись вимог щодо освітлення робочих приміщень і будівельного майданчика.

Тимчасові санітарно-побутові приміщення розміщаються на будівельному майданчику на незатоплюваній, дренованій, добре провітрюваній ділянці з дотриманням санітарних розривів і урахуванням рози вітрів щодо підприємства й пристроїв, що виділяють отруйні речовини, пил і - не ближче ніж за 50 м від них із підвітряного боку.

З погляду безпечних і санітарних умов при розміщенні тимчасових будівель на будівельному майданчику необхідно враховувати небезпечні зони монтажних кранів і підіймачів, наявність постійних комунікацій і доріг, розу вітрів, типи тимчасових будівель і принципи їхнього блокування, терміни будівництва, у тому числі підготовчого періоду і розгортання комплексу робіт.

При організації будівельного майданчика, розміщення ділянок робіт, робочих місць, проїздів будівельних машин і транспортних засобів, проходів для людей варто встановити небезпечні для людей зони, у межах котрих постійно діють або потенційно можуть діяти небезпечні виробничі чинники.

Небезпечні зони повинні бути позначені знаками безпеки і написами установленої форми.

До зон постійно діючих небезпечних виробничих чинників варто відносити зони: поблизу від неізольованих струмопровідних частин електроустановок; поблизу від неогороджених перепадів по висоті на 1,3 м і більше; у місцях, де містяться шкідливі речовини в концентраціях гранично допустимих або діє шум інтенсивністю вище гранично допустимої величини.

До зон потенційно діючих небезпечних виробничих чинників відносять: ділянки території поблизу будівлі (споруди), що зводиться, поверху (ярусу) будівель і споруд в одній захватці, над якими відбувається монтаж (демонтаж) конструкцій або устаткування; зони переміщення машин, устаткування або їхніх частин, робочих органів, місця, над якими відбувається переміщення вантажів кранами.

На кожному об'єкті необхідно мати аптечки з медикаментами, набір фіксуючих шин і інші засоби для надання першої допомоги потерпілим.

Організація робочих місць повинна забезпечувати безпеку виконання робіт. Робочі місця в разі потреби мають огородження, захисні пристрої і пристосування.

По периметру будівництва будівель і споруд необхідно встановлювати зону, небезпечну для перебування людей. Небезпечну зону варто позначати добре видимими попереджувальними знаками або написами.

Робочі місця в залежності від умов робіт і прийнятої технології їх виконання повинні бути забезпечені відповідно до нормокомплектів відповідного призначення засобами технологічної оснастки і засобами колективного захисту, а також засобами зв'язку і сигналізації.

Перед початком виконання робіт у місцях, де можлива поява шкідливого газу, у тому числі в закритих ємкостях, колодязях, траншеях і шурфах, необхідно провести аналіз повітряного середовища. При появі шкідливих газів виконання робіт у даному місці варто зупинити і продовжити їх тільки після забезпечення робочих місць вентиляцією (провітрюванням) або застосування працюючими необхідних засобів індивідуального захисту.

Стоянку для транспортних і будівельних машин у польових умовах розташовують на відстані не ближче 30 м від крайнього проводу високовольтної лінії електропередачі. Розташування стоянки ближче цієї відстані і тим більше безпосередньо під лінією електропередачі категорично забороняється. Стоянку влаштовують на очищеному від стерні, сухої трави майданчику, обораному навкруги смугою шириною 1 м, не ближче 100 м від забудов, лісових складів, стогів соломи і сіна, токів, хліба на корені і лісонасаджень. Техніка на стоянці повинна встановлюватися колонами не більш 10 машин у кожній із відстанню між ними не менше 1 м і між колонами не менше 10 м.

Для забезпечення нормальних умов праці при виконанні робіт в нічний час доби влаштовується електричне освітлення. Колодязі, шурфи й інші виїмки в ґрунті в місцях можливого доступу людей, повинні бути закриті кришками, надійними щитами або обгороджені. У темний час доби огородження повинні бути позначені електричними сигнальними лампами напругою не вище 42 В.

Ділянки будівництва обладнуються протипожежними засобами: водоймами, ящиками з піском, вогнегасниками й тощо.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 134 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав