Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

У дипломній роботі, використовуючи нормативні документи, відзначають наявність на підприємстві підсистеми ЦЗ.

Читайте также:
  1. Аналіз виробничого травматизму на підприємстві.
  2. Бухгалтерські документи, їх класифікація
  3. В чому суть комплексного підходу до вирішення завдань і проблем в галузі охорони праці на підприємстві?
  4. В яких випадках достроково переглядаються інструкції з охорони праці, що діють на підприємстві?
  5. Відмітки про наявність додатків
  6. Державні нормативні акти з охорони праці
  7. ДЕРЖАВНІ НОРМАТИВНІ АКТИ ПРО ОХОРОНУ ПРАЦІ
  8. Державні нормативні акти про охорону праці
  9. Державні нормативні акти про охорону праці та сфери їх дії. Закон “Про охорону праці”. Галузеві та міжгалузеві нормативні акти з охорони праці.
  10. Для чого служить оцінювання стану охорони праці на підприємстві? Які показники для цього застосовуються?

Примірний перелік документів з питань ЦЗ, визначених для розроблення та використання на підприємствах, в установах та організаціях, наведений в додатку 1.

Планування заходів щодо захисту населення і територій від НС здійснюється на підприємствах залежно від прогнозованих видів НС, що можуть виникнути на об'єкті, характеру їх походження та відповідних завдань органів і підрозділів ЦЗ.

План дій ЦЗ (план реагування на НС) – комплекс документів, які визначають ступінь і порядок виконання заходів з ліквідації або зниження наслідків НС та проведення рятувальних та інших невідкладних робіт. Складається план реагування на НС з таких частин:

1. Загальні положення.

2. Висновки із оцінки обстановки.

3. Приведення в готовність та організація роботи органів управління в НС.

4. Сили цивільного захисту.

5. Організація забезпечення заходів та дій сил ЦЗ.

6. Організація управління, оповіщення та зв’язку.

7. Додатки.

Штаб з ліквідації НС об'єктового рівня утворюється уповноваженим керівником з ліквідації НС, який призначається начальником ЦЗ об’єкта.

У дипломній роботі констатують існування плану дій органів управління та сил ЦЗ при загрозі або виникненні НС техногенного і природного характеру (плану реагування на НС).

Крім того, використовуючи відповідні нормативні документи (додаток 1), стисло характеризують організацію:

- радіаційного і хімічного захисту;

- евакуації;

- інженерного захисту;

- медичного та біологічного захисту населення, профілактики травматизму невиробничого характеру;

- функціонування об’єкта;

- зв’язку та оповіщення;

- забезпечення пожежної безпеки;

- підготовки керівного складу та навчання населення діям у НС.

Підвищені вимоги ставляться до ЦЗ на підприємствах, у власності або користуванні яких є потенційно небезпечні об'єкти (ПНО) і об'єкти підвищеної небезпеки (ОПН).

Потенційно небезпечний об'єкт (ПНО) - об'єкт, на якому можуть використовуватися або виготовляються, переробляються, зберігаються чи транспортуються небезпечні речовини, біологічні препарати, а також інші об'єкти, що за певних обставин можуть створити реальну загрозу виникнення аварії. За адміністративною ознакою ПНО вважається структурний підрозділ (виробництво, цех, відділення, дільниця тощо) суб'єкта господарювання [4].

Небезпечна речовина - хімічна, токсична, вибухова, окислювальна, горюча речовина, біологічні агенти та речовини біологічного походження, які становлять небезпеку для життя і здоров'я людей та довкілля, сукупність властивостей речовин і/або особливостей їх стану, внаслідок яких за певних обставин може створитися загроза життю і здоров'ю людей, довкіллю, матеріальним та культурним цінностям.

Суб'єкт господарювання, у власності або користуванні якого є хоча б один ПНО чи який має намір розпочати будівництво такого об'єкта, організовує проведення його ідентифікації [8].

Ідентифікація ПНО полягає у виявленні на об'єктах господарської діяльності джерел та чинників небезпеки, які здатні за негативних обставин (аварія, стихійне лихо тощо) ініціювати виникнення НС, а також в оцінці максимального рівня можливих НС. Ідентифікації підлягають усі об'єкти господарської діяльності, які розташовані на території України і перебувають у державній, колективній або приватній власності юридичних або фізичних осіб, а також інші об'єкти, визначені комісіями з питань ТЕБ та НС [19].

За результатами ідентифікації ПНО складається Повідомлення про результати ідентифікації щодо визначення потенційної небезпеки, а ПНО заносяться до переліку, який ведуть органи державного нагляду у сфері ЦЗ.

Серед ПНО виділяють об’єкти підвищеної небезпеки.

Об'єкт підвищеної небезпеки (ОПН) - об'єкт, на якому використовуються, виготовляються, переробляються, зберігаються або транспортуються одна або кілька небезпечних речовин чи категорій речовин у кількості, що дорівнює або перевищує нормативно встановлені порогові маси, а також інші об'єкти як такі, що є реальною загрозою виникнення НС техногенного та природного характеру. Виділяють ОПН 2 класів.

Державний реєстр ОПН веде Держгірпромнагляд. Суб'єкт господарської діяльності складає повідомлення про результати ідентифікації ОПН (форма ОПН-1) і надсилає його відповідним територіальним органам Держгірпромнагляду, Державної інспекції технічного нагляду, Мінприроди, державної СЕС, місцевим органам виконавчої влади, а також готує і подає до останніх декларацію безпеки ОПН - документ, який визначає комплекс заходів, що вживаються ним з метою запобігання аваріям, а також забезпечення готовності до локалізації, ліквідації аварій та їх наслідків, захист людей і довкілля від їх впливу. Одночасно з розробленням декларації безпеки розробляють і затверджують план локалізації і ліквідації аварій для кожного ОПН, який вони експлуатують або планують експлуатувати.

Якщо підприємство належить до таких, у власності або користуванні яких є ПНО або ОПН, у дипломній роботі наводять висновки про організацію безпеки та захисту в НС і відповідне нормативне забезпечення (додаток 1).




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 23 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав