Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Вимоги до режимів праці та відпочинку при роботі з ПК

Читайте также:
  1. III. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС РОБОТИ
  2. III. Вимоги безпеки під час роботи.
  3. IV. Вимоги до технологічних процесів лісосічних робіт
  4. IV. Вимоги соціальної відповідальності
  5. V. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях.
  6. V. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНІЙ СИТУАЦІЇ
  7. Аварією першої категорії, що розслідується у порядку, встановленому законодавством про охорону праці, є аварія, внаслідок якої загинуло _________ і більше осіб.
  8. Автоматизований вибір заходів (АВЗ) з профілактики виробничого травматизму з охорони праці
  9. Адміністративна і дисциплінарна відповідальність медичних працівників
  10. Актуальні проблеми охорони праці в наукових дослідженнях.

При організації праці, що пов'язана з використанням ПК, для збереження здоров'я працюючих, запобігання профе­сійним захворюванням і підтримки працездатності передбачають­ся внутрішньозмінні регламентовані перерви для відпочинку.

Внутрішньозмінні режими праці і відпочинку містять додаткові нетривалі перерви в періоди, що передують появі об'єктивних і суб'єктивних ознак стомлення і зниження працездатності.

При виконанні робіт, що належать до різних видів трудової діяль­ності, за основну роботу з ПК слід вважати таку, що займає не менше 50% робочого часу. Впродовж робочої зміни мають передбачатися:
- перерви для відпочинку і вживання їжі (обідні перерви);
- перерви для відпочинку і особистих потреб (згідно з трудо­вими нормами);
- додаткові перерви, що вводяться для окремих професій з ура­хуванням особливостей трудової діяльності.

За характером трудової діяльності виділено три професійні гру­пи, згідно з діючим класифікатором професій (ДК-003-95 і Зміна N 1 до ДК-003-95):

1) розробники програм (інженери-програмісти) виконують ро­боту

2) переважно з відеотерміналом та документацією при необ­хідності інтенсивного обміну інформацією з ЕОМ і високою час­тотою прийняття рішень. Робота характеризується інтенсивною розумовою творчою працею з підвищеним напруженням зору, кон­центрацією уваги на фоні нервово-емоційного напруження, виму­шеною робочою позою, загальною гіподинамією, періодичним на­вантаженням на кисті верхніх кінцівок. Робота виконується в ре­жимі діалогу з ЕОМ у вільному темпі з періодичним пошуком по­милок в умовах дефіциту часу;

2) оператори електронно-обчислювальних машин виконують роботу, яка пов'язана з обліком інформації, одержаної з ПК за по­переднім запитом, або тієї, що надходить з нього, супроводжуєть­ся перервами різної тривалості, пов'язана з виконанням іншої ро­боти і характеризується напруженням зору, невеликими фізични­ми зусиллями, нервовим напруженням середнього ступеня та ви­конується у вільному темпі;

3) оператор комп'ютерного набору виконує одноманітні за ха­рактером роботи з документацією та клавіатурою і нечастими нетривалими переключеннями погляду на екран дисплея, з введен­ням даних з високою швидкістю. Робота характеризується як фізич­на праця з підвищеним навантаженням на кисті верхніх кінцівок на фоні загальної гіподинамії з напруженням зору (фіксація зору пере­важно на документи), нервово-емоційним напруженням.

Правилами встановлюються такі внутрішньозмінні режими праці та відпочинку при роботі з ЕОМ при 8-годинній денній ро­бочій зміні в залежності від характеру праці:
- для розробників програм із застосуванням ЕОМ слід призна­чати регламентовану перерву для відпочинку тривалістю 15 хви­лин через кожну годину роботи за ПК;

- для операторів із застосуванням ЕОМ, слід призначати ре­гламентовані перерви для відпочинку тривалістю 15 хвилин через кожні дві години;
- для операторів комп'ютерного набору слід призначати регла­ментовані перерви для відпочинку тривалістю 10 хвилин після кожної години роботи за ПК.

У всіх випадках, коли виробничі обставини не дозволяють зас­тосувати регламентовані перерви, тривалість безперервної робо­ти з ПК не повинна перевищувати 4 години.

При 12-годинній робочій зміні регламентовані перерви повинні встановлюватися в перші 8 годин роботи аналогічно перервам при 8-годиннїй робочій зміні, а протягом останніх 4-х годин роботи, незалежно від характеру трудової діяльності, через кожну годину тривалістю 15 хвилин.

Для зниження нервово-емоційного напруження, втомлення зо­рового аналізатору, поліпшення мозкового кровообігу, подолання несприятливих наслідків гіподинамії, запобігання втомі доцільно деякі перерви використовувати для виконання комплексу вправ, які наведені у Державних санітарних правилах і нормах роботи з візуальними дисплейними терміналами електронно-обчислюваль­них машин ДСанПІН 3.3.2.007-98.

5. 6 Вимоги до профілактичних медичних оглядів

Працюючі з ПК підлягають обов'язковим медичним оглядам: попереднім - при влаштуванні на роботу і періодичним - протя­гом трудової діяльності, відповідно до наказу МЗ України N 45 від 31.03.94р.

Періодичні методичні огляди мають проводитися раз на два роки комісією в складі терапевта, невропатолога та офтальмолога. До складу комісії, що проводить попередні та періодичні медичні огляди, при необхідності (за наявністю медичних показань), мо­жуть залучатись до

 

оглядів лікарі інших спеціальностей.

Основними критеріями оцінки придатності до роботи з ПК мають бути показники стану органів зору: гострота зору, показни­ки рефракції, акомодації, стану бінокулярного апарату ока тощо. При цьому необхідно враховувати також стан організму в цілому. Жінки, що працюють з ПК, обов'язково оглядаються акушером-гінекологом один раз на два роки.

Жінки з часу встановлення вагітності та в період годування дитини груддю до виконання всіх робіт, пов'язаних з використан­ням ПК, не допускаються.

Виконання вимог, наведених в Правилах, в комплексі з прак­тичним здійсненням первинних та спеціальних заходів повинно стати нормою діяльності всіх фахівців, безпосередньо пов'язаних з навчальними та виробничими колективами.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 215 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав