Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

РОЗДІЛ 5. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ

Читайте также:
  1. V. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях.
  2. Аварією першої категорії, що розслідується у порядку, встановленому законодавством про охорону праці, є аварія, внаслідок якої загинуло _________ і більше осіб.
  3. Автоматизований вибір заходів (АВЗ) з профілактики виробничого травматизму з охорони праці
  4. Адміністративна і дисциплінарна відповідальність медичних працівників
  5. Актуальні проблеми охорони праці в наукових дослідженнях.
  6. Аналіз і оцінка стану охорони праці
  7. Аналіз і оцінка стану охорони праці
  8. Аналіз розумів праці на обраному робочому місці
  9. Аналіз стану охорони праці в господарстві
  10. Аналіз стану охорони праці. Загальна характеристика.

Державна політика Україні в галузі охорони праці спрямована на створення безпечних і здорових умов праці, запобігання нещасним випадкам та професійним захворюванням. Вона базується на ряді принципів, основними з яких є пріоритет життя і здоров’я працівників в громадських закладах, повної відповідальності роботодавця за створення безпечних та належних умов праці, підвищення рівня громадської безпеки, комплексного розв’язання завдань з охорони праці, соціального захисту працівників, повного відшкодування шкоди особам, які потерпіли від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань [3; стр. 15].

У 1992 році вперше не лише в Україні, а й на теренах колишнього СРСР було прийнято Закон України «Про охорону праці», який визначає основні положення щодо реалізації конституційного права громадян на охорону їх життя і здоров’я в процесі трудової діяльності та принципи державної політики у цій сфері, регулює відносини між роботодавцем і працівником з питань безпеки, гігієни праці та виробничого середовища і встановлює єдиний порядок організації робіт з охорони праці в країні [8; стр. 7].

Впровадження ринкових відносин передбачає значне підвищення інтенсифікації та продуктивності праці. Одним з таких резервів підвищення ефективності роботи громадських закладів є вдосконалення методів забезпечення безпеки праці, тому що травматизм визначає істотну частину непродуктивних витрат робочого часу, а боротьба з травматизмом, крім гуманістичного спрямування, має чітко виражений економічний аспект. Безпека праці виступає і як один з факторів, які забезпечують висок продуктивність обслуговування громадських закладів. Доведено, що висока продуктивність праці може бути досягнута тільки в умовах, коли забезпечена безпека праці.

Законодавство України про охорону праці – це система взаємо­зв’я­заних нормативно-правових актів, що регулюють відносини у галузі охорони праці. Воно складається з Кодексу законів про працю України, Законів України «Про охорону праці», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про охорону здоров'я», «Про викорис­тання ядерної енергії та радіаційний захист», «Про пожежну безпе­ку», «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» та інших [1; стр. 18].

Міжнародний досвід засвідчує, що організація праці, яка ігнорує вимоги гігієни і безпеки праці підриває економічну ефективність підприємств і не може бути основою для сталої стратегії їх розвитку. В концепції ООН про «сталий людський розвиток» безпека розглядається як одна із основних (базисних) потреб людини [2; стр. 20].

В останні роки простежується чітка тенденція росту питомої ваги травмованих на виробництві через порушення трудової і виробничої дисципліни, правил експлуатації машин, механізмів, устаткування.

Установлено, що так званий «людський фактор» присутній у формуванні причин майже 90% нещасних випадків. Уроджене почуття небезпеки у людини розвинене зовсім недостатньо й в ряді мотивацій його діяльності «безпека» стоїть на другому місці після «вигоди». Тому нещасні випадки частіше пов’язані зі ставленням до питань охорони праці, ніж із кваліфікацією працюючих або конструкцією машин.

Психологи праці стверджують, що психічно нормальна людина не прагне до самознищення, травмуванню себе й оточуючих її людей. Тому причини порушення правил і норм охорони праці варто шукати не тільки в психічних властивостях особистості, характеристиках і особливостях самої людини, але й у впливах зовнішніх подразників, одним із яких є стрес.

Відомо шість основних груп виробничих стресів: інтенсивність роботи, тиск фактора часу (акордна робота, штурмівщина тощо), ізольованість робочих місць, недостатні міжособистісні контакти між робітниками, одноманітна і монотонна робота (на конвеєрах, біля приладових пультів), недостатні рухова активність з високим ступенем готовності до дії, вплив різних факторів середовища (шум, вібрація, запиленість, загазованість, термічні й інші випромінювання тощо) [2; стр. 37].

Відомі сім основних причин психологічного характеру небезпечної поведінки людей: еволюція людини проходила у сфері психіки та інтелекту (удосконалення знаряддя праці), об’єктивне зростання ціни помилки, адаптація людини до небезпеки, ілюзія безпокараності, зниження інтенсивності само освічення, навмисне завищення вимог безпеки праці, конфлікт безпеки та продуктивності праці [2; стр. 40].

Поведінка людини визначається і її індивідуальними характеристиками: типом нервової системи, характером і темпераментом, особливостями мозкової діяльності та мислення, вихованням та освітою, станом здоров’я, досвідом роботи.

Механізм, що спонукає людину до помилок, базується на його природжених (уроджених) та придбаних особливостях, на тимчасових станах, що визначають сприйняття людиною ситуації.

Академік Легасов В.А. стверджував, що забезпечення безпеки праці – це сфера людської діяльності, цілісна система знань зі своєю логікою [1; стр. 19].

Доведено, що абсолютної безпеки немає і бути не може, тому що завжди існує деякий рівень не усуненої небезпеки, а наявність людини в системі «людина-машина-середовище» підкреслює необхідність турботи про її безпеку, що розглядається як деякий рівень прийнятого ризику при досягнутому рівні розвитку виробництва [2; стр. 12].

Завдання, що стоїть перед дослідниками і практиками, - знайти оптимальне співвідношення між рівнем небезпеки конкретного виробництва і реально існуючими технічними і економічними можливостями цього виробництва по забезпеченню безпеки праці.

У концепції ООН про «постійний людський розвиток» безпека праці розглядається як одна з основних (базисних) потреб людини, тому метою Концепції є створення умов для збалансованого безпечного існування нинішнього і майбутнього поколінь [10; стр. 5].

Регулювання охорони праці на території України відбувається згідно Закону України «Про охорону праці». Згідно зі ст. 3 цього Закону «законодавство про охорону праці складається з цього Закону, Кодексу законів про працю України та інших нормативних актів». [9;стр.13]

Робота дизайнера напряму пов’язана з питаннями охорони праці. Проектуючи будь-який об’єкт дизайнер повинен враховувати вимоги охорони праці, техніки безпеки та пожежної безпеки. Ці вимоги є обов’язковими та значно впливають на просторово-композиційну та функціональну структуру об’єктів проектування.

Вимоги техніки безпеки, що забезпечує істотну частину вимог охорони праці, існують до кожного об’єкту проектування дизайну.

Безпечність матеріалів, з яких виконано виріб, та обладнання, яке використовується під час виробництва або монтування рекламних елементів.

Під час проектування виробу дизайнер повинен обирати матеріали, безпечні для здоров’я, підбираючи кольорові співвідношення враховувати особливості сприйняття кольору, впливу сполучень кольорів та шрифтів, тощо. Занадто гострі краї аркушу паперу можуть поранити людину.

Відповідно до проведених досліджень нами рекомендується урахувати значення охорони праці і цивільний захист у приміщеннях що проектуються, а саме:

- аналіз умов праці на об’єкті, що аналізується;

- організація безпеки та управління охороною праці на робочому місці;

- заходів з охорони праці та пропозицій до об’єкту, що приєктується.

Першою, найбільш серйозною небезпекою для життя і здоров'я відвідувачів і персоналу в громадських спорудах, збереження їхнього майна, а також майна і будинку сьогодні є пожежі. Тому в громадських спорудах важливе значення має забезпечення захисту будинків, приміщень і людей від пожежі.

Найчастішими причинами виникнення пожеж у громадських спорудах є необережне поводження з вогнем, несправність електромереж і електрообладнання, порушення технологічного процесу і правил експлуатації, недотримання заходів пожежної безпеки при ремонтних й інших видах робіт [11; стр. 8].

Профілактика пожеж у громадських приміщеннях починається ще на етапі проектування і будівництва громадських споруд (СНИП 2.08.02, ВСН 62., СНИП 2.07.01). Правилами пожежної безпеки для громадських споруд передбачається спеціальне планування будинку, створення протипожежних перешкод, відсіків, ізольованих негорючими конструкціями. За допомогою протипожежних стін, перекриттів, дверей можна в межах одного будинку або споруди ізолювати пожежонебезпечні приміщення і не допустити поширення вогню у випадку його виникнення [11; стр. 10].

Проектом запропоновано пристрої газового пожежогасіння та встановлюються в приміщеннях трансформаторної підстанції й головного розподільного щита, атакожу приміщенні зберігання дизельного палива. Пристрої спрацьовують від димових і теплових датчиків, розташованих у всіх приміщеннях. При цьому сигнал про пожежу надходить на пульт ЦДП.

При проектуванні нами запланована установка автоматичного водяного пожежогасіння. Установка автоматичного водяного пожежогасіння - це ціла мережа труб, заповнених водою під тиском, розташованих у всіх коридорах і приміщеннях громадської споруди. На трубах знаходяться спринклерні голівки-розпилювачі. Основним робочим елементом є легкоплавкий замок у цій голівці, що при температурі 50°С плавиться, і вода через розподільник покриває певну площу палаючого приміщення.

Запроектований внутрішній протипожежний водопровід. На вертикальних трубопроводах по всіх поверхах змонтовані внутрішні пожежні крани (патрубок з вентилем), до яких приєднані пожежні рукави з патрубками. Пожежний рукав повинний бути змотаний, покладений з патрубком до чохла, що розташований у спеціальній ніші, і закритий дверцятами з умовним зображенням. Довжина кожного рукава - 20 м. Місця їхнього розташування в приміщеннях зазначені на поетажних планах евакуації.

Водяні завіси. Для захисту від поширення полум'я при розвиненій пожежі на всіх поверхах передбачені водяні завіси. Пуск води здійснюється вручну.

Система оповіщення про пожежу і управління евакуацією є складовою частиною системи протипожежного захисту проектуємого простору громадської споруди та знаходиться на ЦДП. При пожежі автоматично включаються дзвінки і зумери тривоги, а також усі гостьові телевізори (або переключаються на канал рецепшину, якщо вони вже були включені). Це дозволяє більш конкретно, з урахуванням сформованої обстановки, донести інформацію до гостей і запобігти паніці. На екранах телевізорів висвітлюється текст національною, англійською, німецькою, французькою мовами. Рішення про включення системи оповіщення людей про пожежу й евакуацію приймає черговий менеджер (начальник зміни пожежного бойового розрахунку) або черговий по громадських спорудах. Евакуація людей здійснюється відповідно до наявних планів евакуації, а персоналу кафе - відповідно до спеціальних пам'яток, що наявні у всіх відділах, службах і підрозділах. Евакуаційне освітлення і світлові покажчики напрямку евакуації мають бути включені постійно, цілодобово.

Евакуація людей здійснюється відповідно до наявних планів евакуації, що розроблені нами, як спеціальна пам'ятка, для кожного відділу, служби. Щоб уникнути паніки, евакуація повинна проводитися спокійно і зосереджено за планом. Для цього нами розроблена памятка утримання евакуаційних шляхів і виходів [ див. додаток Д. ПАМЯТКА ].

Проектні розрахунки передбачають один евакуаційний вихід:

а) з поверху будівелі I і II ступеня вогнестійкості з приміщеннями категорії В при чисельності працюючих в найчисельнішій зміні на кожному поверсі і площі поверху 300 кв. м;

б) із приміщення, розташованого на будь-якому поверсі (крім підвального і цокольного), відстань від найвіддаленішого робочого місця до виходу із приміщення не перевищує 25 м і чисельність працюючих найчисельнішої зміни не перевищує: 25 чол. — категорії В;

в) із приміщень категорії В площею не більше 300 кв., на зовнішні металеві сходи у відповідності з вимогами п.2.59 СНиП 2.09.04–87. Огороджуючі конструкції сходів негорючі. При цьому відстань від найвіддаленішого робочого місця до виходу на сходи не перевищує 25 ми [12; стр. 07].

Евакуаційні виходи із підвалів з приміщеннями категорій В, передбачено через відособлені сходові клітки, які мають вихід безпосередньо назовні.

Виходи з підвалів з приміщеннями категорій В передбачені поза зоною дії підйомно-транспортного устаткування. Ширина шляхів евакуації 1 м, дверей 0,8 м. Двері відчиняються з приміщень до загальних коридорів. Висота проходу на шляхах евакуації повинна бути не менше 2 м. Двері на шляхах евакуації відкриваються у напрямку виходу з будівлі. Висота дверей на шляхах евакуації 2 м.

Згідно ДБН В.1.1.7-2002 «Пожежна безпека об’єктів будівництва» з вищенаведеного випливає, що за вибухопожежною та пожежною небезпекою приміщення відноситься до категорії Д: горючі та важкогорючі рідини, тверді горючі та важкогорючі речовини і матеріали, речовини та матеріали, здатні при взаємодії з водою, киснем повітря або одне з одним лише горіти в яких вони знаходяться.

Для цього, слід зазначити також, що проектом передбачено встановлення пожежно-охоронної сигналізації та автоматичної спринклерної системи пожежогасіння на всіх поверхах будівлі, що дозволяє зменшити кількість вогнегасників на 50 % від їхньої розрахункової кількості.

Зважаючи на причину загоряння, для гасіння пожежі пропонується використовувати лише вуглекислотні вогнегасники ВВК-5. Місце встановлення вогнегасника відмічене відповідним умовним позначенням.

Для попередження про пожежу в приміщенні встановлений комбінований (тепло-димовий) індикатор КІ-1.

Також у громадських спорудах повинні проводиться заходи щодо профілактики травматизму, створення нормальних санітарно-гігієнічних умов, електробезпеки, навчання персоналу.

Загальне керівництво роботою з охорони й безпеки праці в громадських спорудах здійснює директор (роботодавець). Він зобов'язаний забезпечити виконання вимог законів про працю, правил і норм з охорони праці, державних стандартів, а також виконання зобов'язань, передбачених колективним договором (контрактом).

Виробнича санітарія і гігієна. Гігієна праці розглядає питання, пов'язані з умовами роботи і їхнім впливом на людський організм; розробляє гігієнічні і лікувально-профілактичні заходи, спрямовані на поліпшення і збереження здоров'я працівників, підвищення працездатності і продуктивності праці.

Забруднення повітря. Усі приміщення, де працює персонал, повинні бути просторими, мати досить високі стелі, бути оснащеними природною або примусовою вентиляцією, що забезпечує нормальну циркуляцію повітря і виключає проникнення сторонніх запахів [4; стр. 12].

Температура, вологість і швидкість руху повітря. Ці параметри мають сильний вплив на стан людини, її працездатність і регулюються за допомогою системи опалення. Температура повітря в приміщеннях повинна бути не нижче 18 °С, вологість повітря в теплий період року 30-60%, у холодний - не більш 70%, швидкість руху повітря в холодний період - до 0,3 м/с, у теплий - до 0,5 м/с [ див. додаток Д., таблиця 1.].

Рівень шуму. У громадських спорудах повинні дотримуватися протишумні правила, до яких належать такі. Підлоги в коридорах, холах покривається звукопоглинаючими покриттями. Телевізори мають встановлюватися лише в залах або спеціальних приміщеннях, а телефон загального користування - віддалік від залу у спеціальних кабінах або під акустичним ковпаком. Для зменшення шуму в громадських приміщеннях використовують спеціальні звукоізолюючі вікна і двері, звукоізолюючу обробку стін [6; стр. 04].

Освітленість. При поганій освітленості з'являються зорова втома, загальна млявість, погіршення зору, знижується продуктивність праці. У приміщеннях природне (не менш одного вікна) і штучне освітлення, що забезпечує освітленість цілодобово при лампах розжарювання - 100 лк (у люменах), при люмінесцентних лампах - 200 лк, у коридорах -природне або штучне освітлення. Кожне робоче місце досить освітлене, але освітлення при цьому не справляє сліпучої дії. Штучне освітлення загальне, місцеве і комбіноване. Існує також аварійне освітлення на випадок евакуації [ див. додаток Д., таблиця 2., таблиця 3.].

Санітарний стан. Усе газове, водопровідне і каналізаційне обладнання встановлене й буде експлуатуватися відповідно до «Правил технічної експлуатації кафе та їхнього обладнання». На кожному поверсі є пам'ятки про надання першої допомоги й аптечки з набором необхідних медикаментів [5; стр. 09].

Електробезпека в приміщеннях. До технічних способів і засобів захисту від ураження струмом відносяться: ізоляція струмопровіднихчастин; захисне заземлення, занулення; захисне відключення; огороджувальний пристрій; попереджувальна сигналізація, знаки безпеки, засоби захисту та ін.

Приймаючи до уваги все вище зазначене, при підвищенні технологічної і трудової дисципліни, при­ведення у відповідність до вимог нормативних актів організації вико­нання робіт та контролю з боку безпосередніх керівників робіт, а та­кож вжиття дійових заходів щодо підвищення рівня професійної підго­товки працівників та їх навчання з питань організації та безпечного виконання робіт, запропоновані нами проектні пропозиції можливі до впровадження [7; стр. 20].




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 106 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав