Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Види інструктажів працівників

Читайте также:
  1. Адміністративна і дисциплінарна відповідальність медичних працівників
  2. Види інструктажів
  3. Види інструктажів
  4. Види інструктажів з питань охорони праці.
  5. Визначення можливих небезпечних й шкідливих виробничих факторів, що можуть впливати на працівників
  6. Визначення чисельності працівників служби охорони праці.
  7. Визначення чисельності працівників служби охорони праці.
  8. Відповідальність посадових осіб і працівників за порушення законодавства про охорону праці.
  9. Відповідальність працівників за порушення законодавства про охорону праці.

Вступний інструктаж - проводиться з усіма працівниками, які приймаються на роботу, а також для тих, що знаходяться у відрядженні на підприємстві і беруть участь у виробничому про­цесі; з учнями, студентами, які прибули на підприємство для проходження виробничої практики, а в учбових закладах - перед початком трудового і професійного навчання, які проводяться в лабораторіях, майстернях.

Вступний інструктаж проводить представник служби охо­рони праці або особа, на яку наказом по підприємству покладено ці обов'язки (а в учбових закладах - викладач чи особа, компе­тентна в питаннях охорони праці, на яку наказом покладені ці обов'язки).

Вступний інструктаж проводиться за програмою, що розроблена службою охорони праці із урахуванням особливостей ви­робництва. Програма інструктажу затверджується керівником підприємства. Запис про проведення вступного інструктажу робиться у спеціальному журналі, а також у документі про прий­няття робітника на роботу.

Проведення інструктажу з учнями реєструється в журналі обліку навчальної роботи.

Первинний інструктаж - проводиться на робочому місці до початку роботи з працівником, новоприйнятим на підприємство, а також у разі переведення з одного цеху до іншого, при виконанні нової роботи; відрядженим працівником; студентами та учнями, які прибули на виробничу практику.

Первинний інструктаж проводиться безпосереднім керівни­ком робіт стосовно обладнання (устаткування), на якому буде працювати новоприйнятий. Програма первинного інструктажу розробляється керівником структурного підрозділу, узгоджується із службою охорони праці і затверджується власником. Інструктаж завершується перевіркою знань усним опитуванням. Знання перевіряє особа, яка проводила інструктаж.

Протягом 2-15 змін проінструктований проходить стажування під керівництвом кваліфікованого працівника, призначеного наказом по підприємству.

Про проведення інструктажу, стажування та допуску до ро­боти особа, яка проводила інструктаж, робить запис в журналі. При цьому обов'язкові підписи як того, кого інструктували, так і того, хто інструктував.

Власник зобов'язаний видати працівникові примірник інструкції з охорони праці за його професією або вивісити її на його робочому місці. Власник має право своїм наказом звільни­ти від стажування та первинного інструктажу певних осіб.

Повторний інструктаж - проводиться керівником робіт на робочому місці з усіма працівниками: на роботах з підвищеною небезпекою - 1 раз на квартал, на інших роботах - 1 раз на півріччя за програмою первинного інструктажу в повному обсязі і завершується перевіркою знань усним опитуванням. Знання перевіряє особа, яка проводила інструктаж, вона також робить запис до журналу, ставить свій підпис. Проінструктована особа зобов'язана також зробити свій підпис.

Позаплановий інструктаж - проводиться керівником робіт з працівниками на робочому місці або в кабінеті охорони праці: при порушенні нормативних актів з охорони праці, що призвели (або могли призвести) до травми, аварії чи отруєння; на вимогу органу державного нагляду; при перерві в роботі більше, ніж 30 календарних днів, - для робіт з підвищеною небезпекою, а для решти робіт - більше, ніж 60 календарних днів; при введенні в дію нових нормативних актів чи внесенні змін та доповнень до них; при зміні техпроцесу, заміні устаткування (матеріалів, сировини).

Обсяг і зміст інструктажу визначається в залежності від причин і обставин, що спричинили необхідність його проведення.

Позаплановий інструктаж завершується перевіркою знань усним опитуванням тією особою, яка проводила інструктаж з обов'язковим підписом в журналі як того, кого інструктували, так і того, хто інструктував.

Цільовий інструктаж - проводить безпосередньо керівник робіт при: виконанні разових робіт (навантаження, розвантаження, разові роботи за межами підприємства, цеху, тощо); ліквідації аварій, стихійного лиха; проведенні робіт, на які оформляється наряд-допуск, дозвіл; екскурсіях на підприємство; організації масових заходів з учнями (екскурсії, походи, спортивні заходи тощо). Інструктаж закінчується усним опитуванням.

Цільовий інструктаж фіксується нарядом-допуском або іншою документацією, що дозволяє проведення робіт.

Якщо проінструктований показав незадовільні знання, до ро­боти його не допускають і повторну перевірку знань не проводять.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 43 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав