Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ХВОРОБИ ПУПКА.

Читайте также:
  1. ІНФЕКЦІЙНІ ХВОРОБИ
  2. Інфекційні хвороби існують довго, як і саме життя, поява їх відбулася ще задовго до появи людини.
  3. Цукровий діабет. Етіологія і патогенез. Макро- та мікроангіопатія при цукровому діабеті. Ускладнення та наслідки хвороби.
  4. Які ускладнення грипу можуть привести до смерті в перші дні хвороби?набряк мозку, крововилив у мозок, синдром Рея, синдром раптової смерті, неспр.круп.

Пупкова грижа утворюється за умови неповного закриття пупкового кільця. У ній міститься сальник або петлі тонких кишок. Під час плачу грижа випинається у вигляді пухлини, у стані спокою грижа спонтанно вправляється. Лікування. Невеликі грижі звичайно із часом заростають самі, у разі більших розмірів на ділянку пупа накладають широкий лейкопластир:

Нориці (рос. вищи) пупка бувають повні і неповні. При повних норицях протока між пупком та кишківником або між пупком та сечовим міхуром залишається відкритою, при відпаданні пупкового залишку з пупкова ранка не заживає, з неї спостерігаються гнійні виділення, м. б. виділення сечі або фекальних мас. При неповних норицях порушена облітерація протоків, може утворитися кіста протоку або дивертикул Меккеля.

Мікробне запалення пупкової ранки дістало назву омфаліту. Розрізняють просту, гнійну і флегмонозну його форми. Проста форма - мокнучий пупок - виникає у разі уповільнення епітелізації пупкової ранки. За такої умови вона довго мокне, з'являються грануляції, серозні або серозно - кров'янисті виділення. Загальний стан дитини не порушений. При гнійній формі омфаліту з пупкової ранки виділяється гній, загальний стан порушується, підвищується температура, дитина в'яла. При флегмонозній формі має місце значна гіперемія та набряк шкіри навколо пупкового кільця, розширення

судин. За будь - якої інфекційної патології пупкової ранки є реальна небезпека розвитку пупкового сепсису.

Лікування простого омфаліту місцеве: обробка пупкової ранки 3% розчином перекису водню, 96% спиртом або 5% розчином калію перманганату, спиртовим розчином діамантової зелені, присипають порошком ксероформу, маззю з антибіотиками. У разі гнійного омфаліту проводять також загальну антибіотикотерапію, ін фузійну терапію, імунотерапію (антистафілококовий імуноглобулін), еубіотики. При лікуванні дітей, хворих на флегмонозну форму омфаліту, необхідна консультація дитячих хірургів.

 

СЕПСИС НОВОНАРОДЖЕНИХ -

це тяжкий патологічний стан, обумовлений надходженням в кров мікробного агента гематогенним або лімфогенним шляхом з вогнища інфекції при вадах місцевого або загального імунітету. Летальність велика (13-50%).

Збудниками є найчастіше стафілокок, грамнегативна флора та ін.

Клінічна класифікація сепсису: внутрішньоутробний і постнатальний. При внутрішньоутробному сепсисі контамінація мікроорганізмами здійснюється антенатально (до пологів) або під час пологів. Після народження інфекція потрапляє в організм дитини через незначні подряпини шкіри, слизові оболонки, але найчастіше (70-80%) - через пупкову ранку.

За перебігом: гострий, інфекційно-токсичний шок, затяжний (понад 2 міс.)

Важкість: латентний, середньої важкості, важкий.

Клінічна форма така: септицемія(сепсис без метастазів) і септикопіемія (сепсис з гнійними вогнищами, і характеризується різними симптомами. Абсолютних ознак хвороби немає. Спостерігаються млявість, зниження активності ссання, зниження маси тіла, зригування, розлади випорожнень, патологічні зміни пуповидного залишку і пупкової ранки, шкіра набуває жовтушного або землисто-сірого забарвлення, з'являються геморагічні висипання. Збільшується печінка і селезінка, виникають набряки тіла. Температура тіла підвищується, м. б.гіпотермія, лейкоцитоз. У разі септикопіємії на тлі загального важкого стану з'являються кон'юнктивіти, отити, пневмонії, остеомієліт і др.).

Ускладнення: ДВЗ-синдром, ендокардит, ентероколіт, дисбактеріоз, гіпотрофія, анемія.

Лікування:

- забезпечення раціонального догляду і вигодовування;

- дезінтоксикаційна терапія (в/венні вливання гемодезу, глюкози, альбуміну тощо);

- комплексна антибіотикотерапія;

- імунотерапія (антистафілококова плазма, імуноглобулін, гамаглобулін);

- вітамінотерапія;

- боротьба з дисбактеріозом (біфідумбактерін, симбітер та ін.);

- симптоматична терапія.

Профілактика сепсису повинна починатися в антенатальному періоді (своєчасна діагностика і лікування вогнищ інфекції у вагітних), суворе дотримання асептики і антисептики під час пологів і в процесі догляду за

новонародженими, суспільне перебування породіллі і дитини, природне вигодовування.

 

 




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 58 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав