Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Інфляція: зміст, причини, види,вимірювання, наслідки

Читайте также:
  1. Банківська система: зміст, рівні, функції
  2. Берестейська унія 1596 та її наслідки
  3. Відлига 50-60 х рр. ХХ ст в Україні та її наслідки
  4. Втома та перевтома. Їх наслідки
  5. Голодомор. Причини та наслідки
  6. Диференційна рента: зміст, причини виникнення, механізм утворення
  7. Доходи і прибуток фірми: зміст, види, ф-ції
  8. Ідеї української державності в середовищі козацької політичної еліти часів Хмельниччини та руїни(кінець 40-х-70-ті рр. xvii ст.) зміст, альтернативи, суперечливий характер.
  9. Інфляція, її причини, форми та соціальні наслідки

Інфляція - це знецінення грошей, спричинене диспропорціями в суспільному вир-ві й порушенням законів грошового обігу, яке виявляється в стійкому зростанні цін на товари і послуги.

Причини інфляції: порушення пропорцій суспільного вир-ва; надмірна емісія паперових грошей; дефіцит державного б-ту; мілітаризація ек-ки; значне зростання внутрішнього і зовн. держ. боргу; недосконалість податкової с-ми; кризові явища у ф-во-кредитній с-мі; монополізація вир-ва; ЗЕф-ри.

Типи інфляції.

- за х-ром прояву-відкрита, прихована. Відкрита і-я розвивається вільно і ніким не стримується. Прихована і-я-це така і-я, коли д-ва вживає заходи, спрямовані на безпосереднє стримування цін на товари і послуги, з одного боку, і доходів населення – з іншого.

- за темпами зростання-повзуча, галопуюча, гіперінфляція. Повзуча і-я – і-я, що розвивається поступово, коли ціни зростають незначною мірою (не перевищує 10% на рік). Галопуюча і-я-і-я, коли ціни зростають швидко-на10-100% щорічно. Гіпері-я-і-я, коли ціни зростають астрономічно-на1-2% щодня або сягають 1000% і більше на рік.

- за співвідношенням темпів зростання цін на товари-збалансована, незбалансована. Збалансована і-я-і-я, коли ціни товарів різних товарних груп відносно один одного не змінюються. Ціни підвищуються досить повільно й одночасно на більшість товарів та послуг. Незбалансована і-я-і-я, коли співвідношення цін у різних товарних групах змінюється на різні %ки і по-різному на кожний вид товару.

- за ступенем прогнозування-очікувана, неочікувана. Очікувана і-я-зазвичай помірна і-я, яку можна спрогнозувати на б-який період. Неочікувана і-я хар-ся раптовим стрибком цін.

- залежно від переважаючого впливу ф-рів -і-я попиту, і-я пропозиції. І-ія попиту-це порушення рівноваги між попитом і пропозицією з боку попиту. І-я пропозиції (витрат)-це зростання цін внаслідок підвищення витрат вир-ва чи скорочення сукупної пропозиції.

Наслідки і-ії: і-ія руйнує нормальні госп. зв’язки, посилює хаос і диспропорції в ек-ці, дезорганізує інв-ий процес; призводить до зростання корупції, спекуляції; порушує функціонування грошово-кредитної с-ми; підриває конкурентоспроможність і експорт вітчизняних товарів, водночас стимулюючи імпорт товарів з-за кордону; під час і-ії поступово згортаються товарно-грошові відносини і поширюються бартерні операції; і-ія знижує життєвий рівень усіх верств населення, посилює безробіття, соціальну диференціацію населення.

Рівень (темп) і-ії обчислюють за ф-лою:

∑Рі¹Qі¹.

Іц = _________,

∑РіºQі¹

де Іц-індекс зростання цін за рік; Ріº і Рі¹ - ціни однакових товарів, виражені відповідно в цінах базового і поточного років; Qі¹-обсяг вир-ва певного продукту в поточ. році.

Темп інфляції =

де Пt – рівень цін у поточному періоді;

Пt-1 – рівень цін у попередньому періоді.

Види інфляції:

Повзуча (регульована, 5–7% на місяць).

Галопуюча (20–25%).

Гіперінфляція (50% на місяць).

 




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 47 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав