Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Інфляція, її причини, форми та соціальні наслідки

Читайте также:
  1. B. Метформин
  2. E)& формирование правительства из членов партии, располагающих большинством мест в Парламенте
  3. II Всероссийский съезд советов. Формирование советских органов государственной власти и управления. Учредительное собрание.
  4. II Съезд Советов. Формирование органов советской власти. Судьба учредительного собрания.
  5. II. Гигиенические требования к структуре, содержанию и нормам формирования тренировочных нагрузок
  6. III. Исторические этапы формирования современной науки
  7. IV. Порядок формирования и работы оргкомитета и жюри конкурса
  8. Quot;Суспільні блага" в соціальній економіці
  9. V этап. Формирование операций лексико-семантического анализа.
  10. V. Налоги, формирующие целевые бюджетные и социальные внебюджетные фонды.

 

Інфляція — це багатопланове соціально-економічне яви­ще, яке характеризує співвідношення між кількістю паперо­вих грошей, обсягом вироблених товарів та послуг і темпами зростання рівня цін. Інфляційний процес означає знецінен­ня грошей стосовно золота, товарів та іноземних валют.

Інфляція виникла ще у XVI ст., коли мала локальний (об­межений) характер, і у XX ст. набула постійного характеру як знецінення грошей внаслідок порушення законів грошо­вого обігу і появи маси грошей, не забезпечених товарами. Інфляція — це супутник паперових грошей, які мають влас­тивість виконувати функцію засобу обігу, обслуговувати обмін товарів і послуг. Зростання цін потребує додаткового випуску паперових грошей, що порушує пропорційність і переповнює фінансові канали знеціненими грошима.

Інфляція завжди супроводжується зростанням загально­го рівня цін, зниженням платоспроможного попиту населен­ня, його життєвого рівня, розвитком тіньової економіки, по­силенням злочинності та ін.

Виникнення й існування інфляції зумовлено багатьма при­чинами:

Ø помилкова грошова політика держави, що призводить до надлишків грошової маси в обігу;

Ø монополізація ринків, яка обумовлює існування моно­польних цін, знецінення грошей;

Ø мілітаризація економіки, що негативно впливає на дер­жавний бюджет, призводить до його дефіциту і додаткової емісії грошей;

Ø збільшення державного боргу;

Ø зростання витрат держави на дотації нерентабельним підприємствам, списання їх боргів;

Ø зростання внутрішніх цін порівняно зі світовими в умо­вах спаду вітчизняного виробництва;

Ø помилкова податкова політика стримує інвестиції, роз­виток бізнесу, перешкоджає збільшенню пропозиції щодо інфляційного попиту.

 

Інфляція буває двох типів — відкрита і прихована.

Відкрита (цінова) інфляція передбачає тривале й нерівно­мірне зростання цін на товари і фактори виробництва більш як на 3,5% за рік. Відкриту інфляцію можна класифікувати за різними критеріями.

 

Ø За темпами інфляційного процесу:

- природна, або повзуча, за якої темпи зростання цін ста­новлять 3 — 3,5% за рік;

- галопуюча з річними темпами зростання цін у межах 20—200%;

- гіперінфляція, коли ціни щоденно зростають на 1 — 20%, а за рік — більш як на 1000%.

Ø За ступенем розбіжності у зростанні цін за різними товар­ними групами:

- збалансована інфляція, коли ціни різних товарних груп відносно одна одної не змінені;

- незбалансована інфляція, коли співвідношення цін то­варних груп змінюється різною мірою.

Відкрита інфляція має свої механізми. По-перше, це ме­ханізм адаптивних інфляційних очікувань. Нарощування попиту та скорочення заощаджень зумовлюють дефіцит кре­дитних ресурсів, а це у свою чергу — скорочення інвестицій та спад виробництва. По-друге, це механізм збільшення по­питу при повній зайнятості і завантаженості виробничих потужностей. Ситуація, коли занадто багато грошей і дуже мала кількість товарів та послуг, називається інфляцією попи­ту. По-третє, інфляція пропозиції чи витрат виникає, коли зростання цін супроводжується збільшенням виробничих витрат і зменшенням сукупної пропозиції.

 

Прихована інфляція передбачає державний контроль за цінами, їх регулювання відносно рівня доходів і пропозиції товарів та послуг. Держава адміністративними заходами стри­мує виявлення інфляції і таким чином занижує її реальний рівень.

Формами прихованої інфляції є:

Ø інфляція якості, коли відбувається зниження якості то­варів і послуг при постійному рівні цін чи їх збільшенні або зменшенні;

Ø інфляція доходів, коли відбувається переважне зростан­ня доходів підприємств і населення порівняно з виробницт­вом товарів та послуг;

Ø дефляція, коли держава скорочує кількість грошей відносно їх необхідного обсягу для обслуговування обігу ВВП. Наприклад, в Україні відбувається криза неплатежів. Уряд зробив вибір між інфляцією і неплатежами на користь останніх, що стримує вияви інфляції при збереженні її при­чин. Штучно створений дефіцит грошей в обігу, демоне­тизація економіки, бартер, збільшення обсягу натурально­го господарства, заборгованість держави за виплатами за­робітної плати, пенсій, неплатежі підприємств — все це чинники спаду виробництва, зростання цін і знецінення грошей.

В економіці України наприкінці XX ст. класична «інфля­ційна спіраль», коли зростання цін потребує емісії грошей, що порушує рівновагу між попитом і пропозицією і знеці­нює гроші, замінена державою на «інфляційно-боргову спіраль», яка означає, що слідом за зростанням цін і змен­шенням платоспроможності попиту збільшуються неплатежі споживачів, борги виробників постачальникам та ін.

Прихована інфляція регулюється державою адміністра­тивними методами, що негативно впливає на розвиток рин­кових відносин, позбавляє виробників цінових стимулів, пе­решкоджає розгортанню інвестиційного процесу і посилює макроекономічну нестабільність.

 




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 54 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав