Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Абсолютно білі, чорні і сірі тіла.

Читайте также:
  1. quot;Энциклопедия философских наук" Гегеля. Разворачивание абсолютной идеи в инобытии.
  2. Абсолютно неупругий удар.
  3. Абсолютно неупругий удар.
  4. Абсолютно упругий удар.
  5. Абсолютное высвобождение оборотных средств- Прямое снижение потребностей ОБС
  6. Абсолютное пространство и истинное движение
  7. БЫТЬ АБСОЛЮТНО СОВРЕМЕННЫМ
  8. В) Ретроспективный взгляд на относительные целостности и проблема высшей (абсолютной) целостности
  9. Вдосконалення організаційних механізмів та методичних засад викладання програмних знань у базовій школі з метою забезпечення їх засвоєння абсолютною більшістю учнівського загалу.

 

Абсолютно біле тіло має 1 і відображає все падаюче на нього теплове випромінювання. Дзеркальна полірована поверхня, що відбиває понад 95% променистої теплової енергії, близька до абсолютно білому тілу.

А абсолютно біле тіло не здатне ні випромінювати, ні поглинати.

Прикладом абсолютно білого тіла може служити (з деяким наближенням) дуже ретельно полірована мідь. Стан поверхні тіла має більше значення відбивної Фігури.

Абсолютно чорних і абсолютно білих тіл в природі не існує. Тому зазвичай прийнято називати тіла сірими. До абсолютно чорним тілам близькі оксамит, чорне сукно і сажа, які поглинають до 95 - 98% теплового випромінювання. До абсолютно білим тілам близькі поліровані мідь і алюміній, які поглинають тільки 2 - 4% теплового випромінювання.

 

Абсолютно чорне тіло — фізична абстракція, що вживається у термодинаміці; тіло, яке цілком поглинає проміння (всіх довжин хвиль), що падає на нього. Не зважаючи на назву, абсолютно чорне тіло може випускати теплове випромінювання. Спектр випромінювання абсолютно чорного тіла визначається тільки його температурою. Практичною моделлю чорного тіла може бути порожнина з невеликим отвором і зачорненими стінками, оскільки світло, що потрапляє крізь отвір в порожнину, зазнає багатократних віддзеркалень і сильно поглинається. Глибокий чорний колір деяких матеріалів (деревного вугілля, чорного оксамиту) і зіниці людського ока пояснюється тим же механізмом.

Термін введений Густавом Кірхгофом у 1862 році.

Коефіцієнт поглинання А. ч. т. (відношення енергії, що поглинається, до енергії падаючого потоку) дорівнює 1.

Закон випромінювання Планка

Інтенсивність випромінювання абсолютно чорного тіла залежно від температури й частоти визначається законом Планка:

де — потужність випромінювання на одиницю площі поверхні випромінювання на одиницю тілесного кута у діапазоні частот від до

 

Сіре тіло — тіло, що його коефіцієнт поглинання хвиль менший за одиницю і сталий для хвиль усіх довжин. За своїми властивостями найближчими до С. т. у видимій ділянці спектра є вугілля, сажа та ін. Розподіл енергії в спектрі теплового випромінювання С. т. відрізняється від її розподілу у відповідному спектрі абсолютно чорного тіла (при тій самій температурі) лише меншою світністю енергетичною. На С. т. поширюються закони випромінювання абсолютно чорного тіла, зокрема Планка закон випромінювання, Релея — Джінса закон випромінювання (записи їх відрізняються лише константами). Поняття С. т. застосовують в оптичній пірометрії.

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 327 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Теоретичні цикли теплових двигунів | Види необоротності у реальних циклах теплових двигунів. | Бензинові двигуни | Основні характеристики циклів ДВЗ | Термодинамічні процеси в ДВЗ. | Основні параметри циклу ДВЗ із змішаним підводом теплоти . | Основні параметри циклу ДВЗ з ізохорним підводом теплоти . | Шляхи підвищення термічного ККД ДВЗ. | Газотурбінні установки. | Найбільш важливі критерії подібності |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав