Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ПЛАТТЯНО-СОРОЧКОВИХ БАВОВНЯНИХ І ЛЛЯНИХ ТКАНИН

Читайте также:
  1. М’які тканини
  2. Різновидом якої тканини є хрящова тканина?
  3. Розкроювання і шиття тканини
  4. ФОРМУВАННЯ ЗАХИСНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ У ПАЛЬТОВИХ ВОВНЯНИХ ТКАНИН З РІЗНИМИ СПЕЦІАЛЬНИМИ ОБРОБКАМИ
  5. Якими тканинами утворене внутрішнє середовище організму?

О.В. Пахолюк, к.т.н.

Луцький національний технічний університет, м. Луцьк

Впровадження в сучасне текстильне виробництво безформальдегідних технологій кінцевого оброблення одягових текстильних матеріалів вимагає проведення комплексних технологічних, матеріалознавчих і екологічних досліджень з метою оцінки впливу нових типів безформальдегідних і малоформальдегідних препаратів на зміну не тільки основних параметрів технологічних процесів при малозминальному обробленні цих матеріалів, але й рівень формостійкості, зносостійкості, гігієнічності та екологічної безпечності виробів з цих матеріалів.

Метою даної роботи єоцінити вплив нових типів безформальдегідних і малоформальдегідних препаратів для малозминального оброблення целюлозомістких текстильних матеріалів на зміну їх зминальності і розривального навантаження та обґрунтувати на цій основі технологічну, екологічну та економічну доцільність впровадження цих препаратів в масове опоряджувальне текстильне виробництво.

Об’єктом дослідження при вирішені поставленого завдання служили вибілені та пофарбовані реаколом червоним і реаколом зеленим бавовняна і лляна тканини з малозминальним обробленням з використанням нових безформальдегідних і малоформальдегідних обробних препаратів.

Синтез безформальдегідного препарату Целостабітекс ГВ і мало-формальдегідного Целостабітекс УФГ проведено в лабораторії хімічної технології та дизайну волокнистих матеріалів ХНТУ, а малозминальне оброблення за загальноприйнятою технологією в цій же лабораторії. Рецептура малозминального оброблення тканин за рец.1 і рец.2 наведена в табл.1.

Незминальність і розривальне навантаження досліджуваних тканин до і після їх малозминального оброблення за рец.1 і рец.2 були визначені за загальноприйнятими стандартними методиками.

 

Таблиця 1 - Рецептура малозминального оброблення тканин

 

№ рецепту Склад просочувальної ванни Концентрація препарату, г/л
  Целостабітекс ГВ  
ЕПАА 14  
Хлорид цинку  
Оцтова кислота  
Провження таблиці 1
  Целостабітекс УФГ  
ЕПАА 11  
Хлорид цинку  
Оцтова кислота  

 

Як видно з аналізу даних табл.2, в результаті малозминального оброблення досліджуваних тканин за рец.1 і рец.2 кращий ефект незминальності досягається на цих тканинах після оброблення за рец.2. При цьому цей ефект більш помітний на бавовняних тканинах. Це пов’язано, ймовірно, з більш високою концентрацією препарату Целостабітекс УФГ в просочувальній ванні.

 

Таблиця 2 - Вплив малозминального оброблення досліджуваних тканин на зміну показників їх зминальності та розривального навантаження

 

№ з/п Вид тканини та її оброблення Кут відновлення, град Незминальність тканини, % Розрахункове розривальне навантаження за основою, Н/нитку
за основою за утоком сумар-ний
  Бавовняна тканина вибілена без оброблення       53,3 2,65
  Те ж, з обробленням за рец.1       70,5 1,73
  Те ж, з обробленням за рец.2       83,2 1,73
  Бавовняна тканина, пофарбована реаколом червоним без оброблення       51,6 1,62
  Те ж, з обробленням за рец.1       80,5 1,47
  Те ж, з обробленням за рец.2       87,1 1,48
  Лляна тканина вибілена без оброблення       54,9 4,10
  Те ж, з обробленням за рец.1       68,8 2,37
  Те ж, з обробленням за рец.2       79,9 2,08
  Лляна тканина, пофарбована реаколом червоним без оброблення       51,1 2,40
  Те ж, з обробленням за рец.1       77,1 2,33
  Те ж, з обробленням за рец.2       81,0 2,32

 

Помітне зниження зминальності досліджува них тканин в результаті їх малозминального оброблення за рец.1 і рец.2, як відомо, обумовлено декількома причинами:

· утворенням поперечних ковалентних зв’язків між макромолекулами целюлози і обробних препаратів (їх зшивання), що сприяє значному підвищенню пружності волокон;

· накопиченням в субмікроскопічних порах волокон полімерного препарату, здатного частково заміщувати гідроксильні групи макромолекул целюлози.

Помітне зниження розривального навантаження досліджуваних тканин в результаті малозминального їх оброблення за рец.1 і рец.2 в основному обумовлено змінами в надмолекулярній структурі бавовняних і лляних волокон, що зумовлює зниження їх здатності до деформації розтягнення тканин.




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 30 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

ВЛИЯНИЕ ТЕМПЕРАТУРЫ И ЖИДКИХ СРЕД НА ИЗНОС ЭПОКСИДНЫХ ПОЛИМЕРОВ | ВИЗНАЧЕННЯ ЯКОСТІ ШКІРИ, ЩО ВИКОРИСТОВУЄТЬСЯ ДЛЯ ВИГОТОВЛЕННЯ НИЗУ ВЗУТТЯ | ВИКОРИСТАННЯ ПОЛІМЕРНИХ МАТЕРІАЛІВ ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ ШКІР | ПРОГНОЗИРОВАНИЕ ПОТРЕБЛЕНИЯ МЕХОВЫХ ИЗДЕЛИЙ НА ОСНОВЕ ТИПОЛОГИИ | КЛЕЙОВИХ МАТЕРІАЛІВ | КЛАСИФІКАЦІЯ ФУНКЦІЙ СУЧАСНОГО ОДЯГУ | АНАЛІЗ РИНКУ ЗАСОБІВ ПОБУТОВОЇ ХІМІЇ В УКРАЇНІ | СТАН РИНКУ ЛІНОЛЕУМУ В УКРАЇНІ | ОСОБЛИВОСТІ СТАНОВЛЕННЯ РИНКУ СУХИХ БУДІВЕЛЬНИХ СУМІШЕЙ В УКРАЇНІ, ТА ПЕРСПЕКТИВИ ЙОГО РОЗВИТКУ | АНАЛИЗ ТОВАРНОГО ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА УКРАИНСКОМ РЫНКЕ КРАСОЧНЫХ СОСТАВОВ |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав