Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

КЛЕЙОВИХ МАТЕРІАЛІВ

Читайте также:
  1. Вибір матеріалів для виготовлення шафи - купе
  2. ВИКОРИСТАННЯ ПОЛІМЕРНИХ МАТЕРІАЛІВ ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ ШКІР
  3. Вимоги до оформлення матеріалів
  4. ВПЛИВ РОСЛИННИХ БАРВНИКІВ НА ФОРМУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ТЕКСТИЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ
  5. Дидактичні вимоги до електронних навчальних матеріалів
  6. Нові види сировини та матеріалів
  7. Підбір матеріалів, що становлять пакет вироби, та їх характеристика
  8. РОЗВИТОК УКРАЇНСЬКОГО РИНКУ МАТЕРІАЛІВ ДЛЯ ПІДЛОГИ
  9. СТАН РИНКУ ЕПОКСИДНИХ СМОЛ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА ЛАКОФАРБОВИХ МАТЕРІАЛІВ

Ю.С. Кочергін, д.т.н., професор

О.С. Попова, аспірант

Донецький національний університет економіки і торгівлі

імені Михаила Туган-Барановського, м. Донецьк

Склеювання за допомогою полімерних клеїв дозволяє зберігати структуру і властивості склеюваних деталей і з’єднувати великі поверхні складної форми.

Перші відомості про епоксидні смоли з’явились в 1934 році в США, але лише в 1940 році швейцарська фірма «Ciba» випустила у виробництво епоксидний клей Аральдит 1. В сучасномі світі відомі численні епоксидні клейові композиції які придатні для тривалої роботи в широкому інтервалі температур, володіють високою міцністю і технологічними властивостями.

Більше 90% всіх епоксидних клейових матеріалів виробляється на основі рідких смол і найбільш поширена форма їх вживання – це рідкі компаунди, до яких можна віднести також рідкі клеї і лакофарбні матеріали, що не містять розчинників. Значним недоліком епоксидних клеїв є їх токсичність, що завжди необхідно враховувати при реалізації та споживанні виробів.

Виробництво клейових матеріалів на основі епоксидних смол в Україні зосереджено в науково-виробничому підприємтсві «Синтез» (м. Донецьк), ВАТ «ATTIK» (м.Львів), компанії «Ремпласт» (м. Харків), ВАТ «Дафна» (м. Київ), LTD «LK GROS» (м. Київ).

Марочний асортимент епоксидних клейових матеріалів представлений також підприємствами Росії ВАТ «Анлес» м. Санкт-Петербург (серія епоксикаучукових клеїв «Эпокси») та ЗАТ «Новбытхим» (клей «Супер Хват»), епоксидні клеї, які випускаються під торговельної маркою «Секунда», наприклад, «стальной» клей STEEL EPOXY, ВАТ «УФАХИМПРОМ».

Останні роки характеризуються значним збільшенням масштабів використання клейових композицій на основі синтетичних смол. Клеї на основі епоксидних смол набувають все більш зростаюче значення.

Основою будь-якого клею є клейова речовина, яка визначає споживні властивості клеїв. Розріджувачі необхідні для переводу клейової речовини у в’язкий розчин, зручний для застосування. Для надання клеям додаткових властивостей до їх складу водять затверджувачі, наповнювачі, пластифікатори, антисептики та інші добавки.

В епоксидних клеях розріджувачі використовуються головним чином для зниження в’язкості композицій. При цьому деякі типи розріджувачів в клейових композиціях поліпшують споживні властивості.

В лабораторіях Українського державного науково-дослідного інституту пластичних мас було досліджено механічні властивості епоксидних клеїв із різними видами розріджувачів.

Для проведення досліджень використовували промислову епоксидно-діанову смолу марки Epikote-828, розріджувачі УП-616 та вінілокс, затверджувач діетилентріамін.

Вміст розріджувачів змінювали від 0 до 20 мас. ч. на 100 мас. ч. епоксидного олігомеру при кімнатній температурі. Затвердження композицій проводили за режимами 22 оС / 240 годин (холодне затвердження) та 22 оС / 24 години + 120 оС / 3 години (затвердження з термообробкою).

Якість полімерних клеїв регламентує міждержавний стандарт ГОСТ 30535-97 Клеи полимерные. Номенклатура показателей. Згідно посилань нормативного документа міцність при розтягуванні вимірювали на динамометрі типу Поляні при швидкості розтягування 3,8 ∙ 10-5 м/с. Міцність при стискуванні, при зсуві та відриві визначали згідно ГОСТ 4651-82 Пластмассы. Метод испытания на сжатие, ГОСТ 14759-69 Клеи. Метод определения прочности при сдвиге та ГОСТ 14760-69 Клеи. Метод определения прочности при отрыве відповідно.

 

Таблиця 1 - Вплив розріджувачів на механічні властивості епоксидних клейових композицій

  Показники   Концентрація розріджувача
Вінілокс УП – 616
                 
Міцність при ростягуванні σр, МПа 44 * 58** 55 60 55 48 47 50 52 51
Міцність при стискуванні, σсж, МПа 93 98 105 104 101 105 112 118 120
Продовження таблиці 1
Міцність при відриві, σотр, МПа 21,2 28,6 26,3 38,8 24,6 39,5 21,2 37,9 17,5 36,5 22,3 36,4 23,1 35,7 23,0 33,1 22,7 30,8
Міцність при зсуві, τв, МПа 9,9 15,8 17,4 21,7 19,7 23,5 20,5 25,7 21,1 26,5 16,3 23,0 19,3 22,8 20,9 22,9 21,4 22,4

* холодне затвердження;

**затвердження з термообробкою.

 

За даними представленими в таблиці можна зробити висновки про залежність міцністі при ростягуванні, міцністі при стискуванні, міцністі при відриві та міцністі при зсуві від кількості та типу розріджувачів. Зразки епоксидних композицій які містять в якості активного розріджувача вінілокс і були затвердженні при температурі 22оС протягом 24 годин та термооброблені при температурі 120 оС протягом 3 годин володіють кращими міцністними характеристиками.

Модифікація епоксидних клеїв новими сировинними матеріалами дозволяє поліпшити їх споживні властивості, сприяє оновленню асортименту клеїв на основі синтетичних смол, розширення галузі застосування клеїв у побуті, будівництві, електротехніці та ін.

 

 




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 46 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

ВПЛИВ РОСЛИННИХ БАРВНИКІВ НА ФОРМУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ТЕКСТИЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ | ДОСЛІДЖЕННЯ РИНКУ ПОБУТОВИХ ЧИСТЯЧИХ І МИЮЧИХ ЗАСОБІВ | ВИЗНАЧЕННЯ ПІНОУТВОРЮВАЛЬНОЇ ЗДАТНОСТІ ДИТЯЧИХ ПРАЛЬНИХ ПОРОШКІВ | СУЧАСНІ ЗАХИСНІ ПОКРИТТЯ ДЛЯ БУДІВЕЛЬНИХ КОНСТРУКЦІЙ НА ОСНОВІ МІНЕРАЛЬНИХ В'ЯЖУЧИХ | ПРОБЛЕМЫ УКРАИНСКОГО РЫНКА ЛАКОКРАСОЧНЫХ МАТЕРИАЛОВ | СТАН РИНКУ ЕПОКСИДНИХ СМОЛ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА ЛАКОФАРБОВИХ МАТЕРІАЛІВ | ШЛЯХИ РОЗВИТКУ ЛАКОФАРБОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ У ЗВЯЗКУ З ВИХОДОМ НА РИНОК ІНОЗЕМНИХ ВИРОБНИКІВ | ВЛИЯНИЕ ТЕМПЕРАТУРЫ И ЖИДКИХ СРЕД НА ИЗНОС ЭПОКСИДНЫХ ПОЛИМЕРОВ | ВИЗНАЧЕННЯ ЯКОСТІ ШКІРИ, ЩО ВИКОРИСТОВУЄТЬСЯ ДЛЯ ВИГОТОВЛЕННЯ НИЗУ ВЗУТТЯ | ВИКОРИСТАННЯ ПОЛІМЕРНИХ МАТЕРІАЛІВ ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ ШКІР |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав