Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ФОРМУВАННЯ ЗАХИСНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ У ПАЛЬТОВИХ ВОВНЯНИХ ТКАНИН З РІЗНИМИ СПЕЦІАЛЬНИМИ ОБРОБКАМИ

Читайте также:
  1. VІІ етап - аналіз достатності формування доходів.
  2. Аналогічно попередній моделі будемо шукати розв'язок системи у вигляді плоскої, хвилі, але з різними амплітудами для атомів різної маси
  3. Банківські правочини пов’язані з формуванням грошових ресурсів: загальна характеристика
  4. Блок формування команд
  5. ВИКОРИСТАННЯ ПОЛІМЕРНИХ МАТЕРІАЛІВ ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ ШКІР
  6. Властивостей.
  7. ВПЛИВ РОСЛИННИХ БАРВНИКІВ НА ФОРМУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ТЕКСТИЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ
  8. Глобальний економічний простір як середовище формування міжнародних організацій
  9. Досвід формування та вдосконалення основних механізмів консюмеризму в країнах ринкової економіки та можливість його застосування у вітчизняній практиці
  10. Дослідження споживних властивостей лакофарбових товарів

О.Б. Хребтань, старший викладач

Чернігівський державний технологічний університет

Завдання легкої промисловості України полягає сьогодні у створенні асортименту високоякісних та конкурентоспроможних товарів. Ситуація, що склалася на вітчизняному текстильному ринку дає напрямок роботи промисловості – необхідність розробки нових технологій щодо створення асортименту текстильних матеріалів, вихід на новий рівень їх споживних властивостей та якості.

Обробне виробництво є завершальним етапом в процесі виробництва тканин. Саме від обробного виробництва в значній мірі залежить якість готових тканин.

Сьогодні в світовій практиці намітилися такі напрями технологій обробки тканин:

1. Хімічна інтенсифікація

Цей напрям передбачає розгляд питань обробного виробництва, пов’язаних із застосуванням барвників та текстильно-допоміжних речовин для тканин. Важливим питанням є сумісність барвників в обробному виробництві. З теорії слідує, що барвники для тканин необхідно підбирати, виходячи з подібності їхніх кінетичних та термодинамічних характеристик. Для фарбування вовняних тканин все більше стали використовувати інтенсифікатори для зменшення деструкції волокон.

Одним з перспективних напрямків хімічної інтенсифікації обробного виробництва є застосування кремнійорганічних сполук та циклодекстринів, які утворюються під час ферментативного розкладання крохмалю. Позитивним моментом у використанні кремнійорганічних сполук та циклодекстринів є відсутність в них токсичності. Вони є біорозкладними сполуками, внаслідок чого не виникають проблеми очищення стічних вод після обробних операцій.

2. Фізична інтенсифікація

Поміж основних фізичних методів найперспективнішими є: використання акустичних методів, методів ВЧ-, НВЧ- та фотометоди, а також дія плазми та лазерних променів на текстильні матеріали. Сучасними напрямами є обробки текстильних матеріалів у надкритичних середовищах, тобто не в воді, за звичайною технологією, а в системі газів під високим тиском і при високих температурах та використання плазмохімічних технологій в обробці тканин, передбачає застосування плазми – стану іонізованого газу, виникаючого під дією зарядів різного типу.

3. Біологічні технології

Застосування методів біотехнології під час обробки текстильних матеріалів передбачає використання ефективних біокаталізаторів – ферментів для здійснення обробних фізико-хімічних процесів. Сьогодні ефективно використовуються біотехнології у процесі промивання вовняних тканин, їх пом’якшення, біополірування.

Метою дослідів наукової роботи було виявлення впливу спеціальної комплексної обробки на споживні властивості пальтових вовняних тканин, що дозволило б надавати цим тканинам значної зносостійкості та довговічності з максимальним збереженням естетичних властивостей. Вірний підбір всіх обробних компонентів для вовняних тканин дасть змогу створити і нові ефекти на тканинах, використовуючи властивості ворсу натуральної вовни та специфічні особливості хімічних волокон, що входять до складу цих тканин.

Погіршення екологічного стану навколишнього середовища дає підставу приділяти особливу увагу заключним обробкам матеріалів для верхнього одягу і, зокрема, пальтових вовняних тканин. Екологічні та кліматичні умови життя в Україні є об’єктивною причиною для покращення споживних властивостей тканин для верхнього одягу.

За даними Державного комітету статистики України викиди шкідливих речовин в атмосферне повітря стаціонарними та рухомими джерелами забруднення постійно збільшуються.

Аналізуючи статистичні дані, можна зробити висновок про те, що надання верхньому одягу і, пальтовим тканинам зокрема, водовідштовхувальних, брудовідштовхувальних, малоусадкових властивостей є актуальною проблемою.

Процеси спеціальних обробок, що використовуються для вовняних пальтових тканин можуть сьогодні суміщатися і утворювати обробні комплекси. В деяких випадках при використанні одних і тих самих обробних препаратів можна надавати вовняним тканинам різні властивості. Це в свою чергу веде до скорочення етапів обробки та сприяє підвищенню економічності процесу обробки, підвищенню екологічної безпеки тому, що знижується спроможність забруднення оточуючого середовища та стічних вод шкідливими хімічними сполуками, знижується ризик дії хімічних препаратів на організм людини.

Завдання обробних виробництв полягає у створенні комплексних хімічних сполук, дія яких була б заснована на наданні волокнистому складу вовняних тканин властивостей незмочування рідинами, тобто на принципі зниження гідрофільності волокон вовни і надання їм неполярних властивостей.

 




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 36 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

К.В. Письмена | АНАЛІЗ НОРМАТИВНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ, ЩО РЕГЛАМЕНТУЄ БЕЗПЕЧНІСТЬ ЄПОКСИДНИХ КЛЕЇВ | ТЕНДЕНЦІЇ У РОЗВИТКУ СУЧАСНОГО РИНКУ ПАРФУМЕРНИХ ТОВАРІВ | ANALYTICAL REVIEW OF REQUIREMENTS FOR QUALITY WATERPROOFING MASTIC | РОЗРОБКА ЕПОКСИТІЇРАНОВИХ КЛЕЇВ ПОБУТОВОГО ПРИЗНАЧЕННЯ | Дослідження якості поліпшених властивостей квіткових аксесуарів | ОТЕЧЕСТВЕННЫЕ МОДИФИЦИРОВАННЫЕ ПОЛИАКРИЛОНИТРИЛЬНЫЕ ВОЛОКНА ДЛЯ ПРОИЗВОДСТВА КОНКУРЕНТОСПОСОБНЫХ ТОВАРОВ | ТЕОРЕТИЧНІ ПІДХОДИ ЩОДО СТВОРЕННЯ БЕЗПЕЧНИХ СИНТЕТИЧНИХ МИЙНИХ ЗАСОБІВ | ТЕНДЕНЦИИ РАЗВИТИЯ АССОРТИМЕНТА ТУАЛЕТНОГО МЫЛА | СОСТОЯНИЕ РЫНКА КРУПНОЙ БЫТОВОЙ ТЕХНИКИ В УКРАИНЕ |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав