Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

М.Г. Ісаєнко

ДП «Донецькстандартметрологія» м. Донецьк

 

Поліпшення якості продукції є актуальним питанням в умовах конкуренції, що обумовлено спрямованістю виробників задовольнити вимоги споживачів. В Україні діють державні органи, затверджені законодавчі акти, спрямовані на створення системи технічного регулювання - гарантування якості та безпеки продукції. Певну роль в поліпшені якості та конкурентоспроможності вітчизняної продукції має Всеукраїнський конкурс якості продукції (товарів, робіт, послуг) – «100 кращих товарів України», який в 2012 році проводиться вже в дев’ятий раз. Офіційним організатором Конкурсу є Міністерство економічного розвитку і торгівлі України за сприянням Ради Міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської, Севастопольської та Криворізької міських державних адміністрацій.

1-2 березня 2012 року пройшов семінар – тренінг «Обмін досвідом експертів Конкурсу» з представниками регіональних центрів стандартизації, метрології та сертифікації. На семінарі були обговорені питання пов’язані з оцінюванням якості продукції. Потрібно зазначити, що даний Конкурс, оцінює не тільки якість продукції, а також спроможність підприємства виробляти якісну продукцію та задовольняти суспільство за соціальними та екологічними показниками.

На регіональному етапі Конкурсу оцінюється якість продукції за 15-ми критеріями, вимогами та показниками. Їх можна згрупувати за основними напрямками:

- показники якості та безпечності продукції, - 5 пунктів;

- наявність сертифікатів відповідності, атестованої випробувальної лабораторії, стан засобів вимірювальної техніки - 3 пункти;

- використання української сировини, естетичні властивості, відсутність рекламацій, рівень інформованості споживачів, порівняння ціни та якості з кращими аналогами, соціальна значимість продукції, вплив продукції на навколишнє середовище – 7 пунктів.

Якість продукції оцінюється на підставі анкети-самооцінки, яку заповнює виробник та звіту, в якому виробник документально підтверджує критерії вимоги та показники надані в анкеті-самооцінки.

На загальнодержавному етапі на рівні з оцінюванням якості продукції тобто коригуванням 15-ти критеріїв, вимог та показників оцінених на регіональному етапі додатково проводиться оцінювання діяльності підприємства після відвідування його експертами. При цьому аналізується ще 30-ть додаткових критеріїв (кожен з яких оцінюється в 1 бал додатково).

Серед додаткових критеріїв відзначимо:

- наявність сертифікованих систем управління (за кожну окремо) – СУЯ, CEУ, HACCP, OHSAS 18001 (та інші);

- наявність атестата виробництва, патенту на заявлену продукцію, торгової марки, логотипу, наявність договору страхування відповідності, відсутність заборгованості із заробітної плати;

- географія продажу, рекламний супровід;

- мотивація персоналу, надання соціальних пільг, проведення навчання;

- збільшення обсягів виробництва, інноваційних технологій та ін..

Важливе значення в діяльності підприємства мають економічні показники. Заради їх підвищення і проводяться такі заходи як впровадження систем управління, інноваційних технологій, самооцінка та ін. Тому в останні роки серед критеріїв оцінки якості продукції і діяльності підприємств більше уваги приділяється показникам економічного зростання та заходи що сприяють цьому. Така увага обумовлена також впливом світової фінансової кризи на економіку України. Ось чому в 2012 році особливу увагу приділено наступним критеріям оцінки якості:

- використання ресурсо-та енергозберігаючих технологій;

- наявність плану розвитку підприємства та заходів його реалізації;

- збільшення обсягів виробництва продукції підприємства;

- наявність фірмових форм продажу;

- наявність інноваційних технологій.

Кожен рік після аналізу результатів Конкурсу та обговорення наступного Конкурсу оцінка якості продукції вдосконалюється, вводяться нові критерії. Це пов’язано зі змінами у загальних науково-практичних підходах до оцінки діяльності підприємства спрямованої на досягнення сталого успіху.

Слід зазначити, що Донецька область є лідером за загальною кількістю учасників та переможців, що підкреслює високу зацікавленість керівників підприємств не тільки в Конкурсі який проводиться державними органами, але й в розвитку культури бізнесу, на що спрямовано вищезазначений Конкурс.

 




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 31 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

РИНКУ УКРАЇНИ | ВОДНО-СПИРТОВИХ ЕКСТРАКТІВ ЧАЙНОЇ СИРОВИНИ | В.С. Поліхун | СПОСОБИ ТРАНСПОРТУВАННЯ І ЗБЕРІГАННЯ ЦУКРУ | ПРОБЛЕМИ ВИНОРОБНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ В ПРОЦЕСІ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ | С.К. Федорчукова, к.т.н. | L. Molokanova | I. Hovanets | Характеристика ринку м’ясних товарів в Україні: стан та перспективи розвитку | Внедрение Технологий Qr кодирования на рынок услуг в странах снг |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав