Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ПРОБЛЕМИ ВИНОРОБНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ В ПРОЦЕСІ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ

Читайте также:
  1. Актуальні проблеми шкільного підручника з історії
  2. Аналіз наукових підходів до вивчення проблеми тривожності
  3. Банківська система України.
  4. В процесі пізнання
  5. Варіативність надання психолого-педагогічної підтримки у процесі інклюзивного навчання (досвід Німеччини).
  6. Взаємозв’язок господарських процесів
  7. Визволення України
  8. Визначення зміни внутрішньої енергії і ентальпії у термодинамічному процесі ідеального газу.
  9. Визначення проблеми, формулювання ідеї проекту
  10. Визначити вартість закупівель товарів, робіт і послуг на яку поширюється дія Закону України „Про здійснення державних закупівель”?

Р.С. Транковська, к.х.н., старший викладач

Г.В. Матвійчук, аспірант

Донецький національний університет економіки і торгівлі

імені Михайла Туган-Барановського, м. Донецьк

Сучасний стан виноробної галузі України характеризується нестабільністю та низкою проблем, що потребують негайного вирішення, заважаючи на процес інтеграції України до ЄС.

Загальновідомо, що європейські винороби ретельно дотримуються вимог нормативних документів, стандартів якості під час виробництва вина та вимагають їх дотримання торговельними партнерами. В Україні, що має нереалізований потенціал потужного виробника якісних винних виробів, наявні проблеми виноробної галузі, а саме:

¾ неефективна і недосконала законодавча та нормативно-правова база, що регламентує виноробну галузь;

¾ дефіцит вітчизняної сировинної бази, що спричиняє імпорт виноматеріалів з-за кордону;

¾ недостатній рівень фінансової підтримки виноградарства та наукових розробок в галузі;

¾ відсутність стимулювання інвестицій та новітніх технологій в галузь;

¾ відсутність належного контролю якості винних виробів і, як наслідок, фальсифікація вин;

¾ відсутність інформації про спеціалізовані райони виноградарства, сорти виноградів, чіткої класифікації вин за географічною приналежністю тощо.

В 2008 році з метою перебудови галузі до світових стандартів було прийнято Програму розвитку виноградарства та виноробства України до 2025 року. Проте, економічна криза, що вибухнула в тому ж році та невирішені проблеми галузі значно гальмують реалізацію зазначеної Програми.

Необхідним заходом вирішення встановлених проблем є формування ефективного законодавчого та нормативно-правового підґрунтя для розвитку виноробної галузі на основі досвіду провідних країн-виноробів.

Нестабільний врожай винограду вимушує вітчизняних виробників вин імпортувати не тільки винні вироби, а і сировину. Поступове зниження імпорту є невідкладною задачею, адже сьогодні способом збільшення конкурентоспроможності для більшості вітчизняних виробників виступає не якість винних виробів, а завеликі розміри мита на імпорт винної продукції з-за кордону. Динаміка виробництва вин в Україні та імпорт вин і виноматеріалів наведена на рисунку 1.

 

 

Рисунок 1 – Виробництво та імпорт виноградних вин в Україні, млн дол

 

У діючому Законі України «Про виноград та виноградне вино» відсутня інформація про контроль якості винної продукції та попередження фальсифікації вин з боку держави шляхом створення спеціальних державних інспекцій, що приводить до безконтрольного випуску вин сумнівної якості.

При впровадженні класифікації вин за географічною приналежністю, яку використовують провідні країни-винороби, необхідною для України є попередня підготовка: районування території України на агрокліматичні регіони, визначення відповідних регіонам сортів винограду для виготовлення вина, підготовка бази даних вин із паспортами їх походження.

Досвід провідних виробників вин показує, що основним маркетинговим інструментом на ринку вина є якість продукції і гарантії якості.

Агресивна політика ЄС до якості вин українського виробництва має стати додатковим стимулом досягнення конкурентоспроможності вітчизняної винопродукції на внутрішньому і міжнародному ринках.

 

 




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 64 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

ОЦІНКА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ТА ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ НОВИХ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ ЗБАГАЧЕНИХ ГЕМОВИМ ЗАЛІЗОМ | МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ВМІСТУ БІЛКА В КОВБАСНИХ ВИРОБАХ ДЛЯ ДИТЯЧОГО ХАРЧУВАННЯ | Д.Р.Залялиева | МЯСНАЯ ПРОДУКТИВНОСТЬ КАК ПОКАЗАТЕЛЬ ПОТРЕБИТЕЛЬСКИХ СВОЙСТВ МЯСА ОВЕЦ | ФОРМУВАННЯ СПОЖИВЧИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ПРОДУКТІВ, ЯКІ МІСТЯТЬ ТРОПІЧНІ ОЛІЇ | Товарознавчі аспекти дослідження якості йогуртів імпортного та вітчизняного виробництва | У КРАЇНАХ ЄС | РИНКУ УКРАЇНИ | ВОДНО-СПИРТОВИХ ЕКСТРАКТІВ ЧАЙНОЇ СИРОВИНИ | В.С. Поліхун |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав