Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

В.С. Поліхун

Львівський інститут економіки і туризму, м. Львів

Каву вирощують в 60 країнах світу. Найбільша частка кави у світовому виробництві припадає на основні п'ять країн – Бразилію, Колумбію, В'єтнам, Індонезію та Індію. Вони продукують до 70% усього світового обсягу виробництва кави. Найбільш популярними у світі два основні сорти кави – арабіка і робуста. У світовому виробництві частка арабіки становить близько 75%.

На світовій біржі ціни на зерно кави постійно зростають. Наприклад, на початку 2011 р. ціна кави на біржах Європи та Америки складала 2,5 дол. /кг, а 2012 р. – 3,1 дол./кг. Трейдери ринку вважають, що котирування цін на кавове зерно й надалі зростатимуть, аж до кінця 2012 р.

Кава є дуже популярним напоєм в Україні, на теренах сучасної України вперше кава з’явилася в 1665 році. З цього часу споживання кави в Україні постійно зростає.

Сегмент продовольчого ринку кави є одним з найбільш стабільних. В Україні споживають: 85% розчинної кави й 15% – натуральної (з якої 80% мелена і 20% в зернах). На практиці серед фахівців є двозначне тлумачення дефініції «натуральна» кава. Вони часто уникають вживання терміну «натуральна» кава, оперують дефініцією «speciality» («елітна» кава). Проте, товарознавство розглядає розчинну каву у групі натуральної. Технологію виробництва розчинної кави винайшли з метою здешевлення продукту, розширення асортименту і швидкого приготування смачного напою.

Проведений нами моніторинг споживання кави в Україні, свідчить про те, що на Заході, де значний вплив мала європейська культура, каву п'ють значно більше, ніж на Сході, на який значно сильний вплив мали російська культура.

Основними операторами ринку кави в Україні є:

- ТОВ «Nestle-Україна» (ТМ «Nestle»). Корпорація «Nestle» є однією з найбільших у сфері виробництва харчових продуктів, вона володіє понад 500 фабриками й підприємствами в 86 країнах. В Україні «Nestle» реалізує каву під ТМ «Nescafe», «Nesquik», «Coffee-mate»

- ЗАТ «Крафт Фудз Україна» – підприємство, що входить до групи компаній «Крафт Фудз Інк». Група є однією з найбільших в світі з виготовлення продуктів харчування і напоїв. На українському ринку ЗАТ «Крафт Фудз Україна» має 4 заводи різних напрямів, продукція компанії представлена такими торговими марками кави: «Jacobs», «Maxwell House», «Carte Noire».

- СП «Галка» - спільне британсько-українське підприємство, де є повний цикл виробництва розчинної кави. Продуктивність підприємства - 2300 т. / рік продукції, з яких 500 т. меленої кави, 1800 т. – розчинної кави й кавових напоїв.

- «Tchibo GmbH»: підприємство входить до складу «Tchibo Holding AG», займає п'яте місце серед найбільших компаній-виробників кави. Компанія «Tchibo GmbH» зайняла сегмент елітної кави на світовому ринку. З 1996 р. на вітчизняному ринку компанія представлена підприємством «Tchibo-Ukraine»

На сьогоднішній день в Україні дуже актуальною є проблема фальсифікації кавової продукції, яка зумовлена трьома причинами:

1. Корисливою ціллю.

2. Незнання або непорозуміння робітників підприємства, що зайняті виробництвом кави.

3. Недосконалість технології виготовлення кави або низький фаховий рівень інженерно-технічного персоналу.

Щодня в пошукових системах Інтернет-мережі люди задають тисячі запитів про фальсифікацію кави. Про актуальність цієї проблеми також, свідчать дані, що представлені у табл.1.

Таблиця 1- Аналітична інформація Інтернет мережі з пошукової системи Google з питань фальсифікації кави

 

Станом на 13.02.2012 27.02.2012 20.03.2012
Всього 147 000 123 000 76 400
Українською мовою Сторінки з України Перекладені сторінки з мови: - російської - англійської Книг Відеоматеріалів 258 000 3 630 000     6 780 000 1 150 000 10 9 000 8 990     193 000 2 080 000 290 000    

 

Розвиток історії фальсифікації кави почався відразу після появи напою в Європі. Тоді, кавові зерна підробляли значно рідше, ніж мелену каву. Проте фальсифікація кавових зерен була більш оригінальнішою. Їх робили - з тіста: ячмінного, пшеничного, маїсового тощо, з мелених оливкових кісточок, глини, пластмаси, крохмалю і навіть... посліду тварин. Приготовлені таким чином зерна, обприскувалися розчином патокового цукру, підсмажувалися, підфарбовувалися і підмішувалися до кави. Таку фальсифікацію можна легко виявити при зануренні «зерен» у воду. Натуральні кавові зерна у воді набрякають і злегка підфарбовують воду.

Набагато частіше підробляють мелену каву, тому що її простіше виготовити. Сурогати або підмішують в натуральну каву, або й повністю замінюють каву. Найбільшими замінниками кави є: перетерті смажені жолуді, каштани, цикорій, зернові і бобові культури, кісточки плодів, насіння шипшини, овочі, печінка деяких сільськогосподарських тварин. Хоча ці добавки є екологічно безпечними, проте смак напою вони значно погіршують. Якщо висипати таку суміш у склянку з холодною водою, чужорідні частинки дадуть буро-жовтий колір, швидко злипнуться і осядуть на дно, а кавовий порошок залишиться на поверхні.

АНАЛІЗ СИТУАЦІЇ НА ВІТЧИЗНЯНОМУ РИНКУ

СОНЯШНИКОВОЇ ОЛІЇ

Р. С. Пилипчук, магістр

Львівська комерційна академія, м. Львів

 

Головними виробниками соняшникової олії в світі є країни СНД, які забезпечують 30,4% світового виробництва, тоді як країни ЄС – лише 23%, Аргентина – 17% та Китай – 1,8%. Україна є лідером з експорту і виробництва соняшникової олії у світі. За даними асоціації «Укроліяпром», Україна у 2010/2011 маркетинговому році виробила 2,95 млн. тонн соняшникової олії та експортувала 2,65 млн тонн. Це 60% усього світового експорту.

На сьогодні в Україні налічується близько 10 найбільших виробників рослинної олії, які контролюють до 90% всього виробництва.

Найбільшими виробниками соняшникової олії в Україні виступають:

· ДП «Сан-трейд» (Bunge Ltd.)

· ЗАТ «АТ Каргілл» (Cargill Inc.)

· ЗАТ «Євротек»

· Холдинг «Зерноторгова компанія»

· Холдинг «Кернел Групп»

· Промислова група «КМТ»

· ВАТ «Одеський олійножировий комбінат»

· ЗАТ «Пологівский МЄЗ»

На ринку України соняшникова олія представлена основними п'ятьма марками: "Олейна" (М.Дніпропетровськ), "Чумак" (Миколаївська обл.), "Кама" (м. Полтава), "Сонола" (м. Кіровоград), "Добропільське" (Донецька обл.). Приблизна структура продажу олії цими підприєм­ствами така: 45% припадає на торгову марку "Олейна", до 25% - на торгову марку "Чумак" і 30% - на інші торгові марки. Обсяги продажу фасованої соняшникової олії в Україні становлять приблизно половину від загального продажу фасованої і фасованої олії.

З початку 2011/12 МР ціна на внутрішньому ринку соняшникової олії почала стрімко падати і в кінці лютого місяця знизилася до 8800 грн/т. Середня ціна протягом всього року на продовольчих підприємствах становила близько 10275 грн/т на умовах (EXW). На сьогоднішній день, ціна олії скоректувалася на внутрішньому ринку до 9600 грн/т. Цінова динаміка на ринку нерафінованої олії у лютому буде триматися на рівні 9600-9700 грн/т, через високі обсяги виробництва, та перехідні запаси експортерів.

Щодо експортного ринку соняшникової олії, середня ціна пропозиції за 2011 рік на умовах (FOB) становила 9850 грн/т. Станом на кінець січня 2012 року за результатами торгів на Аграрній біржі ціна по зовнішньоекономічним контрактам на нерафіновану олію соняшника становили: 7662,22 грн/т на умовах (FOB), 8428,44 грн/т (CPT), 8923,57 грн/т (DAF).

За підсумками 2010 року, вирощування соняшнику виявилося найбільш прибутковою діяльністю у сільському господарстві України. Переважна більшість вирощеного насіння перероблялася на вітчизняних олійно-жирових комбінатах із подальшою реалізацією на зовнішніх ринках. Торік було вироблено 3,1 млн т олії, з яких соняшникової - 3 млн т. Експорт її становив 2,7 млн т, або 90% від загального виробництва. Проте незважаючи на розвинену промислову інфраструктуру щорічно до 10% врожаю соняшнику експортується без попередньої переробки.

Україна є одним із лідерів світового експорту продуктів переробки соняшнику. За даними USDA, світовий ринок сподівається отримати від України в новому 2012 МР 2,8 млн т. соняшникової олії, що на 3% більше попереднього. На внутрішньому ринку соняшнику в Україні склалася сприятлива цінова ситуація для сільськогосподарських підприємств, яка підтверджується високими закупівельними цінами. У кінці серпня насіння соняшнику закуповували в середньому по 4,9-5,0 тис. грн/т, що наполовину більше проти цін відповідного періоду минулого року. Проте асоціація «Укроліяпром» очікує на початку збирання урожаю зниження вартості до 4 тис. грн/т. Це є цілком обґрунтованим прогнозом, адже збільшення пропозиції на ринку, бажання швидкого продажу продукції для фінансування збиральної кампанії лише сприятиме здешевленню насіння.

Основним імпортером соняшникової олії в Україні є Росія. Невелика частка ринку імпортованої соняшникової олії належить Чехії та Словаччині.

Аналіз ринку соняшникової олії України за 2006-2010 рр. свідчить про значні зміни обсягу імпорту цього продукту на територію України в натуральних одиницях виміру, які відбулися протягом цього періоду. Так в 2006 р. обсяг імпорту соняшникової олії скоротився на 90% в порівнянні з 2005 р., в 2007 і 2008 рр. спостерігається його збільшення в 2,5 і 3 рази відповідно по відношенню до 2006 і 2007 рр. У 2009 р. скорочення обсягу імпорту соняшникової олії склало 8,5%. У 2010 р. Україна збільшила імпорт соняшникової олії порівняно з 2009 р. на 33%.

Ринок соняшникової олії в Україну є одним з найбільш монополізованих і значною мірою орієнтованим на зовнішній ринок. Експорт соняшникової олії здійснюється декількома найбільшими корпораціями за участю іноземного капіталу. Можливість безконтрольного експорту призвела до коливань на внутрішньому ринку соняшникової олії.




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 42 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

О.В. Доманова | ПРОБЛЕМИ НАУКОВОГО ОБГРУНТУВАННЯ МЕХАНІЗМІВ РОБОТИ НЮХОВОЇ СЕНСОРНОЇ СИСТЕМИ ЛЮДИНИ | ОЦІНКА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ТА ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ НОВИХ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ ЗБАГАЧЕНИХ ГЕМОВИМ ЗАЛІЗОМ | МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ВМІСТУ БІЛКА В КОВБАСНИХ ВИРОБАХ ДЛЯ ДИТЯЧОГО ХАРЧУВАННЯ | Д.Р.Залялиева | МЯСНАЯ ПРОДУКТИВНОСТЬ КАК ПОКАЗАТЕЛЬ ПОТРЕБИТЕЛЬСКИХ СВОЙСТВ МЯСА ОВЕЦ | ФОРМУВАННЯ СПОЖИВЧИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ПРОДУКТІВ, ЯКІ МІСТЯТЬ ТРОПІЧНІ ОЛІЇ | Товарознавчі аспекти дослідження якості йогуртів імпортного та вітчизняного виробництва | У КРАЇНАХ ЄС | РИНКУ УКРАЇНИ |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав