Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Практикум

Читайте также:
  1. ЗАДАЧИ ПО МАТЕРИАЛАМ ПРАКТИКУМА
  2. Лабораторный практикум.
  3. Лекція, семінар, практикум у навчанні історії
  4. Практикум
  5. ПРАКТИКУМ
  6. Практикум лечения пчелиным ядом.
  7. ПРАКТИКУМ ПО РЕШЕНИЮ ЗАДАЧ (ПРАКТИЧЕСКИХ СИТУАЦИЙ) ПО ТЕМАМ ЛЕКЦИЙ
  8. Практикум по системной поведенческой психотерапии
  9. Практикум сталкеров

Практикум - це своєрідна форма зв'язку теорії із практикою, що служить для закріплення знань шляхом залучення студентів у рішення різного роду учбово-пізнавальних завдань.

Його ціль складається в поглибленні теоретичних знань і виробленню вмінь і навичок використання обчислювальної техніки, наукової літератури, методики наукового дослідження й ін. Звичайно ця форма застосовується для поглибленого вивчання проблем, що мають практичне значення в професійному становленні майбутніх фахівців. Наприклад, «Практикум зарішенням педагогічних завдань», «IIрактикум педагогічної взаємодії в системі відносин «учитель – учні», «Практикум діалогічного навчання», «Практикум по комп'ютерним технологіям» і ін.

В основі проведення практикуму, лежить інструкція, що по строго певних правилах визначає студентів (наприклад, алгоритм рішення педагогічного завдання, модель взаємодії вчителі й учня на уроці й т.п.). Система завдань, що використовується на заняттях практикуму, передбачає повторення навчального матеріалу, поглиблення його й приведення в систему, пояснення основних теоретичних положень, опис, графічне зображення лабораторного устаткування, що визначають характер навчальних дій студентів, порядок роботи, форми підведення підсумків і оцінки отриманих результатів.

Викладач становить план роботи, методичні річні вказівки й рекомендації з виконання завдань, інструкції для студентів, особливо по техніці безпеки, якщо має місце робота з лабораторним устаткуванням.

Практикум є формою розвитку пізнавальної самостійності й активності майбутніх фахівців, відпрацьовування професійно важливих умінь і навичок.

Приведемо приклад заняття практикуму «Відповіді на питання». Ні для кого не секрет, що в практиці педагоги зазнають більших труднощів у грамотному формулюванні й постановці питань. Причину варто шукати в непідготовленості педагогів до питально-відповідної роботи, невмінні за допомогою питання збуджувати й активізувати думки, стимулювати учнів до обміну думками, суперечки, пошуку істини в ході конференції, зустрічі «за круглим столом».

Мета практикуму «Відповіді на питання» - навчання майбутніх педагогів умінню формулювати питання й відповідати на них. Такі заняття можна проводити по найрізноманітніших проблемах. Студентам дається завдання: підготувати по вибраній темі питання й свої відповіді на них.

Для проведення заняття група ділиться на дві команди, які по черзі задають питання один одному. Форма проведення заняття може бути різної: «Хто? Де? Коли?», «Наслідок ведуть знавці» і на питання відповідає один або трохи студентів (по типі брифінгу, прес-конференції). У ході роботи оцінюються правильність постановки питання, його полемічність, проблематичність; точність і аргументація відповіді; швидкість реакції на питання, що надійшли. Для аналізу питань і відповідей вибирається група експертів із числа студентів, найбільш підготовлених і ерудованих по розглянутій проблемі. На завершення підводять підсумки практикуму й робляться висновки.

Оволодіння вмінням формулювати, ставити питання перед аудиторією й правильно відповідати на них є важливою ланкою в підготовці майбутніх педагогів до діалогічного навчання.

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 16 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Лабораторно-практичні заняття — форма організації навчання у вузі| Методичні консультації

lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав