Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Завдання 34. Особливості, умови формування та етапи розвитку античної філософії.

Читайте также:
  1. I. Обстеження стану мовленнєвого розвитку дитини.
  2. II. Завдання та обов'язки
  3. VІІ етап - аналіз достатності формування доходів.
  4. Аналіз поточної маркетингової ситуації на ринку та перспектив її розвитку
  5. Аналіз стратегічних складових потенціалу розвитку Закарпатської області
  6. Банківські правочини пов’язані з формуванням грошових ресурсів: загальна характеристика
  7. Блок формування команд
  8. Визначення рівня розвитку пізнавальних здібностей школярів до вивчення історії
  9. Визначте особливості духовних процесів та розвитку філософії в епоху Нового Часу.
  10. Виникнення і закономірності розвитку науки.

Уважно перечитайте твердження відомого французького дослідника античної філософії:

"Перша мудрість відкриває істину настільки чудову, що досягнути її можна лише через значні зусилля... Виносячи цю таємну істину на площу, мудрість робить її предметом обговорення, дослідження, не лишаючи її, проте, утаємниченості та містичності. Мудрість та філософія заміняють традиційні ритуали посвяти у соціальну повноцінність, що перешкоджали доступу до найперших одкровень... Відбулось піднесення слова, яке у своєму вільному застосуванні-у сперечанні, дискусії, діалозі - стає найпершою політичною зброєю. Воно приносить повну відкритість як у ставленні до проявів громадянського, так і духовного життя. Останнє у письмовій формі повідомляє усіх громадян і стає доступним для критики...за умов рівності громадян; відбувається відмова від традицій, які більше не вважаються нерухомими та вшанованими... Основна мудрість грецьких мислителів полягала у розмірковуваннях з приводу політики і моралі".

(Ж.-П. Вернан)

Виділіть найперші особливості нового - філософського - типу мислення; оцініть роль соціальних та пізнавальних чинників у появі філософії, її значення для життя суспільства, для розвитку особистості. Які умови, на ваш погляд, повинні були сприяти формуванню філософії в Стародавній Греції?

Ознайомтесь із тим, як характеризував основні етапи розвитку античної філософії видатний німецький філософ Г.Гегель:

"Перший період: від Фалеса до Арістотеля. Цей період ми знову ділимо на три розділи:

1. Перший простягається від Фалеса до Анаксагора, від абстрактної думки, яка існує в безпосередній визначеності, до думки про саму себе визначаючу думку; тут починають з абсолютно простого, в якому далі виникають в якості спроб перші види визначення, далі доходять до Анаксагора, який визначає істину як рушійну думку, яка вже не існує в певній визначеності, а є думка, яка сама себе визначає.

2. У другий розділ входять софісти, Сократ і сократики; тут думка, яка сама себе визначає, розуміється як наявна, конкретна в мені; це - принцип суб'єктивності, хоча і не кінцевої, тому що мислення уявляється тут найближчим способом лише як абстрактний принцип, частково лише як випадкова суб'єктивність.

3. Третій розділ включає в себе Платона та Арістотеля, грецьку науку, в якій об'єктивна думка, ідея оформляється в ціле. Конкретна, визначаюча себе в самій собі думка являє собою у Платона ще абстрактну ідею, ідею лише у формі всезагальності, тим часом як Арістотель розуміє її як визначення самої себе, як ідею у визначенні дійсності або діяльності".

(Г.-В.-Ф. Гегель)

Уважно перечитавши наведені міркування Г. Гегеля, визначте, що саме автор покладав в основу розвитку грецької філософії, зрушення в яких характеристиках філософського мислення вважав вирішальними для її еволюції. Наскільки таке розуміння прогресу мислення можна вважати виправданим? Наскільки воно дає нам повне уявлення про давню філософію?

Ознайомтесь також із періодизацією розвитку античної філософії, проведену відомим російським дослідником античності:

"Міфологія, яку можна назвати дорефлексивною філософією... 2. Початковий період античної філософії був тим, що звичайно іменують як її класику; це - період VI-IV cm. до н.е. 3. Ранній еллінізм,...який відносять дo IV-I cm. до н.е. 4. Пізній еллінізм-останні століття античної філософії, тобто І- VI ст. н.е. ".

(О.Ф.Лосєв)

З'ясуйте найвиразніші особливості такої періодизації. Чи доречно, що в ній відсутні римська та олександрійська філософії? Чим би це можна було пояснити?

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 27 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Завдання 23. Поняття культури та її суттєві ознаки. | Співвідношення культури та цивілізації. | Культура та людина. | Завдання 26. Особливості та глобальні проблеми сучасної цивілізації. | Завдання 27. Предмет, особливості та завдання філософії історії. | Особливості пізнання історії. | Завдання 29. Проблема спрямування історичного процесу. | Та його провідні функції. | Завдання 31. Поняття та особливості соціальних якостей. | Завдання 32. Суспільство як система. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав