Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Аристотель. Метафізика // Соч.. 4 т. - М., 1975. -Т. 1. - С. 80, 87-88.

Читайте также:
  1. Аристотель. Афинская Полития. 13. 4-17, 1
  2. Аристотель. Афинская Полития. 19
  3. Аристотель. Афинская Полития. 20-22
  4. Аристотель. Афинская Полития. 5-12
  5. Аристотель. Фізика // Соч. У 4т - М, 1981.- Т 3 - С. 76-77, 234-235, 242, 262.
  6. АРІСТОТЕЛЕВА МЕТАФІЗИКА
  7. Источники: Хрестоматия по истории Древней Греции.-М.,1964.- С.150Аристотель. Афинская Полития.

 

Аристотель, розкритикувавши погляди свого вчителя, запропонував власне вчення, що представляє собою ніби перевертання вчення Платона (за легендою, з цього і пішло відоме прислів'я: «Платон мені друг, але істина дорожча»): первинні не ідеї, а реальні одиничні речі – сутності, що обумовлюються 4 видами причин. При цьому допускається і наявність зовнішньої причини світу – так званого «Першодвигуна». Цим питаннямприсвячені твори «Метафізика» і «Фізика», уривки з яких приводяться нижче.

3. Питання і завдання:

1. Які два начала містяться в сутностях? Яке з начал можна вважати активним, а тому первинним, а яке – пасивним?

2. Назвіть чотири види причин за Аристотелем. Яка з зазначених Аристотелем причин є найбільш істотною для предмета?

3. Що таке «першодвигун»? Визначите основні властивості «першодвигуна». Якою з 4-х причин стосовно світу виступає першодвигун?

 

[СУТНІСТЬ. МАТЕРІЯ І ФОРМА]

... якщо існують причини і начала для природних речей, з яких як перших [ці речі] виникли не за збігом, але кожна відповідно до сутності, за якою вона іменується, [то варто визнати, що] усе виникає на основі субстрату і форми. Отже ясно, що виникаюче виникає з зазначених [начал]... Що стосується природи основи, то вона пізнавана за аналогією: як відноситься мідь до статуї, або дерево до ложа, або матеріал і безформене [речовина] ще до прийняття форми до всього, що має форму, так і вона відноситься до сутності, до визначеного й існуючого предмета (Фізика, 190 b-191 а).

[ЧОТИРИ РОДИ ПРИЧИН]

А про причини говориться в чотирьох значеннях: одною такою причиною ми вважаємо сутність, або суть буття речі (адже кожне «чому» зводиться в остаточному підсумку до визначення речі, а перше «чому» і є причина і начало; іншою причиною ми вважаємо матерію, або субстрат; третьою – те, відкіля початок руху; четвертою – причину, протилежну останній, а саме «те, заради чого», або благо (тому що благо є мета усякого виникнення і руху) (Метафіз., 983 а).

Причиною називається [1] той зміст речі, з чого вона виникає; наприклад, мідь - причина статуї і срібло – причина чаші, а також їхні роди суть причини; [2] форма або прообраз, а це є визначення суті буття речі, а також роди форми, або прототипу (наприклад, для октави – відношення двох до одного і число взагалі, складові частини визначення; [3] те, звідкіля бере перший свій початок зміна або перехід у стан спокою; наприклад, порадник є причина, і батько – причина дитини, і взагалі те, що виробляє є причина виробленого, і те, що змінює – причина того, що змінюється; [4] ціль, тобто те, заради чого, наприклад, ціль прогулянки – здоров'я (Метафізика, 1013 а).

[ПЕРШОДВИГУН]

Якщо ж необхідно, щоб усе, що рухається приводилося в рух чимось іншим, то повинний бути перший двигун, який не рухається іншим, і якщо він перший, то в іншому немає необхідності (адже неможливо, щоб те, що рухає і рухається іншим складало нескінченний ряд, тому що в нескінченному ряді немає першого). І от якщо, таким чином, усе що рухається приводиться в рух чимось, а перший двигун не приводиться в рух [нічим] іншим, то необхідно, щоб він надавав руху сам собі (Фізика, 256 а).

З наступного також стане ясно, що першому двигунові необхідно бути єдиним і вічним. Адже ми довели [гл. 1], що рух повинний існувати завжди. Але якщо він існує завжди, він необхідно повинен бути безперервним, оскільки існуюче безперервне, а слідуючи одне за одним не неперервне. Але в такому випадку, якщо воно неперервне, воно одиничне. Єдиним же буде [рух], спричинений одним двигуном в одному рухомому [предметі], тому що, якщо він буде рухати один раз одне, другий раз інше, рух у цілому не буде безперервним, а послідовним (Фізика, 259 а).

...ясно, що нерухомий перший двигун не може мати величини, тому що якщо він має величину, йому необхідно бути або конечним або нескінченним. Що нескінченне не може мати величини, було доведено раніш, у [перших] книгах «Фізики», а що кінцеве не може мати безкінечної сили і що неможливо чому-небудь приводитися в рух кінечною тривалістю нескінченного часу, це доведено тепер... А перший двигун рухає вічним рухом протягом нескінченного часу. У такий спосіб ясно, що він неподільний, не має ні частин, ні будь-якої величини (Фізика, 267 Ь).

Аристотель. Метафізика // Соч 4 т - М, 1975 - Т. 1. - С. 70, 146, 157, 189;




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 21 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Структура залікового кредиту з курсу | ФІЛОСОФІЯ АРІСТОТЕЛЯ | КОРОТКИЙ СЛОВНИК ТЕРМІНІВ | ЗРАЗОК ТЕСТОВОГО ЗАВДАННЯ | Предмет філософії | Ортега-і-Гассет X. Що таке філософія? – М. 1991. - С. 77, 86-87, 97-99. | Гуссерль Е. Криза європейських наук і трансцендентальна феноменологія // Вопр. философии. – 1992. – №7. – С. 138 – 140. | Хайдеггер М. Основні поняття метафізики // Хайдеггер М. Час і буття. - М, 1993 - С. 327– 333. | Рассел Б. Історія західної філософії. – 2-е вид. – Новосибірськ, 1999. – С. 11– 12. | Ксенофонт. Спогади про Сократа. - М., 1993. - С. 119 – 123. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав