Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ШАФИ - КУПЕ

1. Загальні положення: 1.1. До роботи на деревообробному обладнанні допускаються учні, які пройшли вступний та первинний інструктажі з охорони праці, знають безпечні умови праці і мають допуск до роботи на ньому. 1.2. Столяр повинен виконувати лише ту роботу, з якої пройшов інструктаж і на яку видано, завдання. 1.3. Робоче місце столяра повинно бути обладнане верстаком. 1.4. Інструмент повинен зберігатися у спеціальних ящиках і шафах. 1.5. Робота несправним інструментом забороняється. 1.6. Все обладнання у майстерні повинно бути справним і надійно закріпленим. 2. Вимоги безпеки праці перед початком роботи: 2.1. Одягніть спецодяг, застебніть його на всі ґудзики, сховайте волосся під головний убір. 2.2. Уважно огляньте робоче місце, приберіть усі зайві предмети. Робочий інструмент, пристосування і матеріал розташуйте у зручному і безпечному для користування порядку, перевірите справність інструменту. 2.3. Необхідно перевірити: - наявність і справність захисних огороджень і пристосувань; - надійність кріплення заземлюючих дротів, справність ріжучого інструменту. 3. Вимоги охорони праці під час роботи на верстатах: 3.1. Під час роботи на верстатах забороняється загромаджувати матеріалом основні проходи.

3.2. При пилянні коротких заготовок необхідно застосувати штовхач, який виключає доторкання рук до пиляльного диска.

3.3. На круглопилкових верстатах повинні бути кігтьовий захист та розклинюючий ніж.

3.4. Забороняється виконувати гальмування обертаючих частин верстата і деталей рукою чи будь – якими іншими предметами.

3.5. Дискові пилки повинні бути правильно заточеними, розведеними та без тріщин і пошкоджених зубців.

3.6. При ввімкненому верстаті забороняється: спиратися на станину чи торкатися руками рухомих частин верстата, закріплювати огородження, змащувати механізми, прибирати відходи, поправляти чи витягати застряглі матеріали та виконувати інші дії, які можуть привести до травмування.

4. Вимоги охорони праці при роботі електроінструментом:

4.1.При ввімкненому в мережу електроінструменті забороняється:
- вимірювати оброблювані деталі;
- передавати деталі через працюючого;
- прибирати стружку і змащувати інструмент;
- регулювати встановлення ріжучого інструмента і міняти його;
- братися за патрон для його зупинки;
- вставляти в патрон чи виймати з патрона ріжучий інструмент до повного припинення його обертання.
- працювати електроінструментом на висоті не більше 1,3 м з підмостків чи риштувань, які не мають огорожі;
4.2. При перервах в подачі електроенергії і при тимчасовій перерві в роботі з якихось причин, слід негайно вимкнути електроінструмент з мережі.
4.3. Оброблюваний матеріал слід зручно розташовувати на робочому місці, а дрібні деталі при їх обробці надійно закріплювати в затискних пристроях.
4.4. При роботі деревообробними електроінструментами необхідно унеможливити потрапляння під ріжучі частини інструментів, цвяхів, болтів та інших металевих предметів.
4.5. Щоб запобігти перегріву інструменту, необхідно періодично перевіряти температуру на поверхні корпусу інструмента, вона не повинна перевищувати 65 ̊С.
4.6. Під час роботи переносним електроінструментом стежити за кабелем живлення (не допускати його скручування, та попадання в зону різання).
4.7. Не виконувати часткового розбирання і регулювання різального інструменту, не вимкнувши електроінструмент з мережі живлення. Не переходити з однієї ділянки роботи на іншу з не вимкненим електроінструментом.

5. При роботі на круглопилкових верстатах:

5. 1. При поздовжньому розпилюванні верхньою частиною пилки її нижня частина повинна бути закрита під столом суцільною огорожею чи двома запобіжними щитами; позаду пилки повинен бути встановлений розклинюючий ніж. Відстань між лезом ножа і зубцями пилки не повинна перевищувати 10 мм. 5.2. Якщо поздовжнє розпилювання ведеться нижньою частиною пилки, то вся її неробоча частина повинна бути закрита запобіжним ковпаком. Нижня частина пилки закривається огорожею, що не заважає роботі. 5.3. Вся верхня частина пиляльного диска повинна бути огороджена захисним кожухом, що відкриває лише ту частину пиляльного диска, яка бере участь у пилянні. 5.4. На каретці або супорті повинні бути вставлені щитки, що перешкоджають вильоту матеріалу. Для штовхання каретки чи супорта необхідно застосовувати рукоятки, що дозволяють працюючому не вводити руки у небезпечну зону верстата.

6. При роботі на фугувальному верстаті:

6.1. При роботі на фугувальному верстаті працюючі повинні оберігати себе від потрапляння пальців рук у щілину між столом і обертовим інструментом.

6.2. Особливу увагу слід приділяти міцності і надійності кріплення ножів, що запобігає їх вильоту і ламанню. Міцність кріплення ножів необхідно постійно перевіряти. 6.3. При встановленні спрямовуючих лінійок неробоча частина вала між столами повинна бути закритою. При обробці предметів, довших за стіл верстата, обов'язково застосовуються підтримуючі підставки. 6.4. При струганні предметів довжиною меншою 40 см і товщиною 3 см необхідно користуватися спеціальними притискними колодками. Працювати без колодок небезпечно.

7. При роботі на шліфувальному верстаті:

7.1. При роботі на шліфувальному верстаті слід користуватися упором. 7.2. Особливу увагу слід приділяти якості склеювання стрічки та її натягу. 7.3. Слідкуйте, щоб руки та інші частини тіла не потрапляли в зону руху шліфувальної стрічки

8. При роботі ручними інструментами: 8.1. Ручки столярних інструментів не повинні мати тріщин, сколів та інших дефектів, та повинні бути гладенькими, виготовленими з міцної і в'язкої деревини, і надійно закріпленими. 8.2. Столярні верстаки повинні бути міцними і стійкими та мати ящики чи шафи для інструментів.8.3. Надійно закріплюйте оброблювальний матеріал (деревину) у затискних лещатах столярного верстака.8.4. Користуйтеся тільки справним, добре налагодженим і загостреним інструментом. Використовуйте інструмент тільки за призначенням.8.5. Працюйте лучковою пилкою тільки після того, як переконаєтеся, що полотно добре розведене, натягнене і надійно закріплене. 8.6.Технологічні операції стругання довбання, свердління і різання виконуйте на верстаку використовуючи затискні пристрої і упори.8.7. Забороняється розміщувати руки, в зоні різання, стругати заготовку тримаючи в руці чи на коліні.8.8. Очищайте рубанок, шерхебель, фуганок від стружки дерев’яними клинами.8.9. Не допускайте захаращування верстака відходами та стружкою.




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 20 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Мал.1. Шафи – купе із плит MDF та ДВП | Мал.1.1.2. Шафа - купе з плит ДСП на всю висоту приміщення | Мал.1.2.4. Штангенциркуль та циркуль. | Мал.1.2.9. Рубанок та набір стамесок. | Вибір матеріалів для виготовлення шафи - купе | Залежно від призначення ДВП діляться на два типи: м'які і тверді. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав