Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Види норм витрат праці, їх класифікація та визначення.

Читайте также:
  1. Puc. 2. Класифікація ринків за призначенням і структурою
  2. Аналіз витрат і собівартості продукції рослинництва
  3. Аналіз витрат на виробництво продукції
  4. Аналіз витрат на гривню товарної продукції
  5. Аналіз динаміки та структури операційних витрат страхових компаній
  6. Аналізу прямих матеріальних витрат
  7. Аудит витрат діяльності
  8. Бюджет адміністративних витрат
  9. Бюджет витрат на придбання матеріальних ресурсів
  10. Бюджет загальновиробничих накладних витрат

Об'єктивно існують дві форми витрат праці: витрати робочого часу і витрати робочої сили (фізичної і нервової енергії). Відповідно до цього можна визначити норми витрат робочого часу і норми витрат енергії робітників.

Норми витрат робочого часу встановлюють час для виконання одиниці роботи одним або декількома робітниками.

До норм витрат робочою часу відносяться: норми тривалості виконання робіт, норми часу (трудомісткість операцій) і норми чисельності.

Норма тривалості визначає час за який може бути виконана одиниця роботи на одному верстаті (агрегаті) або на одному робочому місці. Цей час включає тривалість технологічного впливу на предмет праці і величину об'єктивно неминучих перерв, які припадають в середньому на одиницю роботи. Норма тривалості вимірюється в одиницях часу: хвилинах, годинах.

Норма часу (трудомісткості операції) визначає необхідні витрати часу одного або декількох робітників на виконання одиниці роботи, або виготовлення одиниці продукції по даній операції. Ці витрати залежать не тільки від тривалості операції, але й від кількості робітників, зайнятих її виконанням. Норма часу вимірюється в людино-хвилинах (людино-годинах), тобто двомірною величиною (тоді як норма тривалості – величина одновимірна).

У порівнянні з нормами витрат робочого часу норми витрат фізичної і нервової енергії робітників досліджені в значно меншій мірі. Ці норми можуть характеризуватися темпом роботи, мірою зайнятості робітників, показниками стомлення і т. под. З існуючих нормативних матеріалів для характеристики норм витрат енергії робітників найбільше підходять норми тяжкості праці. Під тяжкістю праці розуміється сумарний вплив всіх чинників трудового процесу на організм людини. Тяжкість праці залежить від її інтенсивності і від стану виробничого середовища (санітарно-гігієнічних і естетичних умов праці). Норми тяжкості праці регламентують припустимі навантаження на організм працюючих, тому вони використовуються для обґрунтування часу на відпочинок, встановлення компенсацій за несприятливі умови праці і т. под.

Результати їх діяльності висловлюються кількістю виробленої продукції або певним обсягом виконаних робіт. Тому до норм результатів праці, передусім, слід відносити норми виробітку і нормовані завдання.

Класифікація норм праці за їх змістом




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 124 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав