Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Небезпека враження людини електричним струмом

Читайте также:
  1. Аналіз сутності та динаміка розвитку людини на різних етапах її життєвого шляху
  2. Біосфера як природне середовище для людини
  3. Виникнення знань, що узагальнювали життєдіяльність людини та фіксували досвід взаємодії з природою.
  4. Відкритий міжнародний університет розвитку людини
  5. Вкажіть, у відповіді під котрим номером правильно вказано підходи до визначення прав людини
  6. ВОЛЯ І ВОЛЬОВІ ДІЇ ЛЮДИНИ
  7. Вплив ЕМП на організм людини
  8. Горіння – це хімічна реакція сполучення горючої речовини з повітрям, яка супроводжується виділенням надмірного тепла та інших газоподібних продуктів, небезпечних для життя людини.
  9. Джерела міжнародного права прав людини.
  10. Дія алкоголю на організм людини

2.3. Небезпека пожежі.

2.4. Психофізіологічні небезпечні та шкідливі виробничі фактори

· перенапруження зорового аналізатора;

· нервово - емоційні перевантаження.

 

* - У загальному вигляді по кожному з наведених планах параграфів (2.1…2.4.) потрібно розглянути:

- охарактеризувати джерело небезпечного або шкідливого виробничого фактору;

- визначити реальні значення небезпечного або шкідливого виробничого фактору (карта умов праці, паспорт на обладнання, данні лабораторних вимірів, інженерні розрахунки);

- вказати нормативні документи та визначити нормативні значення (ГДР, ГДК) небезпечного або шкідливого виробничого фактору;

- провести порівняльний аналіз реальних і нормативних значень;

- розглянути заходи по забезпеченню охорони праці які внесені в конструкції технологічного обладнання, або є невід’ємною частиною технологічного процесу.

4. Методичні вказівки щодо виконання розділу "Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях"

4.1. Методичні вказівки щодо вступу.

У вступі до даного розділу слід вказати підприємство (організацію) на базі якої виконується (буде реалізовано) дипломний проект та місце його знаходження. Коротко пояснити об'єкт дослідження (офіс, проектний зал або кімната, кабінет, аудиторія, учбова лабораторія, комп’ютерний клас, тощо) який проектується (експлуатується). Дати його основні характеристики та викласти основні вимоги до нього з точки зору охорони праці та безпеки в умовах надзвичайних ситуацій.

Обсяг до 0,5 сторінки.

4.2. Загальна характеристика організації виробництва, техніки, технології в з точки зору охорони праці.

Завданням розділу є аналіз виробничих умов, або технологічних процесів, або робочих місць на предмет виявлення можливих причин травматизму, профзахворювань, перенавантаження людини. В даному розділі, в залежності від теми дипломного проекту, слід розглянути характеристики виробничого приміщення, при виконанні роботи (технологічному процесі), або дати основні характеристики виробничого приміщення (офіс, проектний зал або кімната, кабінет, аудиторія, учбова лабораторія, комп’ютерний клас, тощо), що проектується. У більшості випадків на підприємствах (офісах, лабораторіях), що проектуються (експлуатується), джерелом живлення для технологічного обладнання є електрична мережа виробничих приміщень. У зв'язку з цим умови експлуатації технологічного обладнання у більшості випадків визначають безпеку обслуговування і надійність роботи об'єкта в цілому.

Обсяг 2,5…3,5 сторінки.

4.2.1. Методичні вказівки з характеристики технології та організації виробництва, з точки зору охорони праці у виробничому приміщенні (офіс, проектний зал або кімната, кабінет, аудиторія, учбова лабораторія, комп’ютерний клас, тощо), при експлуатації технологічного обладнання - план № 1. Якщо в дипломному проекті в якості об’єкту досліджень розглядається технологічний процес або робочі операції, в яких бере участь студент, тоді повинні бути виявлені і проаналізовані найбільш небезпечні робочі місця і ділянки робіт, де необхідне для цього технологічне обладнання встановлено. В залежності від конкретних умов виробництва можна проводити аналіз робочого місця з обслуговування виробничого обладнання у виробничому приміщенні. За узгодженням з викладачем обираються одна-дві найбільш специфічні і цікаві операції технологічного процесу розробки інноваційного продукту. Для цього необхідно, крім відомостей безпосередньо по технологічному обладнанню, необхідно вказати фактори, які характеризують приміщення в якому воно експлуатується. До них відноситься вид (офіс, проектний зал або кімната, кабінет, аудиторія, учбова лабораторія, комп’ютерний клас, тощо) та план приміщення – рисунок, де розташовано технологічне обладнання (об’єм і площа, кількість працюючих, розташування обладнання та робочих місць, освітлення (природне та штучне), наявність вентиляції, тип підлоги (проводить струм, не проводить струм), наявність, наявність металевих конструкцій, з'єднаних із землею, наявність пилу, який проводить струм. Приступаючи до аналізу, дипломник повинен дати характеристику обчислювальної техніки та середовища програмування (стандартні, нестандартні) які використовуються при написанні програмного продукту.

При цьому необхідно встановити на відповідність вимогам нормативних документів об’єму і площі приміщення на 1 працівника та правильність розташування технологічного обладнання.

4.2.2. Методичні вказівки з характеристики організації виробництва, техніки, технології в з точки зору охорони праці при проектуванні нового виробничого приміщення – план №2. Якщо в дипломному проекті розглядається проект нового виробничого приміщення то необхідно вказати фактори, які характеризують дане виробниче приміщення з точки зору охорони праці. За узгодженням з викладачем розробляється план виробничого приміщення. До них відноситься вид (офіс, проектний зал або кімната, кабінет, аудиторія, учбова лабораторія, комп’ютерний клас, тощо) та план приміщення – рисунок. При проектуванні підлоги, відділки та фарбування інтер'єру підприємства, слід користуватися вказівками Правил.

При розробці плану визначається кількість працюючих, об’єм і площа приміщення на 1 працюючого в найбільш чисельну зміну, обґрунтовується вибір техніки, технології, організації виробництва з точки зору охорони праці, розташування обладнання та робочих місць з урахуванням вимог нормативних документів. При цьому необхідно враховувати наступні основні вимоги:

· технологічне обладнання необхідно розміщувати таким чином, щоб забезпечити потоковість виробничого процесу;

· розміщення технологічного устаткування повинно гарантувати зручність та безпеку праці, можливість монтажу, демонтажу та ремонту устаткування. Фронт обладнання з органами керування повинен бути прямолінійним;

· необхідно передбачати місця для меж операційного накопичення продукції та напівфабрикатів (віддрукованих або сфальцьованих аркушів, сфальцьованих брошур, палітурок, сторонок і т. ін.);

· приміщення зі значним виділенням шкідливих газів, пари, пилу, з надлишками тепла, або шуму слід розміщати в окремих ізольованих приміщеннях біля зовнішніх стін переважно одноповерхових будівель і споруд. При необхідності розташування таких виробництв в багатоповерхових будівлях їх слід розміщати на верхніх поверхах, якщо це допускають умови технологічного процесу.

4.3. Загальні методичні вказівки щодо аналізу умов праці.

Аналіз умов праці є першою частиною розділу де розглядаються аналіз потенційних небезпек та розробка заходів по покращенню (нормалізації) умов праці. Завданням цієї частини розділу є аналіз виробничих умов, технологічних процесів, технологічного обладнання, робочих місць на предмет виявлення можливих причин травматизму, профзахворювань, перенавантаження людини.

У даному матеріалі слід навести аналіз небезпек та шкідливих умов праці та зробити висновок про прийнятих у проекті рішеннях. Повинні бути виявлені і проаналізовані основні можливі (потенційні) фактори технологічних процесів, робочих місць і ділянок робіт, де буде експлуатуватися технологічне обладнання при розробці інноваційного продукту. Для того щоб людина могла виконувати роботу безпечно, без шкоди для здоров'я, без фізичної та нервової перевтоми і з високою продуктивністю, умови праці повинні відповідати певним вимогам: психологічним, фізіологічним, ергономічним і технічним. Вимоги до умов праці характеризуються як вимоги безпеки праці.

Вимоги безпеки встановлюється для небезпечних і шкідливих виробничих факторів, для виробничого обладнання (як загальні, так і для окремих його типів і видів), для виробничих процесів, для засобів захисту працюючих, а також для самих працюючих. Небезпечні та шкідливі виробничі чинники відповідно до ГОСТ 12.0.003-74 за природою дії поділяються на 4 групи: фізичні, хімічні, біологічні та психофізіологічні.

Основні фізичні фактори:

- рухомі машини і механізми; рухомі частини виробничого обладнання; пересувні заготовки, вироби, матеріали; конструкції, що руйнуються; підвищений тиск в середині технологічного обладнання (гідропривід, пневмопривід);

- підвищена або знижена температура поверхонь обладнання, матеріалів;

- підвищена або знижена температура повітря, його вологість і рухливість;

- підвищений рівень вібрацій, шуму, інфразвуку та ультразвуку;

- підвищений рівень випромінювань (ультрафіолетових, інфрачервоних, електромагнітних, лазерних, іонізуючих);

- електронебезпека;

- недостатня освітленість і підвищена яскравість світла;

- гострі кромки та нерівності на поверхнях обладнання.

Хімічні небезпечні та шкідливі виробничі фактори

- за агрегатним станом: аерозолі(пил, пари), гази;

- за характером дії: токсичні; подразнюючі; сенсибілізуючі; канцерогенні; мутагенні;

- за шляхом проникнення в організм людини через: органи дихання; шлунково-кишковий тракт; шкірні покриви і слизові оболонки.

Психофізіологічні небезпечні та шкідливі виробничі фактори

- фізичні перевантаження (статичні, динамічні);

- нервово-психічні перевантаження (розумове перенавантаження, перенавантаження зорових аналізаторів; монотонність праці; емоційні перенавантаження).

У загальному вигляді аналіз умов праці рекомендується виконувати в такій послідовності.

1. На основі аналізу об’єкту дослідження і його технічної характеристики (технологічного процесу, що проектується або робочого місця, де буде проектуватися (використовуватися) інноваційний продукт) виявляються потенційні небезпечні та шкідливі виробничі фактори, визначається можливий їх рівень або концентрація, тривалість, природа і характер дії.

2. На основі діючих нормативних документів встановлюється їх гранично допустимі рівні (ГДР), гранично допустимі концентрації (ГДК) або межі зміни для конкретних умов проекту.

3. Шляхом зіставлення проектованих або очікуваних рівнів і концентрацій з їх ГДР (або ГДК), або іншими нормативами робиться висновок щодо їхньої небезпеки чи шкідливості і висновок необхідності технічних, організаційних та інших заходів щодо усунення або зниження їх впливу на працюючих, та недопущення надзвичайних (аварійних) ситуацій.

Обсяг 5…7 сторінок.

4.3.1. Методичні вказівки з аналізу умов праці на робочих місцях що створюються технологією (обладнанням) під час експлуатації (у виробничих або адміністративних приміщеннях) - план № 1. Спочатку, в залежності від характеристики виробничого приміщення, характеристики робочого місця, ступеня тяжкості виконуваних робіт визначають допустимі та оптимальні параметри мікроклімату для теплого і холодного періоду року.

Потім досліджують, які небезпечні й шкідливі виробничі фактори, які супроводжують процес написання програмного продукту та обладнання, що застосовується (шум, випромінювання, відповідно до прийнятої класифікації), встановлюють якісні і кількісний характеристики виявлених факторів. Результати аналізу супроводжуються необхідними розрахунками і поясненнями. Для всіх видів встановлених небезпек і шкідливості визначають допустимі значення і висвітлюють вплив на організм людини.

Після цього встановлюються нормовані значення освітленості для природного та штучного (за необхідності - сумісного) освітлення в залежності від виду роботи, ступеня її точності і розмірів об'єктів розрізнення (як об'єкт розрізнення може бути предмет або його частина, точка, риска, штрих, лінія, що утворює букву і т.п.), яскравості фону і контрасту об'єкта з фоном (для штучного освітлення). Вибирається вид природного та система штучного освітлення, джерело електричного світла, розробляється основні вимоги до раціонального штучного освітлення на робочих місцях.

Досліджуються фактори, які можуть становити небезпеку враження людини електричним струмом і стати джерелом (причиною) пожежі: обладнання, електроустановки та мережі, матеріали та речовини, що застосовуються і т.д.; розглядаються умови небезпечного прояву цих факторів.

Розглядається також характер психофізіологічного впливу обчислювальної техніки, характеру роботи, що виконується, стану виробничого середовища на організм людини на робочому місці.

З урахуванням наведених вихідних даних і виявлених конкретних небезпек та шкідливих умов, які супроводжують процес написання програмного продукту та обладнання, що застосовується, необхідно визначити розрахунками або вимірюваннями їх якісну і кількісну характеристику.

Для кожного із проаналізованих вище факторів, на основі діючих нормативних документів встановлюється їх гранично допустимі рівні (ГДР), або межі зміни для конкретних умов експлуатації.

Шляхом зіставлення проектованих або очікуваних рівнів і концентрацій з їх ГДР, або іншими нормативами робиться висновок щодо їхньої небезпеки чи шкідливості і висновок необхідності технічних, організаційних та інших заходів щодо усунення або зниження їх впливу на працюючих, та недопущення надзвичайних (аварійних) ситуацій.

4.3.2. Методичні вказівки з аналізу потенційних небезпек і шкідливих факторів, що створюються при проектуванні нового виробничого (адміністративного) приміщення - план № 2. Спочатку, в залежності від характеристики запроектованого виробничого приміщення, потенційних характеристик робочих місць, ступеня тяжкості виконуваних робіт визначають допустимі та оптимальні параметри мікроклімату для теплого і холодного періоду року.

Виявляються й аналізуються фактори, які можуть бути можливим джерелом травмування: рухомі машини та механізми, рухомі частини обладнання, конструкції, що руйнуються і т.п.

Після цього встановлюються нормовані значення освітленості для природного та штучного (за необхідності - сумісного) освітлення в залежності від виду роботи, ступеня її точності і розмірів об'єктів розрізнення (як об'єкт розрізнення може бути предмет або його частина, точка, риска, штрих, лінія, що утворює букву і т.п.), яскравості фону і контрасту об'єкта з фоном (для штучного освітлення). Вибирається вид природного та система штучного освітлення, джерело електричного світла, розробляється основні вимоги до раціонального штучного освітлення на робочих місцях.

Потім досліджують, які небезпечні й шкідливі виробничі фактори, які будуть супроводжувати технологічний процес та обладнання, що застосовується при проектуванні новоговиробничого або адміністративного приміщення(шум і вібрація, виробничі випромінювання, пил, гази, пари, хімічні речовини,та ін. відповідно до прийнятої класифікації), виявляють їхні можливі джерела.

Досліджуються фактори, які можуть становити потенційну небезпеку враження людини електричним струмом і стати джерелом (причиною) пожежі: обладнання, електроустановки та мережі, матеріали та речовини, що застосовуються і т.д.; розглядаються умови небезпечного прояву цих факторів.

Для кожного із проаналізованих вище факторів, на основі діючих нормативних документів встановлюється їх гранично допустимі рівні (ГДР), або межі зміни для конкретних умов експлуатації. З урахуванням наведених вихідних даних і виявлених конкретних небезпек та шкідливих умов, які супроводжують технологічний процес та обладнання, що застосовуєтьсяпри проектуванні нового підприємства або цеха (ділянки), необхідно визначити розрахунками або вимірюваннями їх якісну і кількісну характеристику.

Шляхом зіставлення проектованих або очікуваних рівнів і концентрацій з їх ГДР, або іншими нормативами робиться висновок щодо їхньої потенційної небезпеки чи шкідливості і необхідності технічних, організаційних та інших заходів щодо усунення або зниження їх впливу на працюючих.

 

4.4. Загальні методичні вказівки щодо заходів з охорони праці та безпеки в умовах надзвичайних ситуацій.

На основі проведеного аналізу умов праці в даній частині розділу необхідно розробити заходи, що виключають прояв небезпечних і шкідливих виробничих факторів або обмежують їх в межах допустимих норм або розглянути заходи по забезпеченню охорони праці які внесені в конструкції технологічного обладнання. Вибір заходів, що забезпечують безпеку і нешкідливість, повинен бути оптимальним з точки зору охорони праці, економічних витрат, маси і габаритів технологічного обладнання, продуктивності праці, зручності експлуатації та ін.

У зміст повинні входити заходи щодо виробничої санітарії і безпеки технологічних процесів, пожежної безпеки, ергономіки, технічної естетики, охорони довкілля, цивільного захисту. Запроектованаорганізація виробництва, техніка, технологіяповинні повністю відповідати вимогам діючих в Україні нормативних документів.

Нижче наводяться приклади можливих заходів для різних напрямків тематики з основних розділів охорони праці.

4.4.1. Приклади можливих заходів з охорони праці при експлуатації технологічного обладнання – план №1. Дана тема за змістом повинна відповідати прийнятому напрямку аналізу умов праці (див. 2.3.1.), тобто заходи розробляються або для робочого місця по безпосередньому обслуговуванню технологічного обладнання, або робочого місця з обслуговування виробничого обладнання в приміщенні, де технологічне обладнання яке експлуатується встановлено.

Заходи щодо виробничої санітарії:

заходи для забезпечення нормальних мікрокліматичних умов;

- способи забезпечення чистоти повітряного середовища;

- раціональне освітлення робочого місця (природне, штучне);

- способи та засоби захисту від електромагнітних випромінювань ВЧ та УВЧ діапазону;

- захист від шуму, вібрація, ультразвуку:

· усунення або зниження шуму та вібрації в їх джерелах;

· звукоізоляція та віброізоляція вузлів і окремого устаткування;

· звукоізоляція робочих місць і приміщень;

· застосування засобів звукопоглинання;

· будівельно-планувальні заходи.

- захист від інших видів випромінювань;

- застосування засобів індивідуального захисту.

Заходи з техніки безпеки

- захист від травмування рухомими машинами та механізмами, рухомими частинами виробничого обладнання;

- захисні огородження, блокування і сигналізація, які мають забезпечити:

а) захист від випадкового дотику до струмоведучих частин;

б) захист очей, рук і всього тіла від механічних та інших впливів устаткування, що експлуатується (наприклад, частинами, що рухаються і обертаються);

в) захист обслуговуючого персоналу від попадання під небезпечну напругу при відкриванні кришок, дверей, зняття кожуха, а також при вийманні або висуненні блоків із системних блоків обчислювальної техніки (навести малюнок захисного огородження, а також схему блокування та сигналізації і пояснити принцип її роботи), передбачити написи або знаки, попереджуючі про небезпеку;

- захист від руйнування ємностей, що знаходяться під підвищеним або зниженим тиском;

- заходи захисту від ураження електричним струмом (занулення, захисне відключення, забезпечення недоступності, застосування малих напруг і т.д.);

Заходи щодо пожежної безпеки:

- використання конструктивних елементів з негорючих і важкозаймистих матеріалів.

- тепловідвід, охолодження окремих елементів;

- вибір стандартної апаратури електрозахисту і плавких запобіжників;

- висвітлити пожежну профілактику електроустановок: якщо в приміщеннях знаходяться матеріали і речовини, схильні до займання чи утворення вибухонебезпечної суміші з повітрям, зробити вибір типу виконання електрообладнання, рівня і виду вибухозахисту відповідно, спосіб прокладки проводів і кабелів;

- за наявності процесів, що супроводжуються утворенням зарядів статичної електрики, розглянути комплекс заходів, що забезпечують зниження небезпеки вибуху або пожежі від іскрового розряду;

- розглянути засоби гасіння пожеж, яка застосовується апаратура і прилади (тип, кількість, розміщення);

- розглянути засоби зв'язку та сигналізації, що забезпечують сповіщання про початок пожежі у виробничому приміщенні;

- інші необхідні заходи.

4.4.2. Приклади можливих заходів з охорони праці, які передбачаються в конструкціях запропонованого технологічного обладнання при проектуванні нового виробничого або адміністративного приміщення - план №2. Дана тема за змістом повинна відповідати прийнятому напрямку аналізу небезпечних і шкідливих виробничих факторій (див. 2.3.2), що створюються технологічним обладнанням при його експлуатації, тобто заходи розробляються для запропонованого технологічного обладнання під час його роботи та обслуговування. Вони повинні забезпечувати або підвищувати його безпеку (за будь-яких режимів роботи, в т.ч. аварійних).

При проектуванні нового виробничого приміщення поліграфічного підприємства, складу, магазину,відділу редакції необхідно.

Заходи щодо виробничої санітарії:

- вказати правила, на основі яких розробляються безпечні методи роботи;

- обґрунтувати необхідність застосування вентиляції: загальнообмінної і місцевої, штучної і природної; витяжної та припливної;

- визначити необхідну кратність обміну повітря, а також розробити вимоги до виконання вентиляції;

- розробити правила зберігання матеріалів, що використовуються, знищення або збору відходів;

- вибрати індивідуальні захисні засоби та розробити правила особистої гігієни;

При розробці заходів з промислової санітарії необхідно виконати вимоги правил щодо температури, вологості й руху повітря у виробничих приміщеннях, передбачити захист від перегріву і переохолодження. Треба розробити способи виявлення і видалення шкідливих домішок з повітря. Необхідно обрати вид освітлення, джерело світла, тип світильника, визначити освітленість робочого місця у відповідності з нормами. Визначити розміри пройомів для світла. Необхідно розробити способи захисту від впливу на людину шуму, вібрацій, ультразвуку, електромагнітних випромінювань і т.п.

Заходи з техніки безпеки:

- спільні заходи з електробезпеки (застосування малих напруг, захисне розділення мереж, профілактика пошкодження ізоляції, забезпечення недоступності струмоведучих частин, занулення, захисне заземлення, захисне відключення, захисні міри при роботі з ручним приладом і т.п.);

- заходи, що забезпечують безпеку при обслуговуванні систем, що працюють під тиском, і вакуумних приладів;

- заходи відведення або нейтралізації зарядів статичної електрики;

- планування обладнання, проходів і проїздів;

- підйомно-транспортне обладнання,що використовується;

- заходи запобігання порушення надійності кріплення друкарських форм, циліндрів, паперового полотна, при друці;

- заходи по захисту від ураження світловим або тепловим випромінюванням технологічного обладнання;

- безпечний спосіб подачі (установки) матеріалів (заготовок) в робочу зону і видалення обробленого матеріалу;

- застосування спеціального інструменту;

- застосування спеціальних пристроїв;

- застосування дистанційного управління;

- заходи безпеки при механізації та автоматизації виробничих процесів;

- безпечна організація робочого місця (стаціонарного і нестаціонарного);

- застосування запобіжних пристроїв:

а) відключення напруги з метою усунення небезпеки;

б) що попереджують травмування внаслідок порушення нормальної роботи механічного обладнання;

в) що попереджують розрив судин які працюють під тиском;

- застосування сигналізації, кольорів і знаків безпеки тощо;

Заходи щодо пожежної безпеки:

- вибрати необхідну мінімальну межу вогнестійкості частин будівлі або споруди, протипожежні розриви між будівлями, найбільшу допустиму кількість поверхів і площу підлоги між протипожежненими стінами;

- описати шляхи евакуації з виробничих приміщень, вказавши при цьому найбільшу допустима відстань до виходу і найменшу ширину проходів;

- висвітлити пожежну профілактику електроустановок: якщо в приміщеннчх знаходяться матеріали і речовини, схильні до займання чи утворення вибухонебезпечної суміші з повітрям, зробити вибір типу виконання електрообладнання, рівня і виду вибухозахисту відповідно, спосіб прокладки проводів і кабелів;

- за наявності процесів, що супроводжуються утворенням зарядів статичної електрики, розробити комплекс заходів, що забезпечують зниження небезпеки вибуху або пожежі від іскрового розряду;

- обрати та обґрунтувати засоби гасіння пожеж, яка застосовується апаратура і прилади (тип, кількість, розміщення);

- обрати засоби зв'язку та сигналізації, що забезпечують сповіщання про початок пожежі у виробничому приміщенні;

 

Список використаної та рекомендованої літератури

1. Охорона праці в галузі телекомунікацій. Навчальний посібник/ С.А. Гавриш, А.С. Гавриш – К.: НТУУ «КПІ», 2011. – 440 с.

2. Основи охорони праці: Підручник. 2-ге видання / К.Н.Ткачук, М.О.Халімовський, В.В.Зацарний та ін. – К.: Основа, 2006 – 448 с.

3. Охрана труда в полиграфии: учеб. для полигр. вузов / И. М. Чижевский, Г. Б. Куликов, Ю. А. Сидорин; ред. И. М. Чижевский. - 2-е изд., перераб. - М.: Книга, 1988. - 318 с.: ил.

4. Решетов Е.Т. Охрана труда в полиграфии: Справ. пособие.-2-е изд, доп.-М: Книга,1987.-239 c.

5. Справочник по охране труда на промышленном предприятии. К., «Техника», 1991.

6. Охрана труда в машиностроении. Под. ред. Е.Я.Юдина, С.В.Белова. – М.: Машиностроение, 1983.

7. Гігієна праці та виробнича санітарія. Трахтенберг І.М. та ін. К., 1997.

8. Кострюков В.А. Примеры расчета по отоплению и вентиляции, ч.1. Отопление, ч.П. Вентиляция. М., Стройиздат, 1964.

9. В.Ц.Жидецкий, В.С.Джигирей Практикум з охорони праці - Львів: Афіша, 2000 р.

10. НПАОП 0.00-1.28-10 «Правила охорони праці під час експлуатації електронно-обчислювальних машин».

11. ДНАОП 0.00-1.31-99 «Правила охорони праці під час експлуатації електронно-обчислювальних машин».

12. Электробезопасность на промышленных предприятиях. Справочник /Р.В.Сабарно, А.Г.Степанов и др. – К.: Техника. 1985. – 288с.

13. ДНАОП 1.9.40-1.01.96. “Правила охорони праці для підприємств та організацій поліграфічної промисловості”. К.: “Основа”. 1997.

14. ВДОП 1.00-5.00-96. “Типові інструкції з охорони праці в поліграфічному виробництві”. Сбірник К.: “Основа”. 1997.

15. ВДОП 4.00-5.00-96. “Типові інструкції з охорони праці на допоміжні процеси в поліграфічному виробництві”. Сбірник К.: “Основа”. 1997.

16. ВДОП 3.00-5.00-96. “Правила охорони праці та типові інструкції для підприємств книжкової торгівлі”. К.: “Основа”. 1997.

17. ДНАОП 8.7.10-1.01.-96, ВДОП 2.00-5.00-96. “Правила охорони праці та типові інструкції для видавництв і редакцій” К.: “Основа”. 1997.

18. ВДОП 1.10-4.01-96. “Положення про організацію пожежної безпеки для підприємств та організацій поліграфічної промисловості.” К.: “Основа” 1997.

19. ГОСТ 12.1.005-88. ССБТ. Общие санитарно-гигиенические требования к воздуху рабочей зоны.

20. СН 4088-86. Санитарные нормы микроклимата в производственных помещениях.

21. СНиП 2.04.05-92. Отопление, вентиляция и кондиционирование воздуха.

22. ГОСТ 12.1.012-90. ССБТ. Вибрационная безопасность. Общие требования.

23. СН 3223-85. Допустимі рівні шуму на робочих місцях.

24. СНиП ІІ-4-79/85. Естественное и искусственное освещение. Нормы проектирования.

25. ГОСТ 12.1.002-84. ССБТ. Электрические поля промышленной частоты. Допустимые уровни напряженности и требования к проведению контроля на рабочих местах.

26. ГОСТ 12.1.045-84. ССБТ. Электростатические поля. Допустимые уровни на рабочих местах и требования к проведению контроля.

27. ГОСТ 12.1.006-84. Допустимые поля радиочастот. Допустимые уровни на рабочих местах и требования к проведению контроля.

28. Санитарные нормы и правила устройства и эксплуатации лазеров. № 2392-79. – М.: Медицина, 1981.

29. ГОСТ 12.2.003-91. ССБТ. Оборудование производственное. Общие требования безопасности.

30. ГОСТ 12.3.002-75. ССБТ. Процессы производственные. Общие требования безопасности.

31. ГОСТ 12.2.032-78. ССБТ. Рабочее место при выполнении работ сидя. Общие эргономические требования.

32. ГОСТ 12.2.049-80. ССБТ. Оборудование производственное. Общие требования.

33. ГОСТ. 12.2.064-81. ССБТ. Органы управления производственным оборудованием. Общие эргономические требования.

34. Правила устройство и безопасной эксплуатации сосудов, работающих под давлением. – М.: Недра, 1989.

35. ГОСТ 12.1.030-81. ССБТ. Защитное заземление, зануление.

36. Правила пожежної безпеки в Україні. Укрархбудінформ. – К.: - 1996.

37. ГОСТ 12.1.004-91. ССБТ. Пожарная безопасность. Общие требования.

38. ГОСТ 12.1.044-89. ССБТ. Пожаровзрывоопасность веществ и материалов. Номенклатура показателей и методика определения.

39. СНиП 2.01.02-85. Противопожарные нормы проектирования зданий и сооружений.

40. Пожежна безпека. Нормативні акти та інші документи. К.: - 1997.

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 37 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.026 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав