Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Характеристика курсової роботи

Читайте также:
  1. Amp;Сравнительная характеристика различных методов оценки стоимости
  2. I. Доказывание, понятие и общая характеристика
  3. II. ОБЩАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА ЖИЗНИ
  4. II. Характеристика отдельных типов половых гормонов.
  5. II. Характеристика распределения населения по доходу.
  6. III. ХАРАКТЕРИСТИКА СТАНДАРТОВ ВТОРОГО ПОКОЛЕНИЯ ПО ИНФОРМАТИКЕ
  7. III. Характеристика стандартов второго поколения по физике
  8. IV. Характеристика профессиональной деятельности бакалавров
  9. IV. Характеристика профессиональной деятельности бакалавров
  10. Аварії, катастрофи, їх характеристика, правила поведінки і дії населення

Професійна компетентність сучасного вчителя повинна включати вміння вільно орієнтуватися в потоці наукової інформації, створювати авторські навчальні програми, запроваджувати інноваційні педагогічні технології. Творчий підхід до розв’язання нестандартних педагогічних завдань можливий лише за умови свідомого оволодіння методами наукового пізнання, ознайомлення з методологією і логікою наукового дослідження. Тому одним із найважливіших завдань підготовки педагогічних кадрів є виховання творчих учителів, здатних до науково-дослідної діяльності.

Наукове дослідження – цілеспрямоване вивчення об’єкта, явища, в якому використовуються методи науки і яке розкривається законом розвитку даного об’єкта, формує нові знання про нього, пояснює закони його функціонування і вказує на шляхи та форми використання одержаних знань в інтересах суспільства. Воно характеризується об’єктивністю, відтворюваністю, доказовістю і точністю.

Метою наукового дослідження є всебічне, об'єктивне і ґрунтовне вивчення явищ, процесів, їх характеристик, зв'язків на підставі розроблених у науці принципів і методів пізнання, а також отримання корисних для діяльності людини результатів, упровадження їх у виробництво для підвищення його ефективності. При науковому дослідженні важливо враховувати все, концентруючи увагу як на основних, ключових питаннях теми, так і побічних фактах, які на перший погляд здаються малозначимими.

Науково вивчати - це не тільки дивитись, але й бачити, помічати окремі частковості, велике в малому, не відхиляючись від головної теми дослідження.

Результати наукових досліджень тим кращі, чим вищий науковий рівень висновків, узагальнень, чим вища їх достовірність та ефективність.

Курсова робота (курсовий проект) – окремий заліковий кредит навчальної дисципліни, що оцінюється як самостійний вид навчальної діяльності студента і виконується після закінчення вивчення певного предмета або групи дисциплін. Це серйозне комплексне, об'ємне навчально-наукове дослідження, яке передбачає творчий підхід студента до опрацювання його змісту і ретельність, грамотність оформлення. Студент, готуючи курсову роботу, систематизує, поглиблює і закріплює знання, отримані в процесі навчання. Виявлений ступінь засвоєння ним теоретичного матеріалу оцінюється за 100-бальною шкалою. За рівнем виконання курсової роботи і результатами її захисту робиться висновок про засвоєння студентом знань із дисципліни, що виявляється у відповідній оцінці.

До курсової роботи пред’являють вимоги, найважливіші з яких:

актуальність тематики, відповідність її сучасному стану і перспективам розвитку певної галузі науки, практичним завданням і загальним цілям курсового проекту;

вивчення і критичний аналіз наукової літератури, періодики;

вивчення і характеристика історії досліджуваної проблеми та її практичного стану, а також передового педагогічного та особистісного досвіду автора;

чітка характеристика мети, об’єкта, предмета, завдань, гіпотези і методів дослідження, описання та аналіз проведених автором експериментів;

узагальнення результатів, обґрунтування висновків і практичних рекомендацій.

Мета написання курсової роботи:

- поглиблення, узагальнення і закріплення теоретичних знань та практичних умінь студентів;

- вироблення навичок самостійно працювати з навчальною і науковою літературою, електронно-обчислювальною технікою, лабораторним обладнанням, використовувати сучасні інформаційні засоби та технології;

- розвиток творчого підходу до застосування на практиці набутих знань та розв’язування практичних завдань;

- систематизація та узагальнення навчального матеріалу.

Під час підготовки курсової роботи необхідно:

ü виявити глибоке розуміння висунутих наукових концепцій і принципів;

ü отримати широкі знання фактичного матеріалу;

ü застосувати їх до розв’язання конкретних завдань;

ü продемонструвати розвинуте аналітичне мислення, наукові здібності;

ü виявити ґрунтовні знання зі спеціальності, високий рівень фахових знань;

ü продемонструвати навички самостійної роботи, уміння користуватися додатковою літературою;

ü виявити зацікавленість до поглибленого дослідження.

Як наукове дослідження, курсова робота є формою реалізації інтелектуальної діяльності студента, результати найцікавіших досліджень можуть бути опубліковані в збірках студентських наукових робіт та в наукових записках.

Курсова робота дає можливість виявити творчий та науковий потенціал студента, а також може бути сходинкою до подальшої наукової роботи. У процесі її підготовки розвиваються навички самостійного вивчення й узагальнення наукової літератури з будь якого вузького питання. Крім того, під час написання курсової роботи в студентів формуються навички роботи з літературою, які необхідні йому, як майбутньому вчителю, котрий повинен уміти не лише підбирати необхідну літературу при підготовці до уроку, а й писати фахові статті, готувати доповіді на педагогічні семінари, наради, круглі столи, конференції.

Слід зазначити, що в процесі наукового пошуку в студентів формуються вміння приймати самостійні рішення після аналізу проблемної пізнавальної ситуації курсового дослідження. Зазначене є важливим для підготовки майбутнього вчителя, формування його як дослідника.

Структура курсової роботи:

· Титульний аркуш.

· План.

· Вступ.

· Основна частина.

· Висновки.

· Додатки (не обов’язково).

· Список використаних джерел.

Курсова робота має бути надрукована чітко, без помилок і виправлень. Текст курсової роботи може ілюструватись кресленнями, рисунками, схемами, фотографіями, графіками, діаграмами та таблицями.

Якщо в курсовій роботі спеціальні терміни, скорочення, символи, позначення і таке інше повторюється менше трьох разів, перелік не складають, а їх розшифровку наводять у тексті при першому згадуванні.

Не можна вести виклад матеріалів від першої особи: «Я вважаю…», «Мені здається…», «На мою думку…» та ін.. Необхідно використовувати словесні формули: «На наш погляд…», «Ми вважаємо…» та ін.

Під час згадування в тексті прізвищ учених ініціали, як правило, ставляться перед прізвищем – В.Г. Кремень, а не Кремень В.Г., як це прийнято в списках літератури [6].

Оптимальний обсяг курсової роботи (основна частина) становить 25-30 сторінок друкованого тексту.




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 44 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав