Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Висновки. Розділ 2 Вимоги до оформлення курсової роботи

Читайте также:
  1. ВИСНОВКИ
  2. ВИСНОВКИ
  3. ВИСНОВКИ
  4. ВИСНОВКИ
  5. Висновки
  6. Висновки
  7. Висновки
  8. ВИСНОВКИ
  9. ВИСНОВКИ

 

 

Розділ 2 Вимоги до оформлення курсової роботи

 

Курсова робота виконується відповідно до діючих стандартів та правил.

Слід зазначити, що текст курсової роботи має бути стислим, точним, не допускати різних тлумачень, логічно послідовним. При викладанні обов'язкових вимог у тексті повинні застосовуватися слова; «має», «необхідно», «вимагається, щоб», «забороняється», «не слід». У тексті заборонено використання зворотів розмовної мови; застосування різних наукових термінів, близьких за змістом, а також іноземних слів і термінів за наявністю рівнозначних слів і термінів української мови; застосування довільних слово утворень.

У курсовій роботі слід використовувати синтаксичні конструкції, уникаючи при цьому складних граматичних зворотів. Доцільним є вживання стандартизованої термінології, уникаючи незвичних термінів і символів або пояснювати їх при першому згадуванні в тексті. Терміни, окремі слова і сполучення можна змінювати абревіатурними і прийнятими текстовими скороченнями, значення яких зрозуміле з контексту. У тексті курсової роботи не мають використовуватись скорочення слів, за винятком загальноприйнятих.

В залежності від обраної теми курсової роботи дослідження може викладатись у вигляді прямого опису процесів, формалізованого, табличного відображення з представленням рисунків (схем, діаграм, графіків тощо).

Існують певні особливості в оформленні таблиць, рисунків, формул за текстом курсової роботи.

Таблиці та рисунки в курсовій роботі надаються безпосередньо після першого посилання на них або на наступній сторінці, якщо немає можливості їх повністю розмістити після посилання.

Нумерація рисунків, таблиці та формул є поточною у рамках одного розділу. Вона складається з номеру розділу і порядкового номеру таблиці чи рисунка в рамках даного розділу.

Таблиці повинні мати назву, яку розміщують над таблицею і друкують симетрично до тексту. Назву наводять жирним шрифтом. Надпис «Таблиця» розміщують в правому верхньому куті із зазначенням її номера. Номер таблиці має складатись з номера розділу і порядкового номера таблиці, між якими ставиться крапка. Наприклад, Таблиця 1.1 (перша таблиця у першому розділі).

Отже, в основному тексті курсової роботи таблиці оформлюються таким чином:

 

 

Таблиця ______

номер

____________________________________________________

назва таблиці

  Назва рядків Заголовок графи Заголовок графи
Підзаголовок графи Підзаголовок графи Підзаголовок графи Підзаголовок графи
         
         

Боковик Графи (колонки)

(заголовки рядків)

 

Через один інтервал після закінчення таблиці починається основний текст. Таблиці, за винятком додатків, слід нумерувати арабськими цифрами наскрізною нумерацією в межах розділу. Якщо таблиця виходить за формат однієї сторінки, то її поділяють на частини, при цьому слово «Таблиця» і номер вказують один раз праворуч над першою частиною таблиці, а над іншими частинами праворуч пишуть слова «Продовження таблиці» із зазначенням її номеру. При цьому на наступну сторінку переносять нумерацію граф таблиці.

Таблицю в курсовій роботі розміщують таким чином, щоб її можна було читати без повороту переплетеного боку роботи або з поворотом за годинниковою стрілкою. Таблицю з великою кількістю рядків можна переносити на інший аркуш. Таблицю з великою кількістю граф можна ділити на частини і розміщувати одну частину над іншою в межах однієї сторінки.

Слід звернути увагу, що якщо за основним текстом курсової роботи є невеликий за обсягом цифровий матеріал, то його недоцільно оформлювати у вигляді таблиці, а варто навести у виді тексту.

Якщо в таблиці використовується єдина одиниця виміру (тис. грн., %), в правому верхньому куті над таблицею необхідно її зазначити.

 

 

Наприклад:

 

Таблиця 2.1

Динаміка інвестицій у виробництво

(тис. грн.)

Джерела інвестицій Місяць У цілому на рік Частка %
січень лютий березень квітень травень червень
                 
                 

 

Схеми, діаграми та інший графічний матеріал підписуються словом «Рис.» із зазначенням його номера. Номер рисунку має складатись з номера розділу і порядкового номера рисунку, між якими ставиться крапка. Його назва підписується безпосередньо після самого рисунку.

Рисунок наводиться у тексті безпосередньо після посилання на нього, або на наступній сторінці, якщо не має можливості повністю розмістити його на поточній сторінці. Рисунки обов’язково повинні мати назви, які розташовуються безпосередньо під ними. Перенесення назви рисунку на наступну сторінку не допускається.

Кожен рисунок має відповідати тексту, а текст – рисунку. Рисунок має містити легенду, цифрові підписи, одиниці виміру, необхідні для сприйняття інформації і недопущення можливості різного трактування його змісту. При необхідності рисунки доповнюють пояснювальними даними (підрисунковий підпис). Наприклад:

Рис. 2.1 Динаміка витрат підприємства на закупівлю сировини в 20__– 20__ рр.

Пояснення символів і числових коефіцієнтів, що входять у формулу, якщо вони не пояснені раніше в тексті, мають бути наведені безпосередньо під формулою. Пояснення кожного символу варто друкувати з нового рядка у послідовності, в якій символи наведені у формулі. Перший рядок пояснення має починатись зі слова «де» без двокрапки після нього.

Наприклад:

 

Vкр = C х K, (2.1)

 

де Vкр критичний обсяг виробництва продукції;

C – собівартість одиниці товару;

K – кількість продукції.

 

При використанні формул потрібно дотримуватись певних техніко-орфографічних правил. Найбільші, а також довгі та громіздкі формули, що мають у складі знаки суми, добутку, диференціювання, інтегрування тощо, розміщують на окремих рядках. Це стосується також і всіх нумерованих формул. Для економії місця кілька коротких однотипних формул, відокремлених від тексту, можна подати в одному рядку, а не одну під одною. Невеликі і нескладні формули, що не мають самостійного значення, вписують всередині рядків тексту. Якщо рівняння не вміщується в один рядок, його слід перенести після знака рівності (=) або після знаків плюс (+), мінус (-), множення (х), ділення (:).

Загальне правило пунктуації в тексті з формулами таке: формула входить до речення як його рівноправний елемент. Тому в кінці формул і в тексті перед ними розділові знаки ставляться відповідно до правил пунктуації. Двокрапку перед формулою ставлять лише у випадках, передбачених правилами пунктуації: або у тексті перед формулою є узагальнююче слово, або цього вимагає побудова тексту, що передує формулі.

Посилання за текстом на таблиці, ілюстрації, формули мають бути обов'язково і оформлюються таким чином:

- слово «таблиця» в тексті пишуть скорочено, наприклад: «... у табл. 2.1»;

- посилання на ілюстрації вказують порядковим номером ілюстрації, наприклад: «… на рис. 2.1»

- посилання на формули вказують порядковим номером формули в дужках, наприклад, «... у формулі (2.1)».

Літературні джерела, що використовуються в процесі дослідження, мають бути опубліковані переважно в останні 5 - 10 років. Оформлюються вони відповідно до встановленого державного стандарту.

За основним текстом курсової роботи посилання на літературні джерела оформлюються таким чином: [12, С. 23-24], де:

12 – номер літературного джерела за списком використаних джерел;

С. 23-24 – номер сторінок даного джерела, з якої наводиться матеріал у курсовій роботі.

Приклад оформлення літературних джерел:

1. Бізнес - плавнування: [інтегр. навч. комплекс] / під ред. В.С. Хараман –Маріуполь: ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет», 2011. – 237 с.

2. Павлюк, К. В. Бізнес-план - основа успіху // Фінанси України. – 2010. – № 2. – С. 78.

3. Про затвердження казначейського обслуговування місцевих бюджетів: наказ Держ. казначейства України від 4 листопада 2002 р. № 205 // Законодавство України [Електронний ресурс] / Верхов. Рада України. – Електрон. дані. – К.: Упр. комп'ютериз. систем Апарату Верхов. Ради України, 1996-2009. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg

=z0919-02. - Назва з екрану.

Додатки оформлюються як продовження роботи на наступних після списку використаних джерел сторінках, розміщуючи їх у порядку посилань у тексті курсової роботи. Кожен додаток має починатись з нової сторінки. Посилання на них є обов'язковим в основному тексті курсової роботи. Додаток має містити заголовок, надрукований з першої великої літери симетрично до тексту сторінки. Посередині рядка над заголовком малими літерами з першої великої друкується слово «Додаток» і велика літера – позначення додатку. Додатки слід позначати послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер Г, Є, І, Ї, Й, О, Ч, Ь, наприклад, додаток А, додаток Б...

Текст кожного додатка за потреби може бути поділений на розділи й підрозділи, які нумерують у межах кожного додатка. У цьому разі перед кожним номером ставлять позначення додатка (літеру) і крапку, наприклад, А. 1 – перший розділ додатка А; Б. 1.1 – підрозділ 1.1 додатка Б.

Курсова робота підписується студентом і науковим керівником на титульному листі з вказівкою дати подання роботи до захисту.

Розділ 3 Порядок захисту курсової роботи

Після закінчення терміну написання курсової роботи та її відповідного оформлення курсова робота згідно встановленній у графіку дати реєструється на кафедрі і надається науковому керівнику та, в разі відсутності зауважень, допускається до остаточного захисту у комісії.

До захисту не допускаються студенти, які не виконали навчальну програму і мають академічну заборгованість.

Студент обов’язково має ознайомитись зі змістом наданої рецензії. У разі наявності зауважень в рецензії наукового керівника, студент має внести необхідні зміни та зробити доповнення до захисту курсової роботи.

Дата захисту курсової роботи визначається згідно до затвердженого на кафедрі інноватики та управління графіку. Захист відбувається у комісії у складі завідувача кафедри інноватики та управління, керівника навчальної дисципліни і керівників курсових робіт.

До захисту студент готує доповідь, в якій розкриваються основні результати проведених теоретичних досліджень, надається стисла аналітична оцінка з теми курсової роботи, а також наводяться аргументовані рекомендації щодо вирішення існуючих проблем в галузі проведеного дослідження.

Перед початком захисту курсової роботи комісії надаються екзаменаційна відомість, залікова книжка, індивідуальний план студента, курсова робота і відгук наукового керівника.

Під час захисту курсової роботи студент доповідає про отримані результати дослідження, після чого він має відповісти на питання, поставлені членами комісії із захисту курсових робіт.

 

 




Дата добавления: 2015-01-12; просмотров: 33 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.013 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав