Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Аналіз фінансової діяльності ломбардів.

Читайте также:
  1. E. Руховий аналізатор.
  2. V. ЕТАП САМОАНАЛІЗУ, ГРУПОВОЇ РЕФЛЕКСІЇ ТА САМОРОЗВИТКУ
  3. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ОХОРОНИ ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  4. Аналіз активно-пасивних операцій ломбардів.
  5. АНАЛІЗ ВАЛЮТНОГО РИНКУ ТА ОПЕРАЦІЙ НА ВАЛЮТНОМУ РИНКУ
  6. Аналіз виконання договірних зобов’язань
  7. Аналіз виконання договірних зобов’язань
  8. Аналіз виконання договірних зобов’язань
  9. Аналіз виробництва культури
  10. Аналіз витрат і собівартості продукції рослинництва

Аналіз фінансового стану – комплекс дій щодо вивчення та аналізу результатів фінансово-господарської діяльності організацій, підприємств, фірм з метою визначення ступеня ефективності використання основних фондів і оборотних коштів для реалізації програм (статутних завдань) організацій, установ, виявлення можливих недоліків, порушень, невикористаних резервів підвищення результативності діяльності.

Аналіз фінансового стану має дві основні цілі:

- оцінити минулу фінансово-господарську діяльність підприємства;

- підготувати інформацію, яка необхідна для прогнозування.

Аналізу фінансового стану підлягають основні статті балансу та інші матеріали обліку та фінансової звітності. Вивчається раціональність формування й використання власних, запозичених та залучених коштів, відповідність сум власних оборотних коштів потребам у них, обсяг формування та виконання плану одержання прибутку.

Виявляються причини недостатнього залучення джерел надходження прибутків, наявність невикористаних оборотних коштів та можливості їх мобілізації, наявність і рух запасів товарно-матеріальних цінностей, джерела їх утворення, ефективність використання кредиту і його матеріальне забезпечення. Оцінюється стан розрахунків підприємства з бюджетом, банками, постачальниками, покупцями. Визначається економічний результат обігу оборотних коштів, співвимірюються витрати з прибутками, визначаються шляхи додаткового залучення оборотних коштів з метою одержання додаткових прибутків.

Для аналізу фінансового стану використовується система взаємозалежних показників, які базуються на даних бухгалтерської й статистичної звітності підприємства. Такий аналіз називають зовнішнім, оскільки він орієнтується тільки на публічну звітність підприємства. Вірогідність вихідних даних визначає цінність показників, за якими ведеться розрахунок.

Пропонуємо три групи показників для проведення фінансового аналізу ломбардів.

1. Аналіз ліквідності та платоспроможності ломбардної установи.

Коефіцієнт абсолютної ліквідності вказує на ту частину зобов’язань підприємства, яка може бути погашена негайно. Нормативне значення > 0.

Коефіцієнт швидкої ліквідності відображує платоспроможність підприємства щодо сплати поточних зобов’язань за умови своєчасного проведення розрахунків з дебіторами. Нормативне значення 0,6-0,8.

Коефіцієнт загальної ліквідності (покриття) вказує на достатність ресурсів підприємства, які можуть бути використані для погашення його поточних зобов’язань. Нормативне значення > 1.

Коефіцієнт платоспроможності показує питому вагу власного капіталу в загальній сумі коштів, авансованих в його діяльність. Нормативне значення > 0,5.

Коефіцієнт покриття балансу характеризує те, наскільки ліквідні кошти покривають короткострокові зобов’язання. Нормативне значення > 1.

Чистий робочий капітал є «фінансовою подушкою», що теоретично дає можливість підприємству погасити всі або більшу частину своїх короткострокових зобов’язань та продовжувати працювати. Нормативне значення > 0.

2. Аналіз фінансової стабільності ломбардної установи.

Коефіцієнт структури капіталу (фінансування) характеризує залежність підприємства від залучених коштів. Нормативне значення < 1.

Коефіцієнт забезпеченості власними обіговими коштами характеризує ступінь забезпеченості підприємства власними обіговими коштами. Нормативне значення > 0,1.

Коефіцієнт маневреності власного капіталу показує, яка частина власного капіталу використовується для фінансування поточної діяльності (тобто вкладена в обігові кошти), а яка – капіталізована. Нормативне значення > 0.

Значення коефіцієнту фінансової стабільності вказує на те, чи достатньо власного капіталу і забезпечень для погашення зобов’язань. Нормативне значення > 1.

Коефіцієнт автономії складає вказує на те, яку частку активів складають власні кошти. Нормативне значення > 0,5.

Коефіцієнт концентрації позикового капіталу вказує про достатність власних і прирівняних до них засобів та фінансову стійкість. Нормативне значення – 0,5-1.

Коефіцієнт ефективності використання власних коштів показує скільки прибутку дає 1 грн. власних коштів. Нормативне значення > 0,1.

3. Аналіз ділової активності та рентабельності ломбардної установи.

Коефіцієнт оборотності активів показує використання установою усіх наявних ресурсів, незалежно від джерел їхнього залучення. Нормативне значення > 0,1.

Коефіцієнт рентабельності активів показує, який прибуток одержує підприємство з кожної гривні, вкладеної в активи. Нормативне значення > 0.

Коефіцієнт рентабельності реалізації характеризує рівень прибутковості операційної (виробничо-комерційної) діяльності підприємства. Нормативне значення > 0.

Об’єкт основних засобів ломбарду визначається активом, якщо існує імовірність того, що підприємство отримає в майбутньому економічні вигоди від його використання та вартість його може бути достовірно визначена. Придбані (створені) основні засоби зараховуються на баланс ломбарду за первісною вартістю. Первісна вартість об’єкта основних засобів складається з таких витрат: суми, що сплачують постачальникам активів та підрядникам за виконання будівельно-монтажних робіт (без непрямих податків); реєстраційні збори, державне мито та аналогічні платежі, що здійснюються в зв’язку з придбанням (отриманням) прав на об’єкт основних засобів; суми ввізного мита, суми непрямих податків у зв’язку з придбанням (створенням) основних засобів (якщо вони не відшкодовуються підприємству); витрати зі страхування ризиків доставки основних засобів, витрати на транспортування, установку, монтаж, налагодження основних засобів; інші витрати, безпосередньо пов’язані з доведенням основних засобів до стану, у якому вони придатні для використання із запланованою метою.

 

 

Назва ломбарду Що є заставою Ставка від суми кредиту, на день Строк кредиту*
Золотий кошик Золото, срібло, побутова та офісна техніка, хутряні вироби, ноутбуки, мобільні телефони, муз. апаратура, будівельні інструменти, кавові машини 0,2-0,6% залежно від суми від 1 дня
Перший Столичний Авто, золото, ювелірні вироби, годинники та інше 0,2-0,7% залежно від застави не обмежений (за продовженні договору)
Комод Золото, срібло, побутова і офісна техніка, хутряні вироби, мобільні телефони, предмети мистецтва і колекціонування, антикваріат, нерухомість, авто 0,3-1% від 1 дня
Універсальний Ювелірні вироби, монети, ордени, медалі, столове срібло, техніка 0,31-0,85% до 45 днів
Довіра Вироби із золота, ювелірні вироби, теле/аудіо/відеоапаратура, комп’ютери, нерухомість, автомобілі 0,35-0,85% до 30 днів
Скарбниця Золото, ювелірні вироби, діаманти, столове срібло, моб. телефони, побутова та офісна техніка, аудіо/відео/фотоапаратура, будівельний інструмент, риболовецьке спорядження, годинники, предмети мистецтва від 0,5% на день залежно від суми до 35, 45, 69 днів
Гарант Ювелірні вироби, антикваріат (предмети мистецтва), столове срібло, побутова та офісна техніка, засови зв’язку (мобільні телефони, факси та ін.), електроінструменти, аудіо/відео/фотоапаратура, нерухомість, авто 0,70% до 30 днів
Чесний ломбард Ювелірні вироби, антикваріат (предмети мистецтва), столове срібло, побутова та офісна техніка, засоби зв’язку (мобільні телефони, факси та ін.), електроінструменти, аудіо/відео/фотоапаратура, спортивний інвентар Залежить від відділення та застави індивідуально
Сейф Золото, столове срібло, аудіо/відео/фототехніка, побутова та офісна техніка, мобільні телефони, будівельні інструменти, авто близько 1%, залежить від строку та застави від 4 до 30 днів
Золотий ломбард Ювелірні вироби, столове срібло, лом золота, автомобілі 1,02% до 30 днів

 

* існує можливість пролонгації або переукладання договору за погашенні відсотків за поточний термін

 

Відповідно, до основних засобів відносяться активи з очікуваним строком корисного використання більше одного року та вартістю більше 1000,00 грн. (без ПДВ). Нарахування амортизації здійснюється протягом строку корисного використання (експлуатації) об’єкта, який встановлюється ломбардом при визнанні цього об’єкта активом (при зарахуванні на баланс), і призупиняється на період його реконструкції, модернізації, добудови та консервації.

Тема №13. АНАЛІЗ ДІЯЛЬНОСТІ ЛОМБАРДІВ.

 

План.

1. Сутність та особливості діяльності ломбардів, мета, завдання та інформаційна база проведення аналізу діяльності ломбардів.

2. Аналіз активно-пасивних операцій ломбардів.

3. Аналіз фінансової діяльності ломбардів.

4. Оцінка економічної ефективності діяльності ломбардів.

5. Аналіз механізму запобігання кредитного ризику ломбардів.

 

1. Грошові кошти ПТ «Ломбард» складають 875 тис. грн. В розпорядженні ломбарду знаходяться високоліквідні цінні папери на суму 100 тис. грн., також маються короткострокові боргові зобов'язання на суму 4000 тис. грн. Визначити коефіцієнт абсолютної ліквідності ломбарду. 1. 0,43 2. 0,24 3. 0,17 4. 0,25
2. Визначити коефіцієнт автономії (платоспроможності) ломбарду, якщо власний капітал складає 8480 тис. грн., довгострокові зобов’язання – 7003 тис. грн., поточні зобов’язання – 12929 тис. грн., доходи майбутніх періодів відсутні. 1. 0,298 2. 0,396 3. 0,255 4. 0,314

 

 




Дата добавления: 2015-01-12; просмотров: 91 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав