Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Сутність та особливості діяльності ломбардів, мета завдання та інформаційна база проведення аналізу діяльності ломбардів.

Читайте также:
  1. I. МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА РЕЗУЛЬТАТИ ПРОХОДЖЕННЯ ПРАКТИКИ
  2. I. Сутність ринку та її функції
  3. I.3.Особливості політичного становища гетьманів у 1648-1667 роках.
  4. II. Завдання та обов'язки
  5. II. ПРАКТИЧНІ ЗАВДАННЯ
  6. U Домашнє завдання до практичного заняття № 10.
  7. V Методика проведення уроку
  8. V. ЕТАП САМОАНАЛІЗУ, ГРУПОВОЇ РЕФЛЕКСІЇ ТА САМОРОЗВИТКУ
  9. VII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
  10. VII. Домашнє завдання.

Ломбарди належать до фінансових установ, вид діяльності – надання фінансових послуг – коштів у позику, на умовах кредиту. Фінансовий кредит надається під заставу майна.

Ломбарди приваблюють людей тим, що гроші тут можна отримати за лічені хвилини, залишивши цінну річ чи прикраси, вироби із дорогоцінних металів під заставу. На відміну від банків, сюди не потрібно збирати купу довідок та шукати поручителя, щоб отримати кредит. Річ клієнта оцінюють, а якщо це золото, срібло, платина чи дорогоцінне каміння, то їх ще й зважують, після чого дають за них відповідні кошти.

Історична довідка. Ломбарди – це кредитні установи, що надають грошові кошти в борг під заставу майна. Як свідчить історія найперший ломбард виник у Північній Італії в ХІІІ столітті, коли виникла необхідність надавати бідним безвідсоткові позики або з невеликим процентом, але у заставу вимагали речі. Лихварі виступали проти запровадження таких установ, проте їхні протести закінчилися у 1515-1517 рр. благословенням ломбардів папами на лютеранському соборі.

У 1800 році ломбарди з’явилися в Україні і першу позику було надано місту Одесі. У 1886 році був відкритий приватний ломбард, первинний капітал якого становив 500 тисяч рублів, а згодом збільшився до 700000.

Ломбард – це небанківська фінансова установа, що провадить діяльність з надання фізичним особам фінансових кредитів під заклад, із зберігання речей та супутню діяльність (ломбардна діяльність). Ломбард – це небанківська фінансова установа, предметом діяльності якої є надання кредитів фізичним особам під заставу, а також зберігання речей [20]. Ломбард – фінансова установа, виключним видом діяльності якої є надання на власний ризик фінансових кредитів фізичним особам за рахунок власних або залучених коштів, під заставу майна на визначений строк і під процент та надання супутніх послуг ломбарду [8]. Як відмічає С. Науменкова, ломбард – це небанківська кредитно-фінансова установа, виключним видом діяльності якої є надання на власний ризик фінансових кредитів фізичним особам за рахунок власних або залучених коштів, під заставу майна на визначений термін і під відсоток, зберігання речей та надання супутніх послуг, пов'язаних з діяльністю ломбарду [17].

Діяльність ломбардів регулюється на сьогодні значною кількістю нормативно-правових актів, які через недостатню правову визначеність окремих норм негативно впливають на розвиток ломбардної діяльності в Україні. Проект Закону України «Про ломбарди і ломбардну діяльність» є однією з ланок удосконалення і розвитку фінансової системи держави. Досі не існує спеціального закону, який би повністю регулював створення та діяльність ломбардів в Україні. Прийняття Закону про ломбарди дозволить створити ефективну державну систему регулювання правовідносин у сфері ломбардної діяльності, необхідні правові механізми реалізації ломбардами визначених для них функцій та забезпечить захист споживачів ломбардних послуг.

Ломбарди утворюються і діють відповідно до Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, Законів України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг", "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень", "Про заставу".

Ломбарди – це кредитні установи, які надають грошові позики під заставу рухомого майна. В нашій країні вони виникли на початку 20-х років. Ломбарди були державними госпрозрахунковими підприємствами. Вони перебували у розпорядженні місцевих Рад у системі установ побутового обслуговування. Ломбарди були створені з метою надання можливості населенню зберігати предмети особистого користування і домашнього вжитку, а також брати позику під заставу цих речей.

Ломбарди залишаються одним з найбільш консервативних і стабільних фінансових інститутів для фізичних осіб: вони орієнтовані на видачу дрібних та короткострокових кредитів, виконують функцію соціально-економічних стабілізаторів в умовах будь-яких економічних змін.

З метою розв'язання складних економічних, фінансових, організаційних задач, що стоять перед ломбардними установами, необхідно врахувати досвід зарубіжних країн та проводити подальші наукові дослідження.

Законодавством встановлено, що власний капітал ломбарду має встановити не менше ніж 200000 тис. грн. на дату подання заяви про внесення інформації про нього до державного реєстру фінансових установ.

Види послуг, які можуть надавати ломбарди:

1) фінансові послуги:

а) надання фінансових кредитів за рахунок власних коштів;

б) надання фінансових кредитів за рахунок залучених коштів.

2) супутні послуги:

а) оцінка заставленого майна відповідно до чинного законодавства та/або умов договору;

б) надання посередницьких послуг зі страхування предмета застави на підставі агентського договору зі страховою компанією;

в) реалізація заставленого майна відповідно до чинного законодавства та/або умов договору.

Ломбард може створювати свої відокремлені підрозділи, шляхом внесення інформації про такі підрозділи до державного реєстру фінансових установ. Здійснення ж діяльності через відокремлені підрозділи до внесення про них інформації заборонено.

Найпоширеніший вид застави в ломбардах – ювелірні вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного і напівдорогоцінного каміння (у тому числі синтетичного і вирощених його аналогів). Тому ломбард повинен придбати ліцензію на право здійснення такої діяльності (п. 1.3 Ліцензійних умов, затверджених наказом Держпідприємництва і Мінфіну від 26.12.2000 р. №82/350). Коштовності приймають у заставу за закупівельними цінами, встановленими МФУ (Наказ №415).

Метою аналізу діяльності ломбардів є розгляд організаційної структури ломбардів, аналіз сучасних тенденцій їх діяльності, а також виділення проблем, що потребують вирішенню керівництвом ломбарду.

Завданнями аналізу є:

- аналіз активних операцій ломбардів;

- аналіз пасивних операцій ломбардів;

- аналіз кредитно-фінансової діяльності ломбардів;

- оцінка економічної діяльності ломбардів;

- аналіз механізму запобігання кредитному ризику ломбардів.

Джерелом аналізу показників фінансового стану ломбардів виступають наступні документи:

- фінансова звітність ломбардів, а саме:

• баланс;

• звіт про фінансові результати;

• звіт про рух грошових коштів;

• звіт про власний капітал.

- дані оперативного обліку.

Річна фінансова звітність подається не пізніше 1 липня року, наступного за звітним.

 




Дата добавления: 2015-01-12; просмотров: 119 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.016 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав