Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ЗМІСТ ЛЕКЦІЙ

Читайте также:
  1. БЛОК ЗМІСТОВНИХ МОДУЛІВ № 1 1 страница
  2. БЛОК ЗМІСТОВНИХ МОДУЛІВ № 1 2 страница
  3. БЛОК ЗМІСТОВНИХ МОДУЛІВ № 1 3 страница
  4. БЛОК ЗМІСТОВНИХ МОДУЛІВ № 1 4 страница
  5. Вимоги до змісту
  6. Вимоги до змісту та розташування реквізитів
  7. Вимоги до структури, змісту, обсягу й інтенсивності фізичних вправ в основній частині уроку.
  8. Вступ до курсу лекцій
  9. Економічний зміст бюджетних відносин.
  10. Економічний зміст обліку зобов’язань

 

Тема 1. ІСТОРИКО-ПРАВОВИЙ ОГЛЯД СТАНОВЛЕННЯ І РОЗВИТКУ ОПЕРАТИВНО-РОЗШУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Розшукова діяльність античних часів. Розшукова діяльність в Київській Русі Розшукова діяльність на Україні в XIV – XVIII ст. Організація поліцейського апарату та розшукової діяльності в ХГХ – на початку XX ст. Охорона громадського порядку та розшукова діяльність на території України в 1917–1919рр. Оперативно-розшукова діяльність української радянської міліції.

Тема 2. ЗАВДАННЯ ТА ПОНЯТТЯ ОПЕРАТИВНО-РОЗШУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.

Завдання оперативно-розшукової діяльності. Поняття оперативно-розшукової діяльності.

Тема 3. ПРАВОВА ОСНОВА ОПЕРАТИВНО-РОЗШУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ.

Конституція України – основна база правового регулювання оперативно-розшукової діяльності. Оперативно-розшукове законодавство України – правова основа оперативно-розшукової діяльності. Нормативно-правові акти виконавчих органів влади та правоохоронних відомств. Міжнародно-правове регулювання співробітництва правоохоронних органів по боротьбі зі злочинністю.

Тема 4. ПРИНЦИПИ ОПЕРАТИВНО-РОЗШУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.

Загально-правові принципи оперативно-розшукової діяльності. Галузеві принципи оперативно-розшукової діяльності.

Тема 5. ОПЕРАТИВНІ ПІДРОЗДІЛИ.

Поняття, види і загальні риси оперативних підрозділів. Оперативні підрозділи органів внутрішніх справ. Оперативні підрозділи Служби безпеки України. Оперативні підрозділи прикордонних військ. Оперативні підрозділи управління державної охорони. Оперативні підрозділи Державної податкової служби. Оперативні підрозділи Державного департаменту України з виконання покарань.

Тема 6. ПІДСТАВИ ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ОПЕРАТИВНО-РОЗШУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.

Загальна характеристика. Достатня інформація про протиправні дії кримінального характеру – як підстава для проведення оперативно-розшукової діяльності. Наявність достатньої інформації про осіб, які безвісно зникли. Запити повноважних державних органів, установ, організацій про перевірку осіб. Потреба в отриманні розвідувальної інформації в інтересах безпеки суспільства і держави.

Тема 7. ОБОВ'ЯЗКИ ОПЕРАТИВНИХ ПІДРОЗДІЛІВ.

Виконання письмових доручень і запитів. Виконання запитів міжнародних правоохоронних організацій та правоохоронних органів інших держав. Інформування органів державної влади. Забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві. Взаємодія оперативних підрозділів між собою та з іншими підрозділами правоохоронних органів.

Тема 8. ПРАВА ОПЕРАТИВНИХ ПІДРОЗДІЛІВ.

Загальна характеристика прав оперативних підрозділів. Права підрозділів, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність.

Характеристика окремих оперативно-розшукових заходів. Опитування осіб за їх згодою, отримання добровільної допомоги. Контрольні закупки товарів. Участь у перевірці фінансово-господарської діяльності. Витребування, збирання та вивчення необхідних документів і даних. Операції по захопленню озброєних злочинців, припиненню тяжких злочинів. Відвідання приміщень за згодою власників, збирання відомостей про протиправну діяльність. Негласне виявлення та фіксування слідів тяжкого злочину. Проникнення в злочинну групу. Зняття інформації з каналів зв'язку. Оперативний контроль телеграфно-поштових відправлень. Візуальне спостереження. Гласні і негласні штатні працівники оперативних підрозділів. Встановлення конфіденційного співробітництва. Отримання інформації про злочин. Використання оперативними підрозділами службових приміщень, транспортних засобів та іншого майна. Конспіративні заходи. Створення і застосування оперативними підрозділами автоматизованих інформаційних систем. Застосування засобів фізичного впливу, спеціальних засобів та вогнепальної зброї.

Права спеціальних підрозділів по боротьбі з організованою злочинністю.

Тема 9. ГАРАНТІЇ ЗАКОННОСТІ В ЗДІЙСНЕННІ ОПЕРАТИВНО-РОЗШУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.

Контроль за оперативно-розшуковою діяльністю. Обмеження строків ведення оперативно-розшукової діяльності та тимчасове обмеження прав і свобод людини і громадянина. Поновлення матеріальних і моральних збитків. Санкціонування окремих оперативно-розшукових заходів.

 

 

Тема 10. ВИКОРИСТАННЯ МАТЕРІАЛІВ ОПЕРАТИВНО-РОЗШУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.

Приводи та підстави для порушення кримінальної справи та отримання доказів. Використання оперативної інформації для попередження, припинення і розслідування злочинів та інших протиправних діянь. Забезпечення безпеки працівників суду і правоохоронних органів та осіб – учасників кримінального судочинства. Взаємне інформування оперативних підрозділів та державних органів.

Тема 11. СПРИЯННЯ ЗДІЙСНЕННЮ ОПЕРАТИВНО-РОЗШУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.

Правові основи залучення особи до співробітництва з оперативним підрозділом. Негласне співробітництво особи з оперативним підрозділом. Обмеження на залучення до співробітництва окремих категорій громадян.

Тема 12. СОЦІАЛЬНИЙ І ПРАВОВИЙ ЗАХИСТ ПРАЦІВНИКІВ ОПЕРАТИВНИХ ПІДРОЗДІЛІВ ТА ОСОБИ, ЯКА ЗАЛУЧАЄТЬСЯ ДО ВИКОНАННЯ ЗАВДАНЬ ОПЕРАТИВНО-РОЗШУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.

Гарантії правового та соціального захисту працівників оперативних підрозділів. Фінансове та матеріальне забезпечення діяльності оперативних працівників. Спеціальні заходи щодо забезпечення захисту працівників оперативних підрозділів та їх близьких родичів. Правові підстави звільнення оперативного працівника від кримінальної відповідальності. Захист особи, яка залучається до виконання завдань оперативно-розшукової діяльності. Забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві.

Тема 13. ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОПЕРАТИВНО-РОЗШУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.

Загальна характеристика оперативно-розшукової інформації. Джерела інформації в оперативно-розшуковій діяльності. Використання оперативної інформації. Інформаційно-аналітичні системи.

 

Тема 14. СУДОВИЙ КОНТРОЛЬ І ПРОКУРОРСЬКИЙ НАГЛЯД ЗА ДОДЕРЖАННЯМ ЗАКОНІВ У ПЕРІОД ПРОВЕДЕННЯ ОПЕРАТИВНО-РОЗШУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.

Судовий контроль за додержанням законів у період проведення оперативно-розшукової діяльності. Прокурорський нагляд за додержанням законів у період проведення оперативно-розшукової діяльності.

Тема 15. ПСИХОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОПЕРАТИВНО-РОЗШУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.

Загальна характеристика. Поведінка оперативних працівників у повсякденній службовій діяльності. Психологічне забезпечення оперативно-розшукової діяльності в особливих умовах. Психологічне забезпечення застосування зброї оперативним працівником. Психологічна поведінка оперативного працівника при веденні переговорів зі злочинцями.

 


 




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 31 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав