Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Оліфіренко В. В. Дума і пісня. Джерела літературного краєзнавства // Донбас. – 1993. – №5. – С. 22 – 27. , с. 23].

Читайте также:
  1. Internet-джерела
  2. Internet-джерела
  3. Акти судової влади як джерела трудового права
  4. Виборче право та його джерела.
  5. Відображено в активах; він показує джерела фінансування придбання активів підприємства.
  6. Джерела (форми права) та їх класифікація
  7. Джерела адміністративно-процесуального права
  8. ДЖЕРЕЛА АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВА. СИСТЕМАТИЗАЦІЯ АДМІНІСТРАТИВНОГО ЗАКОНОДАВСТВА
  9. Джерела екологічного права
  10. Джерела європейського права

К.Ушинський обґрунтував необхідність включення місцевого матеріалу у викладання навчальних предметів, пов’язував із викладанням „батьківщинознавства” розвиток мовлення дітей, вивчення рідної мови, підкреслював важливість вироблення в учнів „інстинкту місцевості” [Література рідного краю: Навчально-методичний посібник / Марченко Н., Розвоєчикта П. та ін. – Біла Церква, 1997. – 44с, с. 35]. Важливість вивчення рідного краю, використання місцевого матеріалу в навчанні і вихованні підкреслювали в своїх працях Я.Каменський, Ж.Руссо, Р.Песталоцци. Ідеї К.Ушинського про створення підручників краєзнавчого характеру і використання їх у навчанні підтримував Л.Толстой. Великого письменника займала і головна проблема краєзнавства – співвідношення того, що вивчається в школі і навколишньої дійсності. У статті „Об общественной деятельности на поприще народного образования” Л. Толстой стверджував: „Школа забувала те, що якби життя не готувало до неї учнів, не давала б її учням такого матеріалу, який перероблятиме школа, сама школа була б безсила і безплідна”. Життя несвідомим шляхом дає поняття, а школа свідомим шляхом приводить їх у гармонію і систему.

У другій половині ХІХ століття велося не тільки теоретичне дослідження проблем краєзнавства, але зроблено і практичні кроки щодо впровадження краєзнавчого підходу у навчанні. Так у Василеостровській жіночій гімназії А.Карпової була складена програма батьківщинознавства. У деяких навчальних закладах Іркутської, Вологодської губерній ввели твори краєзнавчого характеру. Початком бурхливого розвитку краєзнавства вважаються 20-і роки ХХ століття. У цей період ще більш посилилося захоплення краєзнавчими екскурсіями, що розглядалися як засіб організації активного ставлення школярів до навколишньої дійсності, формування в учнів життєвого досвіду. На думку Я.Ротковича, літературні екскурсії 20-х років „давали матеріал для цікавих зіставлень художнього образу і реального життя, створювали у учнів потрібну емоційну настроєність” [Література рідного краю: Навчально-методичний посібник / Марченко Н., Розвоєчикта П. та ін. – Біла Церква, 1997. – 44с,с. 40].

На початку ХХ століття методична спадщина творчо розвивалася П.Афанасьєвим, В.Голубковим, М.Рибниковою та ін. Учені-методисти розглядали літературу як скарбницю духовних надбань людства, порушували питання про необхідність керування домашнім читанням школярів, вважали за потрібне координувати зусилля сім’ї та школи з метою розвитку читацьких інтересів учнів. Цінні для нас поради М.Рибникової стосовно методів і прийомів роботи з художнім твором. Основним завданням літератури дослідниця вважала підготовку учнів до життя. Але ця підготовка може бути здійснена лише тоді, коли словесник розвиватиме в учнів уміння бачити життєві явища, природу, людину в праці, вміння роздумувати над побаченим і прочитаним, а потім передати його в живому точному слові. Дослідниця вчила йти від життєвих вражень до книжки, художнього образу і потім, будучи збагаченим образами і почуттями письменника, знову звертатися до життя, бачити його повніше і глибше. Відомий методист віддала дань і захопленню літературними екскурсіями, але її привертали перш за все подорожі в природу, особливо під час вивчення пейзажної лірики. У програмах шкіл I і II ступеню в 1926 і 1930 роках краєзнавство визначали як основу викладання [Наукові основи методики літератури / [навч.-метод. посібник / ред. доктор пед. наук, професор, члена-кореспондент АПН України Н.Й. Волошина]. – К.: Ленвіт, 2002. – 344 с., с. 123].

У 20-і роки ХХ століття, названі „золотим десятиліттям” краєзнавства, порушено і розроблено багато краєзнавчих питань, випробувано різні форми залучення місцевого матеріалу як у навчальній, так і позакласній роботі. Але оцінити свій внесок у науку і шкільну практику краєзнавці не встигли. Дещо пожвавилася краєзнавча робота в 40-і роки цього періоду в зв’язку з посиленням патріотичного виховання.

До використання літературного краєзнавства в навчальному процесі звернулися у 80-90-х роках. У цей час освіта не може розумітися як процес, що обмежується вузькими рамками школи. Події в суспільному житті, величезні зрушення в культурі сучасності, розпад ідеалів привели до зміни педагогічних парадигм.

Отже,сучасні філософи вважають, що у наш час „освічена людина – це не стільки „людина, що знає”, скільки пристосована до життя, така, що орієнтується в складних проблемах сучасної культури, здатна осмислити своє місце в світі”. Для того, щоб підготувати таку людину, сучасна школа пробує вводити нові, інтеграційні шкільні дисципліни, серед яких учені називають краєзнавство, більше уваги приділяє гуманітарним дисциплінам, особливо літературі. Тому доречним є введення краєзнавчих для літератури спецкурсів і факультативів із опорою на знання регіону.

 




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 44 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав