Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Валін —1,50 г

 

1. Когда появился фашизм?

2. Какую роль в возникновении фашизма сыграл Б. Муссолини?

3. Каковы идеологические источники германского национал-социализма?

4. Какую роль внутри германской политической общности играла НСДАП?

5. Что означает фюрер-принцип?

6. В чем проявилась агрессивность Национал-социалистической идеологии?

7. Почему нельзя отождествлять фашизм и коммунизм.

 

 

Тема 1 модуль 5

Потреби організму людини в поживних речовинах – вуглеводах, ліпідах, білках. Енергетична цінність основних поживних речовин. Раціональне харчування. Азотистий баланс організму. Вміст поживних речовин у поширених продуктах харчування.

Поживні сполуки, що надходять в організм людини з їжею, повинні покривати добові витрати в структурних і каталітичних елементах організму.

Вуглеводи

Вуглеводи с головним джерелом енергії в харчуванні людини. Добова потребаорганізму здорової людини у вуглеводах дорівнює в середньому 450-500 г. Враховуючи енергетичну цінність вуглеводів така кількість вуглеводів відповідає приблизно 70 (65-75) % потреб у добовій калорійності продуктів харчування.

Оскільки вуглеводи є основним енергетичним джерелом у харчуванні, добова потреба в них прямо пропорційна фізичній активності людини, складаючи для дорослих людей (за Ф.Ф.Богчко. Л.О.Босчко, 1993):

при розумовій праці — 430 г;

при фізичній праці:

легкій — 490 г.

середній — 560 г,

важкій — 630 г.

Головним джерелом вуглеводів для організму людини є крохмаль рослиннихпродуктів (400-450 г/добу). Зерна пшениці, жита, рису, кукурудзи містять 60-80 %крохмалю, бульба картоплі 15-20 %. Джерелами харчового цукру, який складається переважно із сахарози, є цукровий буряк та цукрова тростина. Рекомендована добова норма харчового цукру для дорослої людини складає близько 50 г,хоча реальні величини його споживання коливаються від 20 до 100 і більше г/добу, залежно від харчових звичок та соціально-економічного стану населення.

Харчові волокна —складаються з полісахаридів — компонентів стінок та екстрацелюлярногоматриксу рослинних клітин, що потрапляють до організму людини з фруктами і овочами і не розщеплюються ферментами шлунково-кишкового каналу. До складу харчових волокон входять целюлоза, геміцелюлоза, лігніни, смоли, пектини, пентозани.

У жуйних тварин целюлоза харчових волокон розщеплюється ферментамимікроорганізмів і складає головне джерело метаболічної енергії. Організм людини не містить ферментів, необхідних для перетравлювання зазначених речовин;проте, харчові волокна відіграють значну позитивну роль у фізіології травлення.Вони стимулюють моторну функцію кишечника, сприяють затримці води в товстій кишці і формуванню фекальних мас, адсорбують надлишок холестерину іжовчних кислот, ендогенні та екзогенні токсичні речовини, обмежують прирісталіментарної глюкози в крові після їжі, що має терапевтичне значення в харчуванніхворих на атеросклероз і цукровий діабет.

Важливим фактором раціонального харчування є збалансованість окремихвидів вуглеводів у добовому раціоні, які повинні складати (в середньому, відноснозагальної маси харчових вуглеводів): полісахариди (крохмаль) — 75 %, цукор(буряковий, тростинний) — 20 %, пектинові речовини — 3 %, клітковина — 2 %.

В умовах нормального раціону харчування близько 75 % вуглеводів, які надходять в організм, окислюються до кінцевих продуктів — діоксиду вуглецю та води,що становить головне джерело утворення АТФ, 20-25 % перетворюються в жири 2-5 % депонуються у вигляді глікогену. Надмірне споживання вуглеводів, щоперевищує безпосередні енергетичні потреби організму, супроводжується активацією ліпогенсзу, тобто перетворенням надлишку глюкози та фруктози через ацетил-КоА в жирні кислоти і тригліцериди та холестерин. Із кожних 100 г надлишкових вуглеводів, особливо тих, що надходять в організм у вигляді сахарози —головного компонента харчового цукру синтезується близько 30 г жирів.

Перевищення фізіологічних потреб у простих вуглеводах, зокрема харчовому цукрі, є одним із факторів ризику розвитку таких хвороб, як атеросклероз,гіпертонічна хвороба, цукровий діабет, ожиріння. Разом з тим, споживання цукру(здебільшого у вигляді бурякового та тростинного цукрів, що складаються переважно з сахарози) в економічно розвинених країнах постійно збільшується. Узв'язку з цим, все більшого значення набуває використання харчових замінниківцукру, що мають високу солодкість: сахарину, аспартаму (метилатуL-аспартил-L-фенілаланіну) та рослинного білка монеліну. Солодкості (в умовних одиницях)природних цукрів та цукрозамінників відносяться як: сахароза: глюкоза: фруктоза: лактоза: сахарин: аспартам: монелін = 1,0: 0,5: 1,7: 0,2: 400: 180: 2 000.

Ліпіди (жири)

Нейтральні жири (жири) — друге за вуглеводами джерело енергії в харчовому раціоні людини, яке отримують, в основному, з тваринними продуктами харчування. Потреба в харчових жирах складає в середньому 60-90 г/добу, щозабезпечує близько 30 (від 25 до 35) % потреб у добовій калорійності для дорослої людини.

В умовах звичайного харчування змішаною (тваринною та рослинною) їжеюнейтральні жири (триацилгліцероли) складають найбільшу частину (більше 90 %) із сумарної кількості ліпідів, що містяться в продуктах харчування. З їжею людинаотримує також декілька грамів складних ліпідів і близько 0,5 г холестерину (в складі тваринних ліпідів).

Крім тваринних жирів, які мають, переважно, енергетичну цінність, людинаповинна одержувати 20-25 г рослинних жирів, в тому числі 2-6 г незамінних поліненасичених жирних кислот — лінолсвої та ліноленової (А.А.Покровский, 1974), що служать попередниками у синтезі біологічно активних ейкозаноїдів. Незамінні жирні кислоти в значній кількості містяться у жирах рослинного походження, а також у рибі та птиці; вміст цих сполук в інших м’ясних та молочних продуктахзначно нижчий. Достатнє споживання жирів із високим вмістом полінснасичснихжирних кислот розглядається в наш час як важлива передумова профілактикиатеросклерозу, ішемічної хвороби серця та порушень мозкового кровообігу у населення промислово розвинених країн.

Білки

Білки — поживні речовини, які мають насамперед пластичну цінність дляорганізму людини; амінокислоти, що входять до їх складу, є джерелом для побудови клітинних та тканинних білків власних біоструктур. Енергетичне значення білків в умовах нормального харчування невелике; при достатнійзабезпеченості вуглеводами та жирами безазотисті залишки амінокислотвикористовуються в загальному пулі метаболічного палива незначною мірою.

Для визначення потреби організму людини в білках користуються поняттям азотистої рівноваги, яка визначається як стан, при якому кількість азоту, щонадходить в організм (в основному, у складі білкових компонентів продуктівхарчування) дорівнює кількості азоту, що виділяється з організму (головнимчином, у вигляді сечовини та солей амонію). В умовах фізіологічного спокою тавідсутності фізичного навантаження азотиста рівновага встановлюється за умовнадходження до організму близько 23 г білків. Але враховуючи різну біологічнуцінність білків змішаного раціону харчування в реальних умовах існування,істинні потреби людини в білках значно вищі.

Реальна добова потреба в білках залежить від віку, статі людини та біологічноїцінності білків, становлячи в середньому (за R.Bcrkow (Ed.): The Merck Manualof Diagnosis and Therapy, 1992):

- для чоловіків: віком 19-24 роки — 58 г;

віком 25-50 років — 63 г;

- для жінок'. віком 19-24 роки — 46 г;

віком 25-50 років — 50 г.

Біологічна цінність білків залежить від таких факторів:

а) амінокислотного складу білків, що входять до складу продуктів харчування;

б) здатності організму людини, зокрема ферментних систем травного каналу,засвоювати певні білки.

Амінокислотний склад харчового білка с визначальним фактором у спроможності організму людини до його засвоєння. Серед двадцяти L-амінокислот, що входять до складу природних білків, ферментні системи людського організму здатні синтезувати dе novo з інших інтермедіатів у достатній кількості лише вісім амінокислот, а саме: аланін, аспарагінову кислоту, аспарагін, глутамінову кислоту, глутамін, пролін, гліцин, серин.

Решта амінокислот ферментними системами організму людини не синтезуються — так звані незамінні амінокислоти, до яких належать: валін,лейцин, ізолейцин, треонін, метіонін, фенілаланін, триптофан, лізин. Дві амінокислоти (аргінін, гістидин) синтезуються в організмі у недостатній кількості — частково замінні амінокислоти. Організм людини залежить від постійного надходження цих десяти амінокислот у складі харчових білків — при відсутності хоча б однієї з незамінних амінокислот синтез білка припиняється. Рекомендовані такі добові потреби в незамінних амінокислотах для молодих дорослих людей — чоловіків (А.Лснінджер, 1985):

 


Валін —1,50 г




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 45 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав