Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Суть банківської платіжної картки та її види

Читайте также:
  1. Автоматизоване оброблення банківської інформації.
  2. Банк - юридична особа, яка на підставі банківської ліцензії має виключне право надавати банківські послуги, відомості про яку внесені до Державного реєстру банків.
  3. В) зворотна сторона картки з основним записом
  4. Використання банківської гарантії
  5. Візитні картки дипломата та їхнє застосування
  6. Внутрішньої платіжної системи державного казначейства
  7. Державний реєстр та ліцензування банківської діяльності.
  8. Етапи еволюції та сучасна структура банківської системи США
  9. Загальні принципи і правові основи банківської гарантії
  10. Зразок картки контролю знань

Згідно із Законом України Про платіжні системи та переказ коштів в Україні під платіжною карткою розуміють електронний платіжний засіб у вигляді емітованої в установленому законодавством порядку пластикової чи іншого виду картки, що використовується для ініціювання переказу коштів з рахунка платника або з відповідного рахунка банку з метою оплати вартості товарів і послуг, перерахування коштів зі своїх рахунків на рахунки інших осіб,отримання коштів у готівковій формі в касах банків через банківські автомати, а також здійснення інших операцій передбачених відповідним договором.

Зараз у світовій практиці використовується багато видів пластикових карток які різняться характером емітента(банки, небанківські структури) характером власника(приватна особа, корпорація) функціональним призначенням (кредитна картка, дебетна картка) технологією використання (картки з магнітною смугою картка з мікросхемою або смарт-картка) за ступенем пільг для користувачів (стандартні, золоті, платинові). Для ефективної організації національної системи масових електронних платежів в Україні найбільший інтерес викликає класифікація банківських пластикових карток за їх функціональним призначенням та технологією використання.

Одним із функціональних призначень банківських пластикових карток є здійснення за їх допомогою платежів завдяки чому всі їх можна назвати платіжними. Проте деякі з них мають ще й інше призначення забезпечувати кредитування власника картки. Таку групу карток прийнято називати кредитними всі інші дебетовими.

Кредитними називаються картки видача яких супроводжується відкриттям їх власником кредитних ліній за рахунок і в межах яких здійснюються платежі чи видача готівки за допомогою цих карток. Власникам їх відкриваються окремі позичкові рахунки які функціонують незалежно від інших їхніх рахунків (поточних чи ощадних). При видачі кредитних карток банки-емітенти уважно вивчають кредитоспроможність своїх клієнтів і тільки після цього визначають чи можливо реалізувати кредитну картку конкретному клієнту і якого розміру ліміт кредитної лінії йому встановити. Тому такі картки реалізуються звичайно найбільш надійним клієнтам які мають високу кредитоспроможність. Через такі обставини та високі кредитні ризики цей вид карток у банківській практиці України використовується вкрай обмежено.

Дебетними називаються пластикові картки за допомогою яких платежі здійснюються списанням коштів безпосередньо з поточного рахунку власника картки а не за рахунок наданого кредиту. Тому за своїм призначенням це суто платіжні картки. Платіжна дебетна картка досить зручна і проста у користуванні її можна швидко оформити за нею майже немає обмежень при одержанні готівки з поточного рахунку нею можна вносити готівку на рахунок сума платежів за цією карткою не обмежується лімітом кредитної лінії.

Основні напрями використання пластикових карток в Україні такі.

Перший напрям полягає у тому, що підприємства можуть здійснювати розрахунки за картками міжміських платіжних систем – Visa International Service Association; EUROPAY Internationa.

Другий напрям – це зарплатні проекти на базі міжнародних кас. Деякі комерційні банки – члени міжнародних систем, вживають активні заходи для залучення більш широких верств населення до системи розрахунків банківськими картками.

Третій напрям характеризується тим, що в Україні функціонує кілька локальних банківських проектів обслуговування клієнтів за карткою. Серед основних недоліків таких систем – їх ізольованість і обмеженість послуг, що надаються, оскільки картки такого роду є не платіжним засобом (за ними неможливо обслуговуватися в іншому банку або відділенні), а, як правило, є засобом доступу до рахунку і слугують переважно для одержання наявних грошей.

 




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 73 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав