Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

І. ТИПИ КОРЕКЦІЙНИХ ЗАНЯТЬ.

Читайте также:
  1. Важливо дотримуватись вказівок ортопеда щодо пози дитини під час сну, приймання їжі, ігор та занять.
  2. Рекомендації по побудові корекційних занять.
  3. Семінарських занять.

Формування предметних уявлень (ФПУ)

На занятті тифлопедагог знайомить дітей з об’єктом, його основними ознаками. (Називання. Сприйняття об’єкта в цілому. Виділення частин. Виділення ознак. Узагальнення в поняття. Класифікація, диференціація. Розвиток зорових функцій.)

Формування сенсорних еталонів (ФСЕ)

Діти більш поглиблено знайомляться з основними ознаками предмета. Особлива увага приділяється формі, величині та кольору. (Впізнавання і називання. Закріплення основних ознак (частини тіла, призначення). Робота з формою. Робота з величиною. Робота з кольором. Розвиток зорових функцій згідно теми з елементами сенсорики.)

Орієнтування в просторі (ОВП)

На занятті формуються уміння дітей орієнтуватися у малому та великому просторі. (Впізнавання і називання. Орієнтування в малому просторі. Орієнтування в великому просторі. Орієнтування по карті-схемі. Орієнтування по клітинці. Розвиток зорових функцій з елементами орієнтування.)

Сприйняття сюжетного зображення (ССЗ)

Діти вчаться послідовно розглядати сюжетне зображення, виділяти головне і другорядне. Формується уміння послідовного опису зображеного на картині. (Загальне сприйняття всієї картини (обведи очима всю картину). Детальне розглядання: а) що знаходиться на І, ІІ, ІІІ планах; б) дійові особи (про кого ця картина?); в) місце розташування персонажів (хто де знаходиться? Як взнав?); г) час дії (в яку пору дня, року це відбувається? Як дізнався?); д) визначення самої дії (що сталося? Чому так думаєш?); настрої, жести, пози та інші ознаки.

Відтворення розглянутого (робота над послідовним описом або пам’яттю, увагою; мімікою, позою; сенсорикою, орієнтуванням з елементами розвитку зорових функцій.)

Сприйняття глибини простору (СГП)

На занятті формуються різні способи сприйняття глибини простору (перспектива, перекриття, віддалення). Розвивається бінокулярний зір.

Сприйняття мімічних та пантомімічних дій (СМПД)

Діти знайомляться з мімікою та позою людини. Вчаться розрізняти настрої та відображати їх за допомогою виразу обличчя та рухів. (Виявлення рівня. Знайомство з емоційними настроями та їх проявами. Навчання правильному розумінню міміки, жесту, пози: а) на рівні сприйняття; б) імітація, моделювання; в) використання сформованих умінь та прийомів на навчальному матеріалі або в грі; г) використання прийомів та умінь в спілкуванні з іншими людьми.)

Узагальнююче заняття (УЗ)

На занятті закріплюються та узагальнюються всі отримані дітьми знання по темі, що вивчається. В процесі заняття можливе використання елементів всіх типів занять.

Виправлення мовних дефектів (ВМД)

Логопедичні заняття, що проводяться для розвитку фонематичного слуху дітей, формування правильної звуковимови, зв’язного мовлення та усунення мовних дефектів у дітей.

Формування предметно - практичних дій (ФППД)

На заняттях формуються предметно-практичні уміння та навички дітей.

Індивідуальне заняття (ІЗ)

Проводиться для корекції загального розвитку та зорових функцій дитини.

Розпочинати вивчення лексичної теми рекомендовано на заняттях типу ФПУ (два-чотири об’єкти вивчення), далі розширити отримані знання на заняттях по ФСЕ, та ОВП і закріпити на УЗ. У випадку вивчення великої кількості об’єктів в межах однієї лексичної теми, рекомендовано провести кілька комбінованих занять типу ФПУ з елементами ФСЕ та ОВП (вивчаючи одночасно не більше трьох-чотирьох об’єктів). Завершити вивчення лексичної теми рекомендовано на заняттях типу ССЗ або СГП, використовуючи отримані дітьми знання по темі, що вивчається.

Заняття типу СМПД проводиться при вивченні теми “Міміка і поза”, а також на занятті ССЗ для кращого сприйняття емоційного настрою зображених на картині персонажів.

Заняття типу ВМД може проводитися окремо, або як компонент заняття по ССЗ.

Заняття типу ФППД проводяться з дітьми ясельного та молодшого дошкільного віку.

Індивідуальні заняття проводяться щоденно з дітьми, які потребують додаткових вправ для засвоєння, або корекції умінь, навичок, зорових функцій, мовних дефектів та інших відхилень у загальному розвитку.




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 51 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав