Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

УШКОДЖЕННЯ

Читайте также:
  1. Відшкодування шкоди працівникам у разі ушкодження їх здоров’я.
  2. Причинами ушкодження абсорберів є також інтенсивна корозія матеріалів абсорбційних установок, помилки в апаратурному оформленні абсорбційних установок і ін.
  3. Стаття 121. Умисне тяжке тілесне ушкодження
  4. Ушкодження тупими предметами, механізм їхнього утворення, їхня загальна характеристика

Порушення анатомічної цілісності або функцій органів (тканин) унаслідок впливу кінетичної або статичної енергії будь-якого предмета прийнято визначати як механічне ушкодження.

Усе залежить від виду предмета, його енергії, напрямку й кута впливу. Види: удар, здавлювання, крутіння, розрив, розтягання.

Сукупність однорідних видів ушкоджень в окремих групах людей, що перебувають в аналогічних умовах праці або побуту, прийнято називати травматизмом: виробничим, невиробничим (побутовим, спортивним), транспортним, військовим.

До завдання судово-медичного експерта при аналізі ушкоджень входить встановлення основного ушкодження, що призвело до смерті, а також конкретизація предмета, що ушкоджує (знаряддя, зброї), за влас­тивостями й особливостями травми.

Синці виникають від здавлювання або удару внаслідок розриву кровоносних судин у шкірі й підлягаючих тканинах. Спершу вони мають червоно-багряний колір (4 доба), через добу стають синьо-багряними, буро-зеленими (6-8 доба), жовтуватими. Невеликі синці зникають через 2 тижні. Синець здатний до переміщення в області чола до повік, в зоні лопаток — до попереку. По їхній формі судять про предмети, що ушко­джують.

Садна (осаднения) виникають внаслідок ковзання поверхні предмета, що ушкоджує, по шкірі. Відбувається відшарування та зсув надшкір'я (епідермісу) на рівні сосочкового шару шкіри. Лінійні садна позначаються як подряпини.

До 24-36 годин поверхня садна ущільнюється й хворобливість зникає. Почервоніння навколо садна з'являється в перші чотири дні, частіше на другий день і зникає на третій — шостий день. Припухлість з'являється в перші п'ять діб і зникає з п'ятого по дев'ятий день.

У процесі загоєння саден Тагаєв Н. Н. виділяє 4 стадії [117]:

1. Початкова — триває від декількох годин до доби. Поверхня спочатку волога, потім підсихає, шкіра розташовується нижче рівня навколишньої шкіри. СУДОВА МЕДИЦИНА

2. Стадія утворення скоринки — через 12-24 години й триває до '&-А доби. Спочатку скоринка перебуває на рівні неушкодженої шкіри, а потім піднімається над нею.

3. Стадія епітелізації під скоринкою. Краї відшаровуються на 4-6 добу, на 7-12 добу скоринка відстає.

Таблиця 1 Класифікація механічних ушкоджень за походженням, видом травматичної дії та морфології (за Тагаєвим Н. Н., 2003)

Від тупих предметів Від гострих знарядь Від вогнепальної зброї
Від удару — ушиб, синець — крововилив — гематома — садна — рана — розтрощення — тріщина — надлом — перелом — роздроблення — відрив Від здавлювання — кровопідтьоки — розшаро-вування — роздіління — розминання від тертя — садно — потертість від струсу — крововиливи — тріщини — надриви від розтягнення — надриви — тріщини — рани — подряпання — рани колоті — рани різані — рани колото-різані — рани рублені — рани пилені — розчленіпня — переломи — надруби — розруби — тріщини — рани кульові — рани дробові — рани осколкові — переломи
       

4. Стадія слідів від садна.

У випадках ушкодження паросткового шару й верхівок сосочків шкіри місце осаднення може бути запалим, пігментованим. Дана ділянка може бути визначена і на 35-й день після утворення садна.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 26 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав